-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Απειλούνται άμεσα τα φυσικά μνημεία της Αφρικής

0
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία φυσικής κληρονομιάς της Αφρικής, όπως η χιονισμένη κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο και η λίμνη Τσαντ, κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Αποκαλύπτοντας τον νέο άτλα της ηπείρου, στον οποίο φαίνεται η ταχύτατα μεταβαλλόμενη φύση της, ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταλήξει σε μια νέα περιβαλλοντική συμφωνία πριν την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον επόμενο χρόνο.

«Χρειαζόμαστε μία λύση που δεν θα μειώσει απλά τις ρυπογόνες εκπομπές αερίων αλλά και που θα επιταχύνει τη ροή κονδυλίων προσαρμογής και την κλιματική θωράκιση των οικονομιών», σχολίασε ο Άχιν Στάινερ, επικεφαλής της UNEP.

Ο χάρτης παρουσιάζει σειρά εικόνων από περισσότερες από 100 χαρακτηριστικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών. Η μελέτη προειδοποιεί ότι το Κιλιμάντζαρο, το ψηλότερο όρος της Αφρικής, θα μπορούσε να μείνει χωρίς χιόνι μέχρι το 2020. Περιγράφει επίσης τον τρόπο που οι παγετώνες της οροσειράς Ρουενζόρι στην Ουγκάντα μειώθηκαν κατά 50% την περίοδο 1987-2003.

Η λίμνη Τσαντ και η λίμνη Βικτόρια, δύο από τις σημαντικότερες υδάτινες πηγές της Αφρικής, εμφανίζουν και αυτές σημάδια αποξήρανσης. Η οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή του Κέιπ Τάουν έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της βλάστησης στη γύρω περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ η επέκταση πόλεων όπως το Ντακάρ είχαν σημαντικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

«Η μείωση των δασών αποτελεί κύριο πρόβλημα για 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Δημοκρατία του Κογκό, το Μαλάουι, η Νιγηρία και η Ρουάντα. Η Αφρική χάνει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εκτάρια δάσους κάθε χρόνο, ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αναφέρει η έκθεση. Ταυτόχρονα, η διάβρωση του εδάφους και η ζημιά που υφίσταται από χημικές και άλλες ουσίες, έχουν μειώσει κατά 65% τις γεωργικές εκτάσεις. «Τα φυσικά φαινόμενα όπως οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που καταστρέφουν τις σοδειές και οι κεραυνοί που προκαλούν πυρκαγιές δεν επιτρέπουν τη σωστή καλλιέργεια και απόδοση των εδαφών» καταλήγει η έκθεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: