-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Ορατότης μηδέν...

0

Τοπίο στην ομίχλη ήταν χθες το βράδυ τα βόρεια προάστια, αλλά και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.



«ΟΡΑΤΟΤΗΣ μηδέν» λόγω της ομίχλης για πολλούς οδηγούς που κινούντο χθες το βράδυ στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στην Κηφισίας, στη Μεσόγειων, κυρίως μετά το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και σε άλλους δρόμους των βορείων προαστίων της Αθήνας. Τα έντονα προβλήματα άρχισαν από τις 8 το βράδυ. Πυκνή ομίχλη κάλυψε την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από το 29ο χιλιόμετρο έως το 31ο χιλιόμετρο. Στα «τυφλά» πήγαιναν οι οδηγοί των αυτοκίνητων, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη (στα 15 έως 20 μέτρα). Ευτυχώς που η κίνηση την ώρα εκείνη στην Εθνική οδό ήταν περιορισμένη και δεν υπήρξαν μποτιλιαρίσματα. Η ταλαιπωρία όμως για τους οδηγούς ήταν μεγάλη, καθώς αναγκάζονταν να πηγαίνουν με «βήμα σημειωτόν», επειδή λόγω της ομίχλης υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος.

Μεγαλύτερη ακόμα ήταν η ταλαιπωρία για τους οδηγούς αυτοκινήτων που κινούντο χθες το βράδυ στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Ομίχλη κάλυψε την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, την Αγία Παρασκευή και το Ψυχικό προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία. Εντονότερα ήταν τα προβλήματα στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, όπου ο φωτισμός δεν ήταν επαρκής. Η πυκνή ομίχλη ταλαιπώρησε ακόμα και τους κατοίκους της Κερατέας, του Κορωπίου και του Μαρκόπουλου.

Συνηθισμένο φαινόμενο για τη εποχή χαρακτήρισε η Μετεωρολογική Υπηρεσία την ομίχλη που παρατηρήθηκε χθες το βράδυ στα βόρεια προάστια της Αθήνας, μέχρι την περιοχή του Γαλατσίου.


ΚΑΒΑΛΑ

Η ΠΥΚΝΗ ομίχλη που επικρατούσε χθες στην Θράκη έγινε αιτία να ματαιωθούν οι πτήσεις της Ολυμπιακής (πρωινή και βραδινή) από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη. Δεκάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες περιμένοντας υπομονετικά από το πρωί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της εβρίτικης πρωτεύουσας. Αρκετά άτομα που ήταν ανάγκη να ταξιδεύσουν για Αθήνα, αναζήτησαν θέσεις στα αεροδρόμια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου πολλοί Θρακιώτες καθηλώθηκαν στην Αθήνα και αναμένουν σήμερα να ταξιδεύσουν για Αλεξανδρούπολη, αν δεν αναβληθούν πάλι οι πτήσεις εξαιτίας της πυκνής ομίχλης.

Τέλος, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέληξαν στο σταθμό του Κηφισού και ταξίδευσαν με λεωφορείο για Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη κι άλλοι μίσθωσαν ταξί.


Η ΟΜΙΧΛΗ έφερε ιώσεις. Η υγρασία των τελευταίων ημερών γέμισε τα ιατρεία με πολλούς κρυωμένους ενηλίκους. Γιατροί και επιστήμονες τονίζουν ότι η ίωση που βασανίζει πολύ κόσμο τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στον συνδυασμό της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι οδηγοί, τις τελευταίες ημέρες στην ΑΘήνα, βρίσκουν τα αυτοκίνητά τους «μούσκεμα» στο πρώτο φως της ημέρας. Και η ομίχλη που εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία δεν λέει να φύγει μόλις πέσει το σκοτάδι. Οι ειδικοί μιλούν για το τίμημα που πληρώνουμε εξαιτίας του ασυνήθιστα καλού καιρού για την εποχή, όμως φαίνεται ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ κόσμο.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα γρίπης τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε ενηλίκους», λέει ο παθολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κώστας Βαγιανός. Όπως λέει ο ίδιος, κύριο χαρακτηριστικό αυτής της γρίπης είναι η μικρή σχετικά διάρκεια (το πολύ τέσσερις ημέρες), αλλά και το γεγονός ότι συνδυάζει βήχα, πυρετό και πονόλαιμο. «Οι καιρικές συνθήκες αυτές τις ημέρες είναι έντονα νοσογόνες. Η υγρασία κάνει πιο ευπαθή τον οργανισμό. Επίσης, οι περισσότεροι, εξαιτίας της καλοκαιρίας, δεν ξέρουν πώς να ντυθούν, με αποτέλεσμα το κρύωμα να έρχεται πιο εύκολα».

Μπορεί οι επιστήμονες να τονίζουν ότι η υγρασία δεν είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για τον ελλαδικό χώρο, όμως ο συνδυασμός με την ρύπανση «μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό», όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Χρήστος Βάμβαλης, που τονίζει ότι οι υδρατμοί που περιέχει η ομίχλη, σε συνδυασμό με τη ρύπανση (διοξείδιο του θείου, διοξείδια του αζώτου κ.λπ.), δημιουργούν το θειώδες οξύ, που είναι «πολύ ερεθιστικό για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Η ομίχλη των τελευταίων ημερών μοιάζει πολύ με την καπνομίχλη του Λονδίνου, όπως λέει ο κ. Βάμβαλης. Και όλα αυτά, επειδή κάνει καλό καιρό...

«Διανύουμε τις Αλκυονίδες ημέρες, που συνοδεύονται από καλό καιρό. Η ζέστη τις πρωινές ώρες εξατμίζει το νερό. Όμως, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας το βράδυ το νερό στερεοποιείται και γίνεται σταγόνα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται η υγρασία στην Αθήνα και η ομίχλη στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει περισσότερη θάλασσα και πιο πολλοί υδροβιότοποι», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Ζιώμας.

Την καλοκαιρία των ημερών πληρώνει η... ατμόσφαιρα. Επειδή δεν υπάρχουν σύννεφα, η ατμόσφαιρα κρυώνει πιο γρήγορα. «Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρατεί τη θερμότητα, που διαχέεται στο διάστημα. Έτσι, λόγω του κρύου, το βράδυ συμπυκνώνονται οι υδρατμοί που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ομίχλη στην Θεσσαλονίκη και η υγρασία στην Αθήνα», καταλήγει ο κ. Ζιώμας.

Οι ιώσεις των τελευταίων ημερών, που τείνουν να λάβουν τη μορφή επιδημίας, μόνο τυχαίες δεν είναι. Όπως λέει ο καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Ζερεφός, όταν υπάρχει υγρασία τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου διαλύονται στο νερό και δημιουργούν τα οξέα, τα οποία αναπνέουμε ως υγρό ρυπογόνο αέρα.

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Μα, απλούστατα, ότι σε περιοχές με νέφος η υγρασία δεν είναι ό,τι καλύτερο. «Η ομίχλη για μεγάλες περιόδους δεν είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ευτυχώς στη χώρα μας διαρκεί λίγο και έτσι δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον κόσμο», λέει ο κ. Ζιώμας.

Όσο γι' αυτούς που έχουν πέσει στο κρεβάτι, μην αντέχοντας τον καιρό των ημερών, οι συμβουλές των γιατρών δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που συνήθως δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις: «Η ίωση αυτή δεν διαρκεί πολύ. Η χορήγηση αντιπυρετικών, η ηρεμία και η ανάπαυση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για γρήγορη ανάρρωση», λέει ο κ. Βαγιανός.


ΤΑ ΝΕΑ 16/1/1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: