-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Η Μεσόγειος καίγεται

0
Όλες οι έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές συμφωνούν ότι εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων, η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί στη διάρκεια αυτού του αιώνα τουλάχιστον τρείς βαθμούς. Η Μεσόγειος κατέχει τα σκήπτρα της πιο θερμής υδάτινης λεκάνης , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πανίδα, τη χλωρίδα και τους πληθυσμούς που κατοικούν στις ακτές της.

Όλες οι επιστημονικές προβλέψεις δείχνουν ότι από όλο τον κόσμο, η Μεσόγειος θα υποστεί πρώτη και πιο έντονα τις συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας μιλώντας στο συνέδριο, Athens Summit 2008 "Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Ασφάλεια", τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου θα υποστεί μεγαλύτερες πιέσεις από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς η μέση αύξηση της θερμοκρασίας ανέρχεται σε ποσοστό 0,95%, έναντι 0,74% σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το οξύμωρο είναι ότι οι χώρες της νότιας Μεσογείου και της Αφρικής θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, παρότι συμβάλλουν λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ευρωπαϊκών ερευνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο (5-6 Μαΐου) που διοργάνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου τα έτη 2031-2060. η χώρα μας θα έχει αύξηση στη θερμοκρασία από 2 έως 4 βαθμούς και οι καύσωνες θα αυξηθούν από 1-2 το χρόνο στους 4-5!

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι βροχοπτώσεις να μειωθούν κατά 25%, η ξηρασία να αυξηθεί, ο κίνδυνος πυρκαγιών να ενισχυθεί (οι ημέρες επικινδυνότητας θα αυξηθούν με επιπλέον 2-6 εβδομάδες) και η λειψυδρία θα συνεχιστεί τα επόμενα πενήντα χρόνια.


Επίσης αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων στη θερμοκρασία θα η αύξηση της ζήτησης ενέργειας για ψύξη, η οποία θα φτάσει έως και 50%. Αντίθετα η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα μειωθεί από 20-25%, αφού οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται το χειμώνα δεν θα είναι τόσο χαμηλές όπως είναι σήμερα.

Παράλληλα η υπερθέρμανση της Μεσογείου θα οδηγήσει σε αλλαγή του χάρτη των καλλιεργειών. Ποικιλίες που ευδοκιμούσαν νότια, θα πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα, ενώ λόγω του θερμού χειμώνα και του καυτού καλοκαιριού θα πρέπει να αλλάξει η περίοδος σποράς.

Επίσης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, νέα είδη ψαριών θα εμφανιστούν στη Μεσόγειο, καθώς τροπικά ψάρια όπως το επικίνδυνο και τοξικό λαγόψαρο θα μετακομίσουν από τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ γενικά ψάρια, καβούρια και αλλά είδη που ζουν σε θερμά νερά, πλέον θα μπορούν να αναπαράγονται και στη Μεσόγειο που πριν ήταν κρύα.

Τέλος νέα είδη εντόμων απειλητικά για τις καλλιέργειες αλλά και την υγεία ζώων και ανθρώπων θα εμφανιστούν.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωβαίο καθηγητή εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, τα τελευταία χρόνια εμφανιστήκαν πάνω από 60 νέα είδη εντόμων, τα 20 από αυτά αποτελούν σοβαρούς εχθρούς των καλλιεργειών.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: