-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Λάσπη από τη Σαχάρα έφερε η «κόκκινη βροχή»

0

Έβρεχε «λάσπη» χθες το μεσημέρι, για αρκετή ώρα, στην Αθήνα, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Πρόκειται για το φαινόμενο της μεταφοράς «κόκκινης σκόνης» από την έρημο Σαχάρα.


Φαινόμενο που έχει εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν και το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επαναληφθεί και αύριο. «Οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να "έρθει" η βροχή σκόνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και κατ' επέκταση στη χώρα μας», εξηγεί ο κ. Γιώργος Καλλός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για τόνους κόκκινης σκόνης που μεταφέρθηκαν από την έρημο της Σαχάρας ταξιδεύοντας πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. «Είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε χρόνο τις μέρες της άνοιξης και ιδιαίτερα στο διάστημα από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου μέχρι και το πρώτο του Μαΐου. Αρχίζει τότε η έρημος να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η αποκόλληση των σωματιδίων», εξηγεί ο καθηγητής. «Οι ισχυροί άνεμοι παρασύρουν αυτά τα σωματίδια. Η θάλασσα αυτή την περίοδο είναι ψυχρή, με αποτέλεσμα να μην ευνοούνται οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Υπάρχει κατάλληλη διάταξη των καιρικών συστημάτων, δηλαδή των χαμηλών βαρομετρικών και των αντικυκλώνων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα τόνοι κόκκινης σκόνης να μεταφέρονται στις νότιες ακτές της Ευρώπης και όχι μόνο», συμπληρώνει.

Πώς μεταφέρεται

Η σκόνη μεταφέρεται σε έκταση πολλών χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα και σε ύψος τριών με έξι χιλιομέτρων. Όταν βρέχει στην Ευρώπη πλέον, η άμμος σε συνδυασμό με το νερό δημιουργούν λάσπη, η οποία κάνει έντονη την... παρουσία της στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, στα μπαλκόνια, στους δρόμους και κυρίως στις γεωργικές καλλιέργειες. Χθες δεν ήταν η πρώτη φορά, για τη φετινή χρονιά, που η Αθήνα είδε να βρέχει «λάσπη». «Το χθεσινό ήταν το δεύτερο κύμα βροχής λάσπης που πλήττει τη χώρα μας», τονίζει ο κ. Καλλός. «Και δεν θα είναι το τελευταίο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας αύριο υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η "κόκκινη καταιγίδα" να επιστρέψει. Εντός του Απριλίου ή και του Μαΐου το φαινόμενο ενδέχεται να επαναληφθεί», τονίζει.

Και πολεμικό όπλο

Η επιχείρηση «Κόκκινη Βροχή» είχε επιπτώσεις στο παρελθόν ακόμα και σε... πολεμικές επιχειρήσεις. «Ήταν το κρυφό όπλο του Σαντάμ Χουσεΐν στον Πόλεμο του Κόλπου. «Μπλόκαρε» τα έξυπνα όπλα των αμερικανικών αεροπλάνων που λειτουργούσαν με αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας», λέει ο κ. Καλλός. Η σκόνη αυτή, πάντως, αποτελεί καλή τροφή για τους μικροοργανισμούς της θάλασσας επειδή είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Όμως μπλοκάρει την ηλιακή ακτινοβολία και την ορατότητα και είναι πιθανόν να προκαλέσει πρόβλημα και στις αεροπορικές μεταφορές.

Το φαινόμενο παρακολουθείται και καταγράφεται από την Ομάδα Αριθμητικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του τομέα Φυσικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα πρόγνωσης της ποσότητας σκόνης που μεταφέρεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Μετεωρολογικές υπηρεσίες από πολλά κράτη της Ευρώπης έρχονται σε επαφή μαζί μας προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της πρόγνωσής μας», λέει ο κ. Καλλός

ΤΑ ΝΕΑ 30/3/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: