-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Ο Ανταρκτικός πάγος κοντά στο σημείο τήξης

0
Ένα μεγάλο μέρος του πάγου που καλύπτει την Δυτική Ανταρκτική μπορεί να χαθεί εάν τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξηθούν έστω και ελαφρά από τα σημερινά επίπεδα, και οι θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίσουν να αυξάνονται, αναφέρει μια μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Συγχρόνως, μια άλλη σχετική μελέτη γράφει πως αν τμήματα του πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής καταρρεύσουν και αυτά της Ανατολικής Ανταρκτικής συνεχίσουν να λιώνουν στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, τότε η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά επτά μέτρα από τα σημερινά επίπεδα.

Έτσι η Γη μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν «Υδάτινο Κόσμο», αντίστοιχο αυτού που εμφανιζόταν στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1995.

Η Ανταρκτική αποθηκεύει περίπου το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου γλυκού νερού.

Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, είναι αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης γεώτρησης στον θαλάσσιο πυθμένα κάτω από το Ross Ice Shelf, από μια επιστημονική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Αμερικής και της Γερμανίας.

Τα επιπλέοντα παγόβουνα δεν θα ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας αν λιώσουν, γιατί ήδη εκτοπίζουν νερό. Η πραγματική απειλή προέρχεται όταν το τμήμα του παγόβουνου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτίθεται στον ωκεανό.

Τα 50 και πλέον δείγματα του πυρήνα του πάγου, από βάθος έως και 1,2 χιλιόμετρα, επέτρεψαν στους επιστήμονες να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες περίοδοι αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επέδρασαν στις θερμοκρασίες των ωκεανών, στην μετακίνηση των πάγων και στο επίπεδο της θάλασσας.

Οι πυρήνες του πάγου έδειξαν πως το παγόβουνο της Δυτικής Ανταρκτικής, το Ross Embayment καταρρέει και ξανασχηματίζεται κάθε 40.000 χρόνια. Έχει καταρρεύσει 38 φορές τα τελευταία 5 εκατομμύρια χρόνια.

"Το μεγαλύτερο μέρος του παγόβουνου βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην άνοδο των ωκεανών και τις ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες," λέει ο Tim Naish, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Ανταρκτικής στο Πανεπιστημίου Victoria για τις γεωτρήσεις.

πηγές:www.physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: