-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Καλοκαίρι θερμό αλλά χωρίς εξάρσεις φέτος

1
Θεαματική είσοδο, με θερμοκρασία που ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, έκανε το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας. Και ενώ ο Μάρτιος και ο Απρίλιος χαρακτηρίστηκαν από θερμοκρασίες που ήταν σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο της εποχής, το καλοκαίρι έρχεται δριμύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τους κλιματολόγους.

Θερμό αλλά χωρίς μεγάλες εξάρσεις καύσωνα διαβλέπει ότι θα είναι το ελληνικό καλοκαίρι το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο κλιματολογίας (IRI) του Κολούμπια, αν και οι θερμοκρασίες τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον μέσο όρο των θερμοκρασιών που παρατηρούνται στη χώρα μας.
Καλοκαίρι θερμό αλλά χωρίς εξάρσεις φέτος

Οι πρώτες παρατηρήσεις των μετεωρολογικών εργαστηρίων ανά τον κόσμο συγκλίνουν όντως σε ένα ζεστό καλοκαίρι, αλλά όχι τόσο που να «βάφεται κόκκινη» η Ελλάδα. Τα στοιχεία δεν συνηγορούν σε ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι συνεχείς και παρατεταμένοι καύσωνες. Οι θερμοκρασίες, όμως, αναμένεται να είναι υψηλότερες από τις περσινές, αλλά οι μέγιστες δεν θα «ξεφύγουν» και πολύ από τα συνηθισμένα επίπεδα, καθώς η συχνή εμφάνιση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο (μελτέμια) θα «μπλοκάρει» ή θα διακόπτει την είσοδο των θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής.

Ανά περιοχή
Αυξημένη θερμοκρασία κατά μέσο όρο έναν έως δύο βαθμούς Κελσίου στη βόρεια ηπειρωτική χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο προηγούμενων ετών, κατά 1-1,5 βαθμό στην κεντρική και κατά 0,5 έως 1 στη νησιωτική, αναμένουν οι μετεωρολόγοι για το φετινό καλοκαίρι. Αλλωστε είναι γνωστό ότι οδεύουμε ολοένα και σε πιο ζεστά καλοκαίρια.

Οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι οδηγούμαστε σε καλοκαίρια με περισσότερες ημέρες καύσωνα, καθώς ο μέσος όρος θερμοκρασίας έχει αυξηθεί κατά δύο βαθμούς και εύκολα οι μέρες καύσωνα κάνουν την εμφάνισή τους, σε σχέση με την περίοδο πριν από το 1995. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα αποτελεί πραγματική απειλή. Εκείνο που χαρακτηρίζει έναν καύσωνα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο είναι ο συνδυασμός δύο παραμέτρων: της διάρκειάς του (πόσες ημέρες δηλαδή συνεχόμενες το θερμόμετρο θα δείχνει άνω των 38-39 βαθμών Κελσίου) και της τιμής της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, η οποία όσο πιο υψηλή είναι τόσο πιο έντονη γίνεται η αίσθηση της ζέστης, καθώς αυξάνεται ο δείκτης δυσφορίας.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αν και οι καύσωνες είχαν διάρκεια μόλις μιάμισης μέρας το 1880, σήμερα έχουν διάρκεια τριών ή τεσσάρων ημερών, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που διαρκούν ακόμη περισσότερο και φτάνουν μέχρι και τις 13 μέρες.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ
Αξιόπιστη η πρόγνωση μακράς διαρκείας

«Χωρίς να είναι σίγουρο, θα μπορούσε να πει κανείς με επιφύλαξη ότι το προσεχές καλοκαίρι στην περιοχή μας αναμένεται να είναι λίγο πιο θερμό από ένα μέσο καλοκαίρι (περίοδος 1960-90), αλλά όχι τόσο θερμό ώστε να μιλήσουμε για πολλούς και παρατεταμένους καύσωνες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Αριστείδης Μπαρτζώκας, καθηγητής Φυσικής στο εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμπληρώνοντας:

«Η σημερινή ικανότητα για πρόγνωση του καιρού περιορίζεται στη μια βδομάδα ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε δέκα μέρες περίπου. Παρ όλα ταύτα, η μακράς διαρκείας πρόγνωση καιρού ήταν στόχος των μετεωρολόγων παγκοσμίως από τα μέσα του 20ού αιώνα. Με τον όρο «πρόγνωση μακράς διαρκείας» εννοούμε να προβλέψουμε εάν σε μια ευρύτερη περιοχή το επόμενο τρίμηνο η θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη του μέσου όρου ή αν οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι περισσότερες ή λιγότερες του μέσου όρου.

Αφού λοιπόν οι λύσεις των εξισώσεων που χρησιμοποιούνται για την καθημερινή πρόγνωση του καιρού δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα, χρησιμοποιείται μια σύνθετη μέθοδος η οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει στατιστική μελέτη των παρατηρηθεισών μεταβολών του καιρού κατά το παρελθόν, καθώς και την αξιοποίηση πληροφοριών για τη συμπεριφορά του καιρού σε άλλες περιοχές της Γης που μπορεί να επηρεάσουν τον καιρό στην περιοχή που μας ενδιαφέρει ».

πηγές:www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

aeroxeimarros είπε...

Σε πρόσθεσα στα μπλογκ που παρακολουθώ!

Πάντως, μακάρι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, αν και διατηρώ τις αμφιβολίες μου...