-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Νόμπελ Ειρήνης σε Έλληνες επιστήμονες για το περιβάλλον

1
Τέσσερις σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες τιμώνται με Νόμπελ Ειρήνης για τη μάχη που δίνουν υπέρ του περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τα περιβαλλοντικά θέματα η ομάδα του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού κέρδισε τη μεγάλη διάκριση, για τη μεγάλη έρευνα που κάνει για τις κλιματικές αλλαγές. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ η ομάδα ερευνών του Αστεροσκοπείου υπό τον Χρήστο Ζερεφό ανέδειξε τις επιπτώσεις της μόλυνσης στο κλίμα του πλανήτη.

Το Νόμπελ Ειρήνης μάλιστα ήρθε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έμεινε εκτός Κιότο και οι ερευνητές του αστεροσκοπείου αμφισβητούνται για τις περιβαλλοντικές μετρήσεις τους. Ακραία καιρικά φαινόμενα και ατμοσφαιρικές μετρήσεις μπήκαν για μια 20ετία στο μικροσκόπιο των κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων. Όπως είπαν στον ALPHA, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι ανησυχητικές. Στην διακυβερνητική επιτροπή συμμετέχουν 12 Έλληνες επιστήμονες με τους Χρήστο Ζερεφό, Αλκιβιάδη Μπάη, Χρήστο Γιαννακόπουλο και Σεβαστιανό Μοιρασγεντή να λαμβάνουν την τιμητική διάκριση.

«Η ευαισθητοποίηση μόνη ελπίδα για το κλίμα»

«Το Νόμπελ Ειρήνης το μοιράζομαι μαζί με τους άλλους Ελληνες συναδέλφους οι οποίοι συνέβαλαν είτε παλαιότερα ή πολύ πρόσφατα στην επιτυχία των επιστημονικών εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Θα ήθελα να πω ότι η ευθύνη την οποία επωμίζομαι με αυτή τη βράβευση πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των συνεργατών μου που συμμετείχαν και που βραβεύτηκαν, όπως ο κ. Μπάης, ο κ. Τσελιούδης και ο κ. Γιαννακόπουλος, και επίσης με τον αριθμό των συναδέλφων που είναι ελληνικής καταγωγής. Νομίζω ότι η επιτυχία αυτή είναι μια εθνική επιτυχία και θα ήθελα έτσι όπως τη βλέπω εγώ να την έβλεπαν και όλοι οι Ελληνες». Μιλάμε με τον Χρήστο Ζερεφό, ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πώς πρόεκυψε το βραβείο;

«Το βραβείο αυτό είναι ένα συλλογικό βραβείο που απονεμήθηκε εξ ημισείας στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και στον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Αλ Γκορ. Σαν συλλογικό βραβείο, με αυτό βραβεύονται όσοι συνέβαλαν, ασχέτως του μεγέθους της συμβολής τους. Από όλους αυτούς όμως, πιστεύω ότι το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέλεξε ορισμένους να τους απονείμει και σχετικό δίπλωμα. Πάντως, σε όλους έχει αποσταλεί συγχαρητήρια επιστολή».

Μαζί με εσάς βραβεύτηκε και ένας πολύ στενός σας συνεργάτης;

«Πραγματικά η ικανοποίησή μου είναι μεγάλη, γιατί στο πρόσωπο του κ. Μπάη βλέπω το διάδοχό μου στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνυπηρετήσαμε επί πολλά χρόνια, και όταν διακρίνεται, η διάκριση αυτή αντανακλά και σε μένα ως στοργικό πρωτεργάτη. Σας διαβεβαιώ ότι ως καθηγητής παλαιός αισθάνομαι εξαιρετική ικανοποίηση που βλέπω όχι μόνον τον κ. Μπάη αλλά και άλλους παλιούς μου μαθητές και συνεργάτες να συμμετέχουν σε μια συλλογική αναγνώριση αυτού του υψηλού επιπέδου».

Εχουμε κάποια ίσως πιο αισιόδοξα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη;

«Δυστυχώς αισιόδοξα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν εκλείψει και το αίτιο που τη δημιουργεί. Μάλιστα δε, θα έλεγα ότι η ανθρωπογενής παρέμβαση φοβάμαι ότι θα συνεχίσει και μαζί με αυτήν και η αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η μόνη ελπίδα είναι στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και κυρίως στην παιδεία την περιβαλλοντική που οφείλουμε να κάνουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Είναι πράγματι καζάνι που βράζει από άποψη θερμοκρασίας η Μεσόγειος;

«Η Μεσόγειος είναι η περιοχή εκείνη που έχει στοχοποιηθεί περισσότερο από πλευράς επιπτώσεων της αποσταθεροποίησης του κλίματος. Αναμένονται συχνότεροι καύσωνες, συνέχιση της λειψυδρίας και πιστεύω ότι η Μεσόγειος θα πρέπει να πάρει ειδικά μέτρα γι' αυτό το ζήτημα».

Τι θα σημάνει αυτό για τη νησιωτική μας χώρα;
«Για τη νησιωτική μας χώρα θα σημάνει επιδείνωση της προϊούσης ερημοποίησης και πρόβλημα στον τουρισμό».

Θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών του Αιγαίου;

«Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα είναι μόνον στον τουρισμό αλλά σε όλους τους κλάδους της δημόσιας ζωής, γι' αυτό και το πρόβλημα είναι διεπιστημονικό και διακομματικό και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Εχετε δηλώσει ότι μπαίνουμε τα επόμενα πενήντα χρόνια σε μια νέα περιβαλλοντική «τροχιά». Τι θα σημάνει αυτό; Να περιμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα;

«Ασφαλώς θα περιμένουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και ασφαλώς θα περιμένουμε να συνεχίσει, όπως σας είπα, η αποσταθεροποίηση του κλίματος, διότι ένα από τα βασικά αίτια που τη δημιουργούν (η ανθρώπινη παρέμβαση) δεν έχει εκλείψει».

Μια νέα θερινή περίοδος ξεκινά. Εκτιμάτε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για πυρκαγιές και λειψυδρία;

«Τα ζητήματα των πυρκαγιών και της λειψυδρίας είναι μείζονα θέματα τα οποία, όπως γνωρίζετε, από χρόνια απασχολούν τους επιστήμονες ως προς την αντιμετώπισή τους. Εχουν όμως και σχέση με τη στρατηγική προετοιμασία της κάθε χώρας και ιδιαίτερα των χωρών της Μεσογείου. Η θερινή περίοδος ξεκινά με δυσοίωνες δυστυχώς προβλέψεις, όχι μόνον διότι η λειψυδρία συνεχίζεται αλλά και διότι η ξηρότητα του εδάφους δυστυχώς αυξάνει ραγδαία. Επομένως, η βιομάζα και οι συνθήκες είναι κατάλληλες το θέρος για δασικές πυρκαγιές και γι' αυτό νομίζω πρέπει να κληθούμε όλοι σε πανστρατιά επαγρύπνησης».

Εχετε πει ότι «η Γη μπορεί να μας θρέψει όλους, αλλά δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει όλους». Τι σημαίνει αυτό;

«Τη φράση αυτή την έχω δανειστεί από τον Μαχάτμα Γκάντι και την ασπάζομαι πλήρως. Η έννοιά της είναι ότι η εκμετάλλευση του πλανήτη είναι εκείνη που έχει οδηγήσει στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Και όταν λέω εκμετάλλευση, υπονοείται η υπέρμετρη οικονομική ικανοποίηση».

Τι στοιχίζουν στην παγκόσμια οικονομία οι μεταβολές στο κλίμα;

«Το κόστος στην παγκόσμια οικονομία της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο κλίμα είναι μεγάλο και κατά την εκτίμηση της έκθεσης Stern είναι μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια».

Κύριε καθηγητά, είναι μονόδρομος η απαλλαγή της χώρας μας από το πετρέλαιο και το κάρβουνο;
«Φοβούμαι πως ναι, είναι μονόδρομος και είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε μεσομακροπρόθεσμα αν χρησιμοποιήσουμε λελογισμένα τις φυσικές πηγές ενέργειας με τις οποίες έχει προικιστεί ο ελληνικός χώρος».

πηγές:ALPHA TV-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τους φοβικούς σκοταδιστές, οπαδούς τής συλλογικής ενοχοποίησής μας για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, όπως ο πολυδιαφημισμένος, κερδοσκόπος νομπελούχος, ραδιενεργός γενοκτόνος των Βαλκανίων και οι απανταχού φανατικοί ψευτοοικολόγοι του:
Collective incrimination for climatic changes? NO !
The world's oldest science academy, the Royal Society of London, recently has become a vocal advocate of climate alarmism. They even tried to enlist other science academies into joining them in an alarmist manifesto. However, the U.S. National Academy, though sharing some of these views, decided not to sign up, and the Russian Academy of Sciences has taken an opposing position.
http://www.nysun.com/opinion/foggy-science-in-london/77404
S. Fred Singer, a professor emeritus of Environmental Sciences at the University of Virginia, is the former director of the U.S. Weather Satellite Service. Reviewer also of IPCC reports.

To ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, και το ίντερνετ νωρίτερα!...
Οι φοβικοί αρχομανείς για να καθυστερήσουν την ολική κατάρρευσή τους και να αποσπάσουν την προσοχή μας από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και τη δοκιμασμένη ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, μας ενοχοποιούν συλλογικά για την ανικανότητά τους και τις φυσικές αλλαγές στο κλίμα και πουλάνε πολυτελείς "εναλλακτικές" ολιγόχρονες μπλόφες: βι-αι-οκαύσιμα, τοξικά πάνελ, πανάκριβες ανεμογεννήτριες, "ακίνδυνα" ραδιενεργά κλπ.
Όσοι φίλοι θέλετε, από τους εκατοντάδες που είδατε το βιντεάκι για την κατάρρευση των φοβικών Μάγια (λόγω ξηρασιών μετά από ΨΥΞΗ των ωκεανών και λιγότερες βροχές, όπως ακριβώς συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ), και τις σημερινές προοπτικές, η διεύθυνσή του για να το διαδώσετε είναι:
http://www.youtube.com/watch?v=dXSHtsOztRk
http://aftarkia.wordpress.com
Το μέλλον μας εξαρτάται κυρίως από μας κι όχι από τα σκιάχτρα!
Είμαστε ευγνώμονες στους ιστοχώρους που φιλοξενούν παρόμοιες φιλειρηνικές προτάσεις, τις οποίες τα ιερατεία και τα ΜΜΕ τους αποσιωπούν εγκληματικά, αν και όχι αιώνια!