-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Έρευνα για τους ωκεανούς

0
Πτώση -και όχι άνοδο- της στάθμης των ωκεανών μέσα στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια, προβλέπει πρόσφατη επιστημονική μελέτη, χαρακτηρίζοντας την παρούσα άνοδο των υδάτων τους που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ως ένα διάλειμμα αρχέγονης γεωλογικής τάσης.

Σύμφωνα με τον Μπέρνχαρτ Στάινμπεργκερ του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας, το μέσο βάθος του πυθμένα των θαλασσών έχει υποχωρήσει κατά 170 μέτρα, από την Κρητιδική περίοδο (πριν 70 εκατομμύρια χρόνια) μέχρι σήμερα.

Πειραματικό πρότυπο, που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του δρ Στάινμπεργκερ με τη βοήθεια υπολογιστών και βασίσθηκε σε μελέτες της μετακίνησης των ηπειρωτικών τεκτονικών πλακών, προβλέπει περαιτέρω βάθυνση των ωκεανών και υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας.

Αν όντως η στάθμη των θαλασσών υποχωρήσει κατά 170 μέτρα, τότε η Ρωσία θα αποκτήσει χερσαία σύνδεση με την Αλάσκα, εκεί όπου βρίσκεται ο Βερίγκειος Πορθμός, η Βρετανία θα ενωθεί με την ηπειρωτική Ευρώπη ενώ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία θα βρεθούν να αποτελούν μέρος της ίδιας ηπείρου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ντίτμαρ Μύλερ, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, μάλιστα αποκάλυψε ότι μελέτες του δείχνουν ότι ο Ατλαντικός ωκεανός θα φαρδύνει, ενώ ο Ειρηνικός θα συρρικνωθεί.

Η γεωλογική αυτή τάση πάντως δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, που προκαλεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. "Η μείωση της στάθμης των υδάτων, εξαιτίας της γεωλογικής εξέλιξης είναι αμελητέα, εάν συγκριθεί με την άνοδο της στάθμης που θα προκαλέσει η τήξη αιωνόβιων πάγων, παγετώνων και παγόβουνων", σημείωσε ο δρ Σταϊνμπέργκερ.

πηγές:www.ert nature.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: