-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Μέτρα για να γλιτώσουμε το μπλακ άουτ

0
Του Νικου Νικολαου

Η ενεργειακή απειλή είναι επί θύραις. Με τον πρώτο καύσωνα του Ιουνίου ή του Ιουλίου, όταν θα τεθούν σε λειτουργία όλα τα εγκατεστημένα air condition η ΔΕΗ κατόπιν εντολής του ΔΕΣΜΗΕ θα είναι υποχρεωμένη να αρχίσει τις πρώτες διακοπές ρεύματος κατά περιοχές, για να αποφύγει ένα γενικό μπλακ άουτ. Ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος έχει ήδη προειδοποιήσει για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, υπογραμμίζοντας πρωτίστως τα χαμηλά υδάτινα αποθέματα τα οποία αναγκάζουν τη ΔΕΗ να μην χρησιμοποιεί τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα 2 εκατ. καταναλωτών ύδατος και τα 5 εκατ. στρέμματα που ποτίζονται από τα νερά που υπάρχουν στα φράγματα.

Ελλείψεις όμως σε ρεύμα, λόγω ανεπαρκούς προσφοράς των σταθμών παραγωγής θα έχουμε και το 2009 και τα επόμενα χρόνια και σύμφωνα με την έκθεση που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, πρόεδρος του οποίου είναι ο τέως διοικητής της ΔΕΗ (στην περίοδο 1978-1981) κ. Ραφαήλ Μωυσής, μόνο από το 2010 θα αρχίσει να βελτιώνεται κάπως η κατάσταση και εφόσον βέβαια ασκηθεί με συνέπεια μια πολιτική που θα εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια σε συνδυασμό πάντα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προστασία του περιβάλλοντος, που είναι υποχρεωτικοί για τη χώρα μας.

Μέτρα εξοικονόμησης

Για τα δύο πρώτα δύσκολα χρόνια πάντως, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αφήνεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα βγει τον Μάιο και θα προτείνει στους πολίτες μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας από την εφαρμογή των οποίων θα κερδίζει ο καταναλωτής χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής του. Η εξοικονόμηση θα επιδιώκεται και με μέτρα αποφυγής της σπατάλης αλλά κυρίως με την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας. Εάν π.χ. σε περιόδους καύσωνος τα air condition ρυθμισθούν στους 26 βαθμούς και όχι στους 22 που τα βάζουμε με αποτέλεσμα να κρυολογούμε, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι πολύ μεγάλη. Επειδή μάλιστα τα χρησιμοποιούμενα air condition είναι στην πλειοψηφία τους παλαιάς τεχνολογίας, ενώ έχουν βγει νέας τεχνολογίας που παρέχουν την ίδια ψύξη με την κατανάλωση μισής και λιγότερο ενέργειας, το υπουργείο Οικονομίας σκέπτεται κατά το πρότυπο της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και ρυπογόνων από τον κ. Στέφ. Μάνο το 1992 να δώσει κίνητρα για απόσυρση air condition. Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής αναγνωρίζει μεν ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας απαιτεί αλλαγή καθημερινών συνηθειών, με θυσίες μικρού κόστους αλλά μεγάλης διάρκειας, με ατομικές επενδύσεις σήμερα για οικονομίες αύριο, με αποτελέσματα που δεν θα είναι άμεσα ορατά και εντυπωσιακά. Ομως, χωρίς καμία αμφιβολία η επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελούσε εθνικό επίτευγμα πολύ μεγαλύτερης και ευρύτερης σημασίας από την αναμφισβήτητη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων».

πηγές:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: