-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑΣ Την... έφερε η ζέστη

0

Η ζέστη των προηγούμενων ημερών και ο... Κόλπος της Γένοβας ευθύνονται για τη σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε τη χώρα.


Δορυφορική πρόβλεψη. Οι δορυφόροι της Γαλλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του CNN προβλέπουν ότι και σήμερα θα επικρατήσει το ίδιο βαρομετρικό χαμηλό πάνω από την Ελλάδα, που προκαλεί τη σφοδρή κακοκαιρία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο μέρος αυτό της Μεσογείου δημιουργήθηκε το βαρομετρικό χαμηλό, που έφθασε προχθές στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να απομακρυνθεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Η ζεστή θάλασσα, πάνω από την οποία ταξίδεψε το σύστημα, το τροφοδότησε με υδρατμούς, εντείνοντας το φαινόμενο.

Στον κόλπο της Γένοβας συχνά «γεννιούνται» τα βαρομετρικά χαμηλά, που επισκέπτονται τη χώρα μας, εξηγεί ο κ. Ανδρέας Λαζάνης, μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι ­ κάτι που δεν συναντούμε συχνά στην Αττική ­ και η αργή του κίνηση».

Από τη Γένοβα, το σύστημα κινήθηκε αργά προς τα ανατολικά, εμπλουτισμένο από την υγρασία της Μεσογείου. «Σιγά σιγά απομακρύνεται προς τα ανατολικά. Οι βροχές θα σταματήσουν από αύριο, αλλά οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν πριν από τη Δευτέρα, όταν θα ανέβει και η θερμοκρασία».

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκάλεσε την κακοκαιρία, είναι ιδιαίτερα βαθύ και έντονο, θυμίζοντας ένα αντίστοιχο σύστημα, το οποίο είχε φέρει χιόνι στην Αθήνα για πολλές ημέρες τον Μάρτιο του 1987, επισημαίνει ο κ. Χρήστος Ρεπαπής, κλιματολόγος στην Ακαδημία Αθηνών. «Όπως τώρα, έτσι και τότε, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν ιδιαίτερα ζεστοί μήνες.

Και έτσι, όταν το βαρομετρικό ήρθε από τη Δυτική Μεσόγειο αναζωογονήθηκε πάνω από τη ζεστή θάλασσα». Συνήθως, αυτά τα συστήματα κρατούν μία ημέρα. Όμως, το τωρινό, λόγω της έντασής του, βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα για τρίτη συνεχή ημέρα. «Αν περνούσε λίγο νοτιότερα, θα επηρέαζε ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά όχι την Αττική», προσθέτει ο κ. Ρεπαπής.

Σήμερα, πάντως, όπως προβλέπει η ΕΜΥ, στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε χαμηλό υψόμετρο στην Κεντρική και Βόρεια χώρα. Έντονες καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και θα περιοριστούν στα νότια και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, πολύ ισχυροί ώς θυελλώδεις, ενώ στο Αιγαίο θα είναι πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1Ψ C έως 5Ψ C και στην υπόλοιπη χώρα από 4Ψ C έως 10Ψ C.

Από το Σάββατο αναμένεται εξασθένηση των βροχοπτώσεων και σταδιακή βελτίωση του καιρού, ιδίως στη Δυτική Ελλάδα, ενώ από τη Δευτέρα θα μειωθεί η ένταση των ανέμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αττική προβλέπονται για σήμερα έντονες βροχές, χιόνια στα ορεινά και πολύ ισχυροί άνεμοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4Ψ C έως 9Ψ C, αλλά στα βόρεια θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη. Χιονόνερο, ισχυρούς ανέμους, χιόνια στα ορεινά και κρύο θα έχουμε σήμερα και στη Θεσσαλονίκη.


ΤΑ ΝΕΑ 27/3/1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: