-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Η θάλασσα... καταπίνει τις ακτές

0
Ολόκληρες ακτές «χάνονται» στην Κρήτη, λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων, καταστροφής των παραλιών από τις αμμοληψίες αλλά και της αλόγιστης δόμησης πάνω σε αυτές κτισμάτων ή διαφόρων λιμενικών έργων που γίνονται με προχειρότητα και χωρίς μελέτες.

Αυτό επεσήμανε κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, ειδικευμένος σε θέματα φυσικών καταστροφών και τσουνάμι, μιλώντας σε εκδήλωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο.

Ο κ. Συνολάκης, επικαλούμενος ερευνητικά στοιχεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις στη Δυτική Κρήτη κάθε χρόνο «μπαίνουν μέσα» ένα μέτρο οι ακτές στη θάλασσα και ότι η Κρήτη και η Ελλάδα γενικότερα είναι ευάλωτη σε ακραίες φυσικές καταστροφές.

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην παραλία στο Κολυμπάρι Χανίων, η οποία -όπως είπε- έχει υποχωρήσει συνολικά 20 μέτρα από τη χρονιά που κατασκευάστηκε.

Ανάλογο φαινόμενο συναντάμε όπως ανέφερε και στην Αγία Μαρίνα, στην Πλατανιά αλλά και στις Καλύβες, όπου μέσα στο χωριό έχει εξαφανιστεί η παραλία λόγω του λιμανιού αλλά και της δόμησης πάνω στο κύμα.

Ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι οι κατασκευές πάνω στην ακτή εμποδίζουν τη ροή των φερτών υλών όπως είναι η άμμος των ποταμών, η οποία σχηματίζει τις παραλίες, και σαν να μην έφτανε αυτό, οι άνθρωποι αφαιρούν άμμο από τα ποτάμια για δομικά έργα, με αποτέλεσμα να τη στερούνται οι παραλίες.

Η άμμος επίσης, όπως ανέφερε, μεταφέρεται με τα ρεύματα στον βυθό και σε άλλες ακτές.

Εργα χωρίς μελέτες
«Δυστυχώς στην Ελλάδα κάνουμε λιμάνια χωρίς μελέτες για τον κυματισμό και τα ρεύματα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται παραλίες, ο βυθός και τα έργα να είναι αναποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Συνολάκης.

Η κατασκευή, είπε, του λιμανιού του κόκκινου πύργου στα νότια του Νομού Ηρακλείου επηρέασε τις γειτονικές ακτές της Αγίας Γαλήνης στον Νομό Ρεθύμνου, αφού εμποδίζονται τα ρεύματα να μεταφέρουν την άμμο προς τα δυτικά.

Ετσι η άμμος καταλήγει μέσα στο λιμάνι, το οποίο χρειάζεται συνεχώς εκβάθυνση.

Ανάλογες περιπτώσεις αποτελούν και τα αλιευτικά καταφύγια Αρβης, Κερατόκαμπου, Τσούτσουρα, όπου συνεχώς διαμαρτύρονται οι ψαράδες για τις προσαμμώσεις. Ο κ. Συνολάκης, αναπτύσσοντας το θέμα «θαλάσσιες φυσικές καταστροφές και κλιματικές αλλαγές», ανέφερε ότι η χώρα μας είναι ευάλωτη σε ακραίες φυσικές καταστροφές, όπως μεγάλους σεισμούς, πλημμύρες, και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι κλιματικές αλλαγές πέρα από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα μεταβάλουν και την ακτογραμμή. Ακόμη και μικρές αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας μπορεί να οξύνουν σημαντικά τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως την ανάπτυξη μακρών κυμάτων και τσουνάμι.

πηγές:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: