-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις εκπομπές διοξειδίου

0
Ποσοστό 1,1% του εκτιμώμενου ετήσιου παγκόσμιου ΑΕΠ πρέπει να επενδυθεί ετησίως μέχρι το 2050 - περίπου 28.850 τρισ. ευρώ συνολικά - στην έρευνα και εξέλιξη «πράσινων» ενεργειακών τεχνολογιών, προκειμένου να μειωθεί κατά 50% η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε αυτή την περίοδο, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην έκθεση «Ενεργειακές Τεχνολογικές Προοπτικές» που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Στην περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα κανένα μέτρο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενός από τους κύριους «υπεύθυνους» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 130% μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 70%, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός, που συμβουλεύει για θέματα ενεργειακής πολιτικής τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση, η οποία παραγγέλθηκε πριν από τρία χρόνια από την Ομάδα των Οκτώ (G7), ρίχνει το γάντι στους ηγέτες της G7, οι οποίοι συναντώνται τον επόμενο μήνα στη βόρεια Ιαπωνία, όπου το Τόκιο αναμένεται να τους προτρέψει να συμφωνήσουν σε στόχο για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, πριν από τη συνάντηση, το σαββατοκύριακο, στην ιαπωνική πόλη Αϊμόρι, των υπουργών Ενέργειας των χωρών της Ομάδας των Οκτώ (G7) με τους ομολόγους τους από την Κίνα, την Ινδία και τη Ν. Κορέα, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δύσκολο καθήκον να συμφωνήσουν ως προς το ρόλο που πρέπει να παίξουν οι καταναλώτριες χώρες στην αναχαίτιση του καλπασμού των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κόσμος απαιτείται να κατασκευάσει δεκάδες σταθμούς ατομικής ενέργειας κάθε χρόνο και να παγιδεύσει και αποθηκεύσει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και γαιάνθρακες για να επιτύχει το στόχο. Επιπλέον, να μειώσει σε οκταπλάσιο ποσοστό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και αεροπλάνα, υπογραμμίζει η IEA.

«Στην ουσία, απαιτείται μια νέα παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση, η οποία θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Πρέπει να δράσουμε τώρα», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Νομπούκο Τανάκα.

Ο Τανάκα υπενθύμισε ότι η μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 είναι το πλέον φιλόδοξο σενάριο που αντιμετωπίζει η Διακυβερνητική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις κλιματικές αλλαγές (Giec) του ΟΗΕ, για να εμποδιστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη πάνω από 2,4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τη Giec, τεράστιες περιοχές του πλανήτη με εκατομμύρια κατοίκους θα καλυφθούν από τη θάλασσα και το 20 με 30% των ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου θα απειληθεί με εξαφάνιση, εάν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέλθει, το 2100, κατά επιπλέον 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα τέλη του 20ου αιώνα.

H IEA προβαίνει στην εκτίμηση ότι απαιτείται να καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια σε έρευνα και ανάπτυξη τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, με ετήσιο κόστος περίπου 10 με 100 δισ. δολαρίων, για να εξελιχθεί τεχνολογία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην έκθεση "Ενεργειακές Τεχνολογικές Προοπτικές" διαπιστώνεται η ανάγκη για μείωση της εξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τα ορυκτά καύσιμα, μέσω εγκατάστασης μέσων παγίδευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε 35 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με γαιάνθρακα και 20 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο κάθε χρόνο, στο διάστημα 2010-2050, με κόστος 1,5 δισ. δολάρια για κάθε κατηγορία. Ο τομέας χρειάζεται, επίσης, να κατασκευάζει 32 σταθμούς ατομικής ενέργειας και να εγκαθιστά 17.500 ανεμογεννήτριες το χρόνο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είπε ότι η μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 απαιτεί να "είναι ανοικτές όλες οι επιλογές μέχρι κόστος 200 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα" και, στη χειρότερη των περιπτώσεων, μέχρι και κόστος 500 δολαρίων ανά τόνο, προβαίνοντας, έτσι, σε μια σπάνια μακροπρόθεσμη εκτίμηση για απότομη άνοδο της σημερινής τιμής των 27 ευρώ (42 δολαρίων) ανά τόνο στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας αδειών για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Κίνα και την Ινδία «πρέπει να γίνουν μεγάλου μεγέθους μειώσεις στην κατανάλωση γαιανθράκων. Δεν θα είναι εύκολο», σχολίασε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της IEA Ούλιαμ Ράμσεϊ.

«Οι αγορές τους δεν πρόκειται να υιοθετήσουν εύκολα αυτού του τύπου τις τεχνολογίες», που είναι απαραίτητες για την παγίδευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα και οι καταναλωτές δεν πρόκειται να αποδεχθούν αβίαστα να πληρώνουν πιο ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από «καθαρές πηγές», πρόσθεσε ο ίδιος.

πηγές:Ant1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: