-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Ο χειμώνας δε σώζει τους πάγους

0
Ενα σπάνιο φυσικό φαινόμενο σημειώθηκε την Τετάρτη στην Αργεντινή, ανάβοντας ένα επιπλέον λαμπάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο τεράστια κομμάτια πάγου αποκολλήθηκαν από τους επιβλητικούς παγετώνες του Περίτο Μορένο, έπεσαν στο νερό και... έλιωσαν. Οπως όλα δείχνουν, πίσω από το περίεργο και ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των αιώνιων πάγων βρίσκεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, που τώρα απειλεί και την Παταγονία στην Αργεντινή.

Το Περίτο Μορένο είναι τμήμα των παγετώνων που συνθέτουν το «Los Glacieres» (Οι Παγετώνες), το Εθνικό Πάρκο της χώρας. Το ογκώδες παγωμένο βουνό χωρίζει τη μήκους τριών χιλιομέτρων λίμνη Αργκεντίνο στη μέση. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του πάρκου, τις τελευταίες ημέρες είχαν παρατηρηθεί αρκετές κατολισθήσεις πάγων. Τουρίστες που αναζητούσαν την περιπέτεια, αλλά και κάτοικοι της περιοχής είχαν σπεύσει εδώ και ημέρες στο παγωμένο βουνό για να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της μεγάλης και ασυνήθιστης αποκόλλησης που αναμενόταν να συμβεί σύντομα. Οι... τυχεροί, όμως, ήταν λίγοι. Και ήταν μόνο όσοι είχαν ανέβει στο χώρο παρατήρησης των παγετώνων του πάρκου και πρόλαβαν να δουν τους πάγους να κατακρημνίζονται στα νερά της λίμνης.

Πόλος έλξης

Οι παγετώνες της Παταγονίας -της δεύτερης σε έκταση καλυμμένης με πάγους περιοχής μετά από την Ανταρκτική- αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Συγκεκριμένα, η έκτασή τους αγγίζει τα 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το υψηλότερο σημείο τους ανεβαίνει στα 70 μέτρα. Το Περίτο Μορένο, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για έναν ακόμη λόγο. Εχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές πόσιμου νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μια εποχή που η Γη μαστίζεται από τη λειψυδρία.

Το λιώσιμο των πάγων του «Λευκού Γίγαντα», όπως αλλιώς αποκαλείται το μεγαλοπρεπές βουνό, μπορεί να θεωρηθεί συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά μόνο κατά τους θερινούς μήνες (21 Δεκεμβρίου με 21 Μαρτίου). Κάθε δύο έως και τέσσερα χρόνια μεγάλα τμήματα των πάγων του «Γίγαντα» εγκαταλείπουν τον κύριο όγκο του βουνού και λιώνουν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με την πίεση που δημιουργεί το νερό στο φυσικό φράγμα του Περίτο Μορένο στη λίμνη Αργκεντίνο.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους στο πάρκο, η τελευταία αποκόλληση σημειώθηκε το Μάρτιο του 2006. Το Περίτο Μορένο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1879. Από τότε έλαβε πολλά ονόματα. Το 1899, όμως, απέκτησε το σημερινό του όνομα, προς τιμήν του διάσημου Αργεντίνου φυσιοδίφη, Φρανσίσκο Πασκάσιο Μορένο.

πηγές:www.e-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: