-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Γιατί «κόλλησε» ο καιρός στην Ελλάδα

0
Την ίδια στιγμή που εμείς ψηνόμασταν στους 41 βαθμούς Κελσίου, στη Βόρεια Ευρώπη επικρατούσαν βροχές και καταιγίδες. Ο καιρός στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη δείχνει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί

Μια... κυκλοφοριακή στασιμότητα που επικρατεί στην ατμόσφαιρα στο βόρειο ημισφαίριο τις τελευταίες 15 ημέρες ευθύνεται για τον καύσωνα που θα βασανίσει τη χώρα μας για μια ακόμη ημέρα, αλλά και για τα ιδιαίτερα και αλλοπρόσαλλα καιρικά φαινόμενα στις ευρωπαϊκές χώρες με γεωγραφικό πλάτος αντίστοιχο ή μεγαλύτερο από της Ελλάδας.

Όπως εξήγησαν ειδικοί στη βρεττανική εφημερίδα «Independent», αυτό που πραγματικά έχει συμβεί είναι ότι τα συστήματα χαμηλών πιέσεων (προκαλούν μουντάδα και βροχή) και υψηλών πιέσεων (προκαλούν λιακάδα και ζέστη) έχουν ακινητοποιηθεί κατά μήκος ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου με αποτέλεσμα ο καιρός να μένει και αυτός με τη σειρά του σχεδόν αμετάβλητος.

Άραξε

Έτσι λοιπόν πάνω από την Ελλάδα φαίνεται πως έχει... αράξει ένα σύστημα υψηλών πιέσεων το οποίο είναι υπεύθυνο για τις υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή ένα άλλο σύστημα χαμηλών πιέσεων έχει επίσης... αράξει πάνω από την Αγγλία. Προκαλώντας σε ολόκληρη τη Γηραιά Αλβιώνα έναν μουντό και βροχερό καιρό που όμοιό του φαίνεται πως δεν έχουν ξαναζήσει και οι Άγγλοι, που είναι άλλωστε και συνηθισμένοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αγγλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο μέσος όρος ηλιοφάνειας έχει υπολογιστεί στις 2 ώρες και 77 λεπτά τη στιγμή που ο πιο μουντός Ιούλιος από το 1944, στην ίδια χώρα, καταμετρούσε ηλιοφάνεια 3 ωρών και 55 λεπτών. Τα νέα για τον καιρό δεν ενδιαφέρουν σε ημερήσια βάση όμως εμάς στην Ελλάδα αλλά και τους Βρετανούς. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Λονδίνου έδωσε τη δική της εξήγηση όχι μόνο για το τι έχει προκαλέσει όλη αυτή την ιστορία αλλά και για το πότε αναμένεται να δούμε... κρύα μέρα.

Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με τους Άγγλους μετεωρολόγους, είναι ότι τα συστήματα πιέσεων που κινούνται κατά μήκος του βορείου ημισφαιρίου έχουν κολλήσει. Ουσιαστικά η πορεία που ακολουθούν είναι σαν και αυτή που διαγράφει ένα σκοινί όταν το κρατάμε από το ένα του άκρο και το κουνάμε συνεχώς. Το σκοινί όταν ταλαντώνεται με αυτόν τον τρόπο μοιάζει με φιδάκι. Στο «πάνω» - «κάτω» που σχηματίζει αντιστοιχούν συστήματα χαμηλών και υψηλών πιέσεων. Πρόκειται δηλαδή για μια αλληλουχία συστημάτων η οποία συνεχώς κινείται.

Κατ' αυτόν τον τρόπο στις ατλαντικές ακτές της Αμερικής υπάρχει ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων. Στο Βόρειο Ατλαντικό ένα σύστημα υψηλών πιέσεων, ένα χαμηλό πάλι πάνω από την Αγγλία και ένα υψηλό πάνω στην Ελλάδα που φέρνει και τον καύσωνα. Ο καύσωνας, όπως και η απόκοσμη μουντάδα στο Λονδίνο, δεν λένε να φύγουν επειδή τα συστήματα έχουν κολλήσει στις θέσεις τους. Όταν η Αθήνα είχε 44 βαθμούς, το Λονδίνο είχε 19.

Ακινησία

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ κ. Γιάννης Ζιώμας λέει πως συμβαίνει συχνά τα συστήματα να κινούνται αργά ή να παρουσιάζουν σχετική ακινησία με αποτέλεσμα ο καιρός σε ένα μέρος να είναι για πολλές ημέρες ο ίδιος. «Η κίνησή τους επηρεάζεται ανάλογα και με την εποχή. Τον χειμώνα εναλλάσσονται σχεδόν κάθε εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι κάθε 10 ημέρες με δύο εβδομάδες».

Η ακινησία των συστημάτων κατά τους Άγγλους μετεωρολόγους οφείλεται στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους και που έχει υπολογιστεί περίπου στις 70 μοίρες γεωγραφικού πλάτους, όταν η συνηθισμένη τους απόσταση δεν ξεπερνά τις 5.

Οι Άγγλοι ειδικοί λένε ότι η μετακίνηση των συστημάτων και η συνακόλουθη αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι δύσκολη επειδή η απόσταση που υπάρχει ανάμεσά τους είναι ίση.

Λένε μάλιστα ότι συνήθως μια τέτοια μετακίνηση μπορεί να απαιτήσει έως και τέσσερις εβδομάδες.

Όμως από ό,τι δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση ακινησίας των συστημάτων φαίνεται να «ξεκολλά», αρχής γενομένης ίσως από την Ελλάδα, όπου το Σαββατοκύριακο αναμένεται εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού.

Ο υδράργυρος «κατρακυλάει» τις επόμενες ημέρες

Η ευχή που διετύπωσαν πολλοί την προηγούμενη εβδομάδα μάλλον γίνεται πραγματικότητα. Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι η τελευταία με πολλή ζέστη. Η θερμοκρασία πέφτει. Ή μάλλον δεν πέφτει απλά. Κατρακυλάει σε τιμές αρκετά πιο χαμηλές από τη συνήθη θερμοκρασία του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου. Το Σαββατοκύριακο η μέγιστη σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα είναι γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού στον καιρό της χώρας μας. Μια εναλλαγή καιρικών φαινομένων. Η ζέστη δίνει τη θέση της σε καταιγίδες (μικρής διάρκειας) και σε ισχυρούς ανέμους (στο Αιγαίο). Οι 40 βαθμοί κατρακυλάνε στους 30. Σήμερα λοιπόν θεωρείται από τους μετεωρολόγους η τελευταία ζεστή ημέρα. Η ζέστη θα κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της.

Πτώση

Το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς ενώ από αύριο Πέμπτη θα αρχίσει η σταδιακή πτώση του υδραργύρου αρχικά από τις βόρειες περιοχές της χώρας μας. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η σταδιακή επικράτηση ισχυρών ανέμων (βορειοδυτικής κατεύθυνσης), η ένταση των οποίων θα φτάσει ακόμα και τα 6 και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 7 Μπωφόρ στο Αιγαίο. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης.

Την Παρασκευή αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας που θα φτάσει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα δεν θα ξεπεράσει τους 34 και σε ορισμένες περιοχές της χώρας τους 35 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και στα ανατολικά νότια πελάγη ισχυροί με βόρεια κατεύθυνση ενώ η έντασή τους θα ξεπεράσει και πάλι τα 6 Μπωφόρ. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα στην Βόρεια Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αρκετά δροσερός και η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο. Συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θα είναι 30, το πολύ 32 βαθμοί.


ΤΑ ΝΕΑ 12/7/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: