-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Η Αθήνα σιγά σιγά θα γίνει... Κάιρο

0
Είναι ο επιστήμονας που έχει ασχοληθεί όσο κανείς άλλος με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ίδιο μας το σπίτιτην Ελλάδα. Και έχει αναπτύξει τη δική του φιλοσοφία για τα ευρήματά του. Τρία πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη χώρα μας ιδιαίτερη, λέει ο Δημήτρης Λάλας. Το πρώτο είναι το κλίμα. Το δεύτερο, ο πολιτισμός (σ.σ.: δεν βάζει δεύτερο τον πολιτισμό λόγω προτεραιοτήτων αλλά επειδή πιστεύει ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κλίμα). «Αυτή η εξωστρέφειά μας, το να βγαίνεις έξω και να περπατάς και να ανταλλάσσεις απόψεις και να διαμορφώνεις πολιτισμό είναι κάτι που το ελληνικό κλίμα μάς επιτρέπει να το κάνουμε. Στην Αγγλία και τον Καναδά, όπου οι κάτοικοι μένουν μέσα στα σπίτια τους τα 2/3 του χρόνου, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα», υποστηρίζει. Το τρίτο είναι η ναυτιλία, που και αυτή είναι απόρροια του κλίματος, σύμφωνα με τον Λάλα.

«Αν θα αλλάξουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή; Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να την καταπολεμήσουμε- τουλάχιστον να μη φτάσουμε στο σημείο να βιώσουμε τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις έρευνες. Όμως, για να γίνει αυτό και να μην αφήσουμε το πράγμα να εξελιχθεί έτσι, χρειάζονται μέτρα»...
Ωστόσο,αν δεν κάνω λάθος,το πρώτο βήμα για να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα είναι να υπολογίζεις σωστά τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπεις.Σε αυτό το πρώτο βήμα, όπως λένε ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.,δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά... «Η ομάδα του Αστεροσκοπείου και εγώ πραγματοποιούσαμε αυτούς τους υπολογισμούς επί 10 χρόνια. Και θεωρώ ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά: βάλαμε ένα σύστημα μέτρησης στην Ελλάδα και συμμετείχαμε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τρόπου υπολογισμού των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Επιστήμονες από την ομάδα του Αστεροσκοπείου συμμετείχαν σε αντίστοιχους ελέγχους- όπως αυτούς που έκαναν στη χώρα μαςγια τον υπολογισμό των εκπομπών άλλων χωρών. Και είχαμε φτιάξει με τέτοιον τρόπο το σύστημα μέτρησης ώστε χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνεται σε ακρίβεια- γιατί πρόκειται για εκτιμήσεις, δεν πηγαίναμε να μετρήσουμε με μετρητές όπως άκουσα πρόσφατα. Δεν κρύβω όμως ότι πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία- φανταστείτε ότι ο οδηγός της αποτελείται από έξι τόμους. Και βέβαια υπάρχουν και κάποια στοιχεία τα οποία εκ των πραγμάτων δεν τα γνωρίζεις, οπότε χρησιμοποιείς συντελεστές από εγκεκριμένους πίνακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γραμματείας του Κλίματος του ΟΗΕ γι΄ αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

Ο Δ. Λάλας κατηγορήθηκε πως κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρξει επαρκές σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών της χώρας μας, «στρεφόμενος ευθέως όχι κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά κατά της Ελλάδας». Κατηγορήθηκε επίσης για λανθασμένους υπολογισμούς όσον αφορά τις εκπομπές αερίων. «Κατά τη δεκαετία που πραγματοποιούσαμε τις μετρήσεις περάσαμε επτά επιθεωρήσεις από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Βέβαια το κλίμα της Ελλάδας είναι ακόμα τέτοιο που μας επιτρέπει να είμαστε εξωστρεφείς, να συζητάμε με φωνές δυνατές και πολλές φορές να τσακωνόμαστε...». Ο Δ. Λάλας δεν θέλει να απαντήσει στα όσα διατυπώθηκαν εναντίον του. Αντ΄ αυτού προτιμά να αξιοποιεί τον χρόνο του μιλώντας γι΄ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν ώστε να μη βιώσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών του που δείχνουν ότι σε μερικές δεκαετίες από σήμερα η Ελλάδα θα αποκτήσει τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής νότια του Καΐρου... προς το Ασουάν.
«Η περιοχή μας- και από τις δικές μας εκτιμήσεις αλλά και από τις προβλέψεις της ομάδας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή- θα έχει πολύ πιο ζεστό κλίμα. Και όταν λέω πολύ πιο ζεστό τι εννοώ: οι μέσες μέγιστες τιμές που προκύπτουν για την Αθήνα τον Ιούλιο αυξάνονται κατά 8 βαθμούς Κελσίου- δηλαδή πάει από τους 33 στους 41 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα τέτοιες θερμοκρασίες βρίσκει κανείς νότια από το Κάιρο προς το Ασουάν».

Μόνο το καλοκαίρι θα γίνει πιο ζεστό;

«Η αύξηση της θερμοκρασίας δεν αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ολόκληρη τη χρονιά. Και όχι μόνο την Αθήνα αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν αυξάνεται μόνο η μέση μέγιστη θερμοκρασία αλλά και η ελάχιστη. Τι σημαίνει αυτό; Όταν αυξάνεται η ελάχιστη θερμοκρασία οι ώρες της ημέρας κατά τις οποίες μπορεί κάποιος να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει από τον καύσωνα, αλλά και να κρυώσουν τα κτίρια που κατά τη διάρκεια της ημέρας ζεσταίνονται, είναι πολύ λιγότερες. Επί της ουσίας δεν προλαβαίνουμε να ανακουφιστούμε από το λιοπύρι καθώς δεν έχει δροσιά».

Και όσον αφορά τα υδατικά αποθέματα;Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της ξηρασίας...

«Η μείωση της βροχόπτωσης το 2070 θα είναι περίπου 20% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Σημασία έχει και το γεγονός ότι αυτή η μείωση της βροχόπτωσης αφορά ολόκληρη τη Βαλκανική. Το λέω αυτό διότι ο Νέστος, ο Έβρος και ο Αξιός παίρνουν το νερό από τις λεκάνες απορροής των χωρών που βρίσκονται βόρειά μας και το διοχετεύουν εντός της Ελλάδας. Το ότι θα υπάρξει μείωση της βροχόπτωσης και σε αυτές τις χώρες σαφώς θα έχει επιπτώσεις. Επιπλέον, όπως υπολογίσαμε, αναμένεται μείωση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών σταθμών κατά 40%».

Τι επιπτώσεις θα έχουν όλες αυτές οι αλλαγές στις παραγωγικές τάξεις της Ελλάδας;

«Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας που πραγματοποιήσαμε είχε να κάνει ακριβώς με αυτό: Εξετάσαμε προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και τα αμπέλια και εκείνο που είδαμε ήταν ότι το καλαμπόκι και το βαμβάκι σαφώς θα έχουν πρόβλημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον όσον αφορά τη στρεμματική απόδοση που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Επίσης το σιτάρι θα έχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές, ενώ για τα αμπέλια θα εξαρτηθεί από το είδος του σταφυλιού και από την περιοχή καλλιέργειας. Για αυτούς τους λόγους πρέπει οι πολιτικοί που ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη της χώρας να αρχίσουν να εξετάζουν διαφορετικές ποικιλίες, διαφορετικούς τρόπους καλλιέργειας και άρδευσης. Όλα αυτά πρέπει πλέον να τα κοιτάζουμε πιο σοβαρά γιατί είναι σίγουρο ότι οι επιπτώσεις θα έρθουν».

πηγές:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: