-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Οι Κλιματικές Αλλαγές Δίνουν... Ύψος στη Μεσόγειο

0
Από 3 μέχρι 63 εκατοστά του μέτρου μπορεί να ανέβει η στάθμη της Μεσογείου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. Πρόκειται για συμπέρασμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης του βρετανικού Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου στο Σαουθάμπτον και του ισπανικού Μεσογειακού Ινστιτούτου στις Βαλεαρίδες Νήσους (ΙMEDEA), μία από τις πρώτες που γίνεται για την εκτίμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η άνοδος της στάθμης κατά μερικές δεκάδες εκατοστά μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά -εάν συμβεί- θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αρνητική, καθώς η μικρή άνοδος της στάθμης που καταγράφεται τον τελευταίο αιώνα, μπορεί να επιταχυνθεί απότομα.

«Οι προβλέψεις για τη Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, γιατί τα μοντέλα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είναι πάρα πολύ γενικά, αναφέρονται στους ωκεανούς, και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν τη Μεσόγειο, η οποία είναι μια πολύ ιδιαίτερη θάλασσα», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Τσίμπλης, ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, που εργάζεται στο βρετανικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στο Σαουθάμπτον και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας μαζί με την Ισπανίδα κ. Μάρτα Μάρκος. Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι σε σχέση με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ταυτόχρονα, ήδη χάνει περισσότερο νερό μέσω εξάτμισης, απ' όσο κερδίζει με τις βροχοπτώσεις και τις απολήξεις των ποταμών. Καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστή θάλασσα, η ισορροπία αποκαθίσταται μέσω της εισόδου υδάτων από τον Ατλαντικό, διαμέσου του Γιβραλτάρ. «Το σύστημα όμως στο Γιβραλτάρ δεν είναι απλό, δεν είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει δηλαδή μόνο είσοδος «φρέσκου'' νερού από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο, υπάρχει και έξοδος πιο αλμυρού νερού από τη Μεσόγειο στον Ωκεανό, μέσω ρευμάτων στα βάθη των Στενών», εξηγεί ο κ. Τσίμπλης.

«Εμείς εφαρμόσαμε τρία από τα γενικά σενάρια του ΙΡCC, για να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία, τη στάθμη και την αλμυρότητα των υδάτων της Μεσογείου στον 21ο αιώνα. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει στη Μεσόγειο, ακόμα και στην περίπτωση του πιο θετικού σεναρίου, με πρόβλεψη για σταθερές συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου και άνοδο της θερμοκρασίας μόλις ένα βαθμό Κελσίου». Τα άλλα δύο σενάρια που εξετάστηκαν υπολογίζουν άνοδο της θερμοκρασίας άνω των 2,5 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα τότε να υπάρξει άνοδος της στάθμης των υδάτων μέχρι και 63 εκατοστών του μέτρου.

πηγές:www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: