-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Έρχεται χειμώνας βαρύς και με βροχές

0
«Πρόγευση» από τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές του εγγύς μέλλοντος αναμένεται να δώσει ο φετινός χειμώνας. Οπως προβλέπουν οι επιστήμονες του κέντρου κλιματικών ερευνών Hadley, το τετράμηνο Οκτώβρης - Ιανουάριος στην Ελλάδα θα επικρατήσουν θερμοκρασίες ελαφρώς πιο χαμηλές από τη μέση κλιματική τιμή, ενώ θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις, οι οποίες όταν εκδηλώνονται, θα είναι ραγδαίες και θα δημιουργούν πλημμύρες.

«Σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του βρετανικού κέντρου κλιματικών ερευνών Hadley για την τριμηνία Οκτώβριος - Ιανουάριος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα να είναι ελαφρώς πιο ψυχρός από τα συνηθισμένα και με λιγότερες βροχές», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Espresso» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βροχές αυτές, αν και μικρής διάρκειας, θα είναι καταρρακτώδεις, με αποτέλεσμα το νερό να μην απορροφάται από το έδαφος και να δημιουργούνται φαινόμενα πλημμύρων. «Αυτό σημαίνει ότι θα βρέχει καταρρακτωδώς για δέκα λεπτά, αντί για τέσσερις ώρες μέτριας βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα το νερό να μην προλαβαίνει να φιλτραριστεί από το έδαφος, να μην εισδύει στις υπόγειες “δεξαμενές” και τελικά να παρασύρεται στη θάλασσα και να χάνεται» εξηγεί ο κ. Πετράκης.

Για ψυχρό χειμώνα με λιγότερες από ό,τι συνηθίζεται βροχές κάνουν λόγο, και οι ερευνητές της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Met Office, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι περιοχές που είναι πιθανότερο να επηρεαστούν στην Ελλάδα είναι η Ηπειρος, η δυτική Πελοπόννησος και τα Επτάνησα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Οπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης, τα πρώτα σημάδια της δυσμενούς εξέλιξης του κλίματος έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά και στη χώρα μας. «Σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα, εάν δεν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και αν συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στα οικοσυστήματα, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη νερού, με επιπτώσεις στις καλλιέργειες και στον τουρισμό».

Οπως τονίζει στη συνέχεια, οι περιοχές που απειλούνται κυρίως με ερημοποίηση και άνοδο της στάθμης της θάλασσας τις επόμενες δεκαετίες είναι η κεντρική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. «Οι ποσότητες του νερού έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο. Αν δεν έχουμε σύντομα ικανές βροχοπτώσεις, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πολύ άσχημη πραγματικότητα. Αν και η έλλειψη του νερού δεν είναι ακόμη πολύ ορατή και το υφάλμυρο νερό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, εντούτοις σε λίγα χρόνια από σήμερα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Αν αυξηθεί η τουριστική δραστηριότητα και αντίστοιχα μειωθούν οι βροχοπτώσεις, τότε σύντομα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας» κατέληξε ο κ. Πετράκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.


Οι κλιματικές επιπτώσεις στην Ελλάδα με αριθμούς!

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, αν συνεχιστεί η ραγδαία απορύθμιση του κλίματος, σε λίγα χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα έχει τροπικές νύχτες (υγρασία σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία), πλημμύρες, ξηρασία και πυρκαγιές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ώς το 2080 10.000-50.000 άνθρωποι στην Ελλάδα θα πλήττονται από πλημμύρες, ενώ ο αριθμός αυτός σήμερα δεν ξεπερνά τους 2.000 και τους καλοκαιρινούς μήνες θα σημειώνονται κατά μέσο όρο 60-70 τροπικές νύχτες. Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως μέχρι το 2050 θα απομείνουν 1-25 είδη χλωρίδας από τα 101-150 που υπάρχουν σήμερα και η ζήτηση ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες θα αυξηθεί κατά 80%!

πηγές:Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια: