-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

4 βαθμοί C φέρνουν δραματικές αλλαγές στον πλανήτη

0
Τα σενάρια που κυριαρχούν στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διαχωρίζονται σε αισιόδοξα και απαισιόδοξα, αλλά αμφότερα είναι εφιαλτικά. Τα πρώτα προβλέπουν μια αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη της τάξεως των 2 βαθμών Κελσίου, έως το 2100, ενώ με βάση τα απαισιόδοξα η αύξηση θα είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Για τη θέρμανση, η αύξηση προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη πάνω από την ξηρά, στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και μικρότερη στο νότιο ημισφαίριο, στους ωκεανούς, ενώ οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις είναι πολύ πιθανό να ενταθούν στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και να ελαττωθούν στην περιοχή των τροπικών, με αποτέλεσμα να έχουμε ξηρασία. Είναι, επίσης πιθανή η συχνότερη εμφάνιση ακραίων θερμοκρασιών, καυσώνων και ισχυρών βροχοπτώσεων.

«Οι θερμοκρασίες της τάξεως των 2 ή 4 βαθμών πάνω από εκείνες που υπήρχαν την προ βιομηχανική εποχή, θα προκαλέσουν λιώσιμο πάγων στη Γροιλανδία με συνέπεια να έχουμε -κατά τις απαισιόδοξες προβλέψεις- μέχρι και 7 μέτρα αύξηση στη στάθμη της θάλασσας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Αλκιβιάδης Μπάης, σε πρόσφατη σε εκδήλωση με αντικείμενο «Ο πλανήτης γη σε κίνδυνο».

Καταστροφή

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει διάφορα πεδία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας από την καταστροφή του στρώματος του όζοντος, την ποιότητα του αέρα κοντά στο έδαφος, την ερημοποίηση, τη μεταβολή του υδρολογικού κύκλου (με τις ξηρασίες και τις πλημμύρες), την επίδραση του κλίματος στα δάση και την ανάδραση του δάσους στο κλίμα και φυσικά τη βιοποικιλότητα. Πίσω από όλα αυτά τα φαινόμενα «κρύβεται» αυτό που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται ως παγκόσμια θέρμανση.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξήγησε ότι «οφείλεται στην παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας κοντά στο έδαφος, ανάλογα περίπου με ό,τι συμβαίνει στο αυτοκίνητό μας το καλοκαίρι, όταν μπαίνει ο ήλιος από το παράθυρο, ζεσταίνει το εσωτερικό του, αλλά η θερμότητα η οποία εκπέμπεται δεν μπορεί να βγει από το τζάμι. Αποτέλεσμα; Ανεβαίνει η θερμοκρασία του χώρου».

Στην περίπτωση του πλανήτη το ρόλο που έχει το τζάμι στο αυτοκίνητο τον παίζουν τα διάφορα θερμοκηπικά αέρια με πρώτο και καλύτερο το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο -ενώ επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να διαπεράσει μέσα την ατμόσφαιρα και να ζεστάνει το έδαφος- απαγορεύει στην υπέρυθρη ακτινοβολία, στη θερμότητα, δηλαδή, που εκπέμπει το έδαφος να φύγει στο διάστημα, εγκλωβίζοντάς την ανάμεσα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Τα θερμοκηπικά αέρια αυξήθηκαν σημαντικά τις προηγούμενες δεκαετίες, λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ο κ. Μπάης διευκρίνισε ότι «το απλό φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο υπήρχε στη Γη για εκατομμύρια χρόνια και διατηρούσε τη θερμοκρασία σε τέτοια επίπεδα ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η ζωή. Το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντίθετα, χαλά αυτή την ισορροπία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας».

Οι αίτιες

Στο ερώτημα εν τω μεταξύ, τι έχει προκαλέσει τις αλλαγές στο κλίμα, η απάντηση έχει να κάνει κυρίως με αίτια που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 100 - 150 χρόνια στη γη. Μεταξύ αυτών, ο διπλασιασμός των κατοίκων της γης σχεδόν κάθε 40 έτη, η αστυφιλία που δεκαπλασιάστηκε, το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός ζει στις πόλεις, η αντικατάσταση του 50% της καλλιεργήσιμης γης από κτήρια, αλλά και οι εκπομπές της βιομηχανίας που έχουν αυξηθεί πάρα πολλές φορές.

«Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν ευνοούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο κ. Μπάης και υπογραμμίζει πως «οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου έχουν επταπλασιαστεί πάνω από την ξηρά, αυξάνοντας συγχρόνως τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία είναι επίσης στοιχεία που ευνοούν την κλιματική αλλαγή και δημιουργούν εκτός των άλλων όξινη βροχή και προβλήματα υγείας, όσα από αυτά είναι αναπνεύσιμα». Σε ό,τι αφορά στα πετροχημικά αέρια, οι μετρήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά δείχνουν ότι «ενώ το διοξείδιο του άνθρακα, π.χ., ήταν σχετικά σταθερό για πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια, βλέπουμε ότι από τα περίπου 250 - 270 μέρη στο εκατομμύριο έχουν φθάσει σήμερα στα 370 μέρη κι αυξάνει διαρκώς. Και το ίδιο μπορεί κανείς να δει για το μεθάνιο ή για το υποοξείδιο του αζώτου που είναι από τα βασικά θερμοκηπικά αέρια». Σημειώνει πως το διοξείδιο του άνθρακα αποσύρεται από την ατμόσφαιρα, σε ποσοστό 50%, με δέσμευση από τους ωκεανούς και από τα φυτά. «Το υπόλοιπο μισό εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου» ανέφερε ο καθηγητής και κατέληξε: «Προφανώς αν αρχίσουμε και αλλάζουμε την ικανότητα των ωκεανών και της ξηράς να δεσμεύουν τον άνθρακα, επιταχύνουμε με έναν έμμεσο τρόπο το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ανοδος της θερμοκρασίας και λιώσιμο των πάγων

«Ξεκινώντας από το 1850 παρατηρούμε ότι από τα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα η αυξητική πορεία της θερμοκρασίας είναι χωρίς καμία αμφιβολία σημαντική και έχει φθάσει σε επίπεδα τουλάχιστον ένα βαθμό, περίπου, από τις αρχές του 1850 μέχρι το 2005», είπε και συμπλήρωσε: «Το ίδιο συμβαίνει και με τη στάθμη της θάλασσας, η οποία βλέπουμε να αυξάνει με αρκετά γοργούς ρυθμούς της τάξεως περίπου των 50 χιλιοστών, από το τέλος του προηγούμενου αιώνα. Από το 1870 και μετά, έχουμε μια αύξηση της τάξεως των 150 χιλιοστών στο μέσο επίπεδο της θάλασσας». Στο σημείο αυτό ο κ. Μπάης χαρακτήρισε τους ωκεανούς «ρεζερβουάρ» αποθήκευσης του σχεδόν 80% της θερμότητας που έχει προστεθεί κοντά στο έδαφος και με τη δράση τους ισορροπούν το κλίμα της γης. Επιστημονικές παρατηρήσεις, έχουν αποδείξει τη μείωση των χιονοπτώσεων, αλλά και της έκτασης του πάγου σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η υπερθέρμανση χτυπά την πόρτα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα ήδη έχει παρατηρηθεί, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών, σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ημερών βροχής, με ύψος πάνω από 30 χιλιοστά, κατά τα περίπου 20 τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στις συχνές πλημμύρες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνει γιατί το σύστημα αυτό δεν είναι εύκολο να το ρυθμίσει κανείς, απλώς σταματώντας τις εκπομπές σε κάποια δεδομένη στιγμή», τόνισε ο κ. Μπάης. Όπως επισήμανε οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων είναι μεγαλύτερες από αυτές που παρατηρήθηκαν στον 20ό αιώνα και αυξάνουν συνεχώς. Με αφορμή το πρωτόκολλο του Κιότο και την περιορισμένη αποτελεσματικότητά του (κυρίως επειδή οι ΗΠΑ δεν το έχουν στηρίξει, αν κι είναι η πιο ενεργοβόρα χώρα του πλανήτη), ο κ. Μπάης είπε ότι στην Ελλάδα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βαίνουν αυξανόμενες. Έτσι, παρότι ο στόχος για το 2010 -με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο- ήταν να αυξηθούν κατά 25%, η αύξηση, ήδη στην τελευταία έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το 2006, λέει ότι είχε φθάσει στο 26% το 2003. «Αυτό σημαίνει ότι έως το 2010 θα έπρεπε στη χώρα να ληφθούν μέτρα μείωσης αντί για αύξηση των εκπομπών», είπε ο καθηγητής και αφού εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο «δεν φαίνεται στον ορίζοντα», τόνισε.

Με ρυθμούς - ρεκόρ λιώνουν οι πάγοι στα βουνά

Ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι υπερδιπλασιάστηκε τα έτη 2005 και 2006 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη διετία.Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Όπως έδειξε έρευνα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, (UNEP), σε εννέα βουνά, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι υπερδιπλασιάστηκε τα έτη 2005 και 2006 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη διετία.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Βίλφριντ Χέμπερλι, επικεφαλής της υπηρεσίας UNPE, τα τελευταία δεδομένα των ερευνών δείχνουν διαρκή επιτάχυνση στο λιώσιμο των πάγων, χωρίς να υπάρχει για το ορατό μέλλον ένδειξη αναστροφής της τάσης. Η περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ μελετά το λιώσιμο των πάγων, με βάση το «ισοδύναμο νερού». Σε κάθε μέτρο ισοδύναμου νερού ισοδυναμεί 1,1 μέτρο πάγου. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις για το 2006 η συρρίκνωση των πάγων έφτασε περίπου στα 1,4 μέτρα ισοδύναμου νερού, όταν το 2005 ήταν μόλις 0,5 μέτρο. Συνεπώς, το 2006 το πάχος των πάγων περιορίστηκε κατά 1,5 μέτρα.

Η ερευνά περιλαμβάνει δεδομένα από περίπου 100 παγετώνες. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική συρρίκνωση στις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων στην Αυστρία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία. Η πλέον δραματική συρρίκνωση επήλθε στην Ευρώπη και τη Νορβηγία, όπου το 2006 παρατηρήθηκε μείωση κατά 3,1 μέτρα, όταν το 2005 η μείωση ήταν μόλις 0,3 μέτρα. Στην Αυστρία, η μείωση έφτασε τα 1,2 μέτρα το 2006, στη Γαλλία περίπου τα 3 μέτρα, στην Ιταλία τα 1,4 μέτρα, στην Ισπανία τα 2 μέτρα, στη Σουηδία τα 1,8 μέτρα και στην Ελβετία τα 1,3 μέτρα.

πηγές:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: