-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Εφιάλτης το... ραντεβού ζέστης και νέφους

0
Ρεκόρ έκαναν χθες νέφος και ζέστη. Το θερμόμετρο άγγιξε τους 45 βαθμούς, ενώ οι τιμές του όζοντος (425 μgr/m³) και του διοξειδίου του αζώτου (537 μgr/m³) είχαν να φθάσουν σε αυτό το ύψος εδώ και δύο χρόνια. Η μεγάλη ζέστη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη και στα Γιαννιτσά (πέθαναν από θερμοπληξία), ενώ πολλοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. «Δύσκολη» αναμένεται και η αυριανή ημέρα, με το θερμόμετρο στους 41 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση θα αρχίσει να καλυτερεύει από σήμερα, αλλά οι Αθηναίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως τη Δευτέρα για να δουν ουσιαστική βελτίωση.


Αναζήτηση δροσιάς στην Πλατεία Συντάγματος

ΔΥΟ νεκροί από θερμοπληξία στη Θεσσαλονίκη και τα Γιαννιτσά ήταν ο χθεσινός απολογισμός του καύσωνα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Στη Θεσσαλονίκη υπέκυψε στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν, ο 38χρονος Σπύρος Χαρούπας, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό του νοσοκομείου, ο 38χρονος εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ την περασμένη Τρίτη «με απώλεια συνείδησης, συνεπεία θερμοπληξίας», νοσηλεύτηκε στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας και χθες υπέκυψε.

Στην αγροτική περιοχή Κοτέτσι του Αχλαδοχωρίου Γιαννιτσών βρέθηκε αργά προχθές το βράδυ το πτώμα του 69χρονου βοσκού Αστέριου Καπάτσου. Ο άτυχος 69χρονος είχε πάει από το πρωί να βοσκήσει τα πρόβατά του, ενώ σύμφωνα με τους συγγενείς του έπασχε από υπέρταση.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατός του οφείλεται σε θερμοπληξία», είπε στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής στο ΑΠΘ, Νίκος Βασιλειάδης, που διενήργησε τη νεκροψία και τη νεκροτομή. Ο ιατροδικαστής, εξάλλου, επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις θερμοπληξίας» σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Αθανασίου Μωραΐτη, 71 χρόνων, ο οποίος είχε βρεθεί στο αυτοκίνητό του στην περιοχή της Επανομής σε κωματώδη κατάσταση και υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος έφθασε χθες στους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ χαρακτήρισαν φυσιολογική για τη θερμοκρασία που επικρατούσε την κίνηση σε ό,τι αφορά τα περιστατικά μεταφοράς στα νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών ή καρδιολογικών προβλημάτων.

«Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος που ενημερώθηκε για τον καύσωνα ξέρει να τον αντιμετωπίζει και ακολουθεί τις συμβουλές των γιατρών», είπε ο διευθυντής τού ΕΚΑΒ, στη Θεσσαλονίκη, κ. Μπουτλής.

ΚΟΛΑΣΗ Η ΑΘΗΝΑ

Αφόρητη ήταν χθες η ζέστη στο κέντρο της Αθήνας, με επακόλουθο πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο υδράργυρος πλησίασε τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου επικρατούσε έως αργά το απόγευμα το αδιαχώρητο. Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι με θερμοπληξία λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, αλλά ευτυχώς όλοι πήγαν καλά, σύμφωνα με γιατρούς από τα επείγοντα παθολογικά ιατρεία.

Η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο υποφερτή τις πρωινές ώρες. Μέχρι τη 1 το μεσημέρι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν μεταφέρει μόλις τρεις Αθηναίους στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας, ενώ ακόμα ένας ανέφερε ότι αντιμετώπιζε τέτοια συμπτώματα, αλλά αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο. Καρδιολογικό πρόβλημα, εξάλλου, ανέπτυξαν 16 άτομα, ενώ 16 παρουσίασαν αναπνευστικό και 17 λιποθύμησαν. Τέλος, 102 ασθενείς οδηγήθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με άλλα προβλήματα υγείας.

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ άρχισαν να τρέχουν και να μη φθάνουν μετά τη 1 το μεσημέρι. Οι κλήσεις που δεχόταν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ έπεφταν βροχή, και μέσα σε 4,5 ώρες οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία 290 ακόμα ασθενείς. Από αυτούς, οι 24 είχαν συμπτώματα θερμοπληξίας και οι 35 είχαν λιποθυμήσει. Έτσι, ο αριθμός των ασθενών με θερμοπληξία επταπλασιάσθηκε σε σχέση με την Πέμπτη. Επιπλέον, 21 ακόμα άνθρωποι παρουσίασαν προβλήματα καρδιάς και 18 αναπνευστικές διαταραχές.

Συνολικά, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακίνησαν χθες, από τις 7 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα, 440 ασθενείς.

ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα θερμοπληξίας, ενώ ένας 45χρονος οδηγός αυτοκινήτου υπέστη καρδιακό επεισόδιο την ώρα που βρισκόταν στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Εξάλλου, αυξημένες ήταν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ και αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ύστερα από λιποθυμία που οφειλόταν στην αποπνικτική ζέστη.

Χθες το μεσημέρι υπέστη θερμοπληξία η 65χρονη Μαρία Ψαρή, από τη Νέα Δημητριάδα Βόλου, η οποία αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και ζάλη την ώρα που βάδιζε στο δρόμο. Την ίδια σχεδόν ώρα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, ο 46χρονος Χαραλ. Δημάκης, υπάλληλος βιομηχανίας του Βόλου, την ώρα που οδηγούσε και βρισκόταν στην κεντρική πύλη του λιμανιού, υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Μεταφέρθηκε μέσα σε λίγα λεπτά με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Βόλου και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εμφραγμάτων. Στο μεταξύ συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Έντατική του νοσοκομείου ο 25χρονος οικοδόμος Κων. Καφαντάρης, που μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση από θερμοπληξία που υπέστη προχθές στη διάρκεια της εργασίας του.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι σε κεντρικούς δρόμους της πόλης κινούνται δύο μονάδες του ΕΚΑΒ και η επέμβαση σε κλήσεις που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μέχρι τη μία χθες το μεσημέρι το ΕΚΑΒ στον Βόλο είχε δεχθεί 20 κλήσεις που αφορούσαν λιποθυμίες και δύσπνοια από τη ζέστη, ενώ επτά κλήσεις έγιναν για άτομα που αντιμετώπιζαν καρδιολογικά κυρίως προβλήματα.


Τα νησιά διάλεξαν χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας για να βρουν λίγη δροσιά ή να ξεκινήσουν τις διακοπές τους

ΑΚΟΜΗ και τους μετεωρολόγους αιφνιδίασε χθες ο υδράργυρος. Ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψή τους έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου στο Άργος, υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα και τη Λάρισα σταμάτησε ένα βαθμό χαμηλότερα. Η πρωτεύουσα θύμιζε χθες καμίνι και χιλιάδες Αθηναίοι απέδρασαν, αναζητώντας λίγη δροσιά. Βέβαια, πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν την καλοκαιρινή τους άδεια.

Τα μηνύματα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι πιο αισιόδοξα για τη σημερινή μέρα, αφού προβλέπεται ν' αρχίσει πτώση της θερμοκρασίας. Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται βροχές, ακόμη και καταιγίδες, κυρίως στα βορειοανατολικά. Μέχρι το βράδυ θα επικρατήσουν σε όλη τη όλη τη χώρα ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ από το απόγευμα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ από αύριο προβλέπεται μεγαλύτερη πτώση. Στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει. Οι πιο δροσερές περιοχές της χώρας ήταν χθες τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Τα νησιά, λοιπόν, διάλεξαν χιλιάδες άτομα για να ξεκινήσουν τις διακοπές τους και να δροσιστούν. Από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψαν για το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, 22.000 επιβάτες, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, γύρω στους 6.000 επιβάτες. Από το λιμάνι της Ραφήνας έφυγαν για τις Κυκλάδες περίπου 6.500 επιβάτες.

Αυξημένη κίνηση παρουσίαζαν χθες το βράδυ και τα δύο εθνικά δίκτυα, τόσο προς τη Λαμία όσο και την Κόρινθο, ιδίως μετά το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, από τα διόδια της Ελευσίνας ώς τις οκτώ χθες το βράδυ είχαν περάσει 28.000 αυτοκίνητα, ενώ από τα διόδια του Σχηματαρίου περίπου 25.000 αυτοκίνητα. Τέλος, μεγάλη ήταν η κίνηση και στα δύο αεροδρόμια του Ελληνικού, από όπου ταξίδεψαν χθες περίπου 15.000 επιβάτες.



ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ πυρετωδώς κάτω από τον καυτό ήλιο, δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα, είναι όμως εκείνοι οι... τυχεροί του καύσωνα που, όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Ο συνολικός τζίρος των ακτών του ΕΟΤ στην Αττική ξεπέρασε χθες, μέσα σε μία μόνον ημέρα, τα οκτώ εκατομμύρια δραχμές, ενώ οι παραλιακές καφετέριες και τα εστιατόρια, οι καντίνες, ακόμη και τα περίπτερα, δέχθηκαν, με «ιδρωμένη» αγαλλίαση, αυτόν τον καλοκαιρινό μποναμά.

Η αγορά κλιματιστικών έχει επίσης την τιμητική της τις ημέρες του καύσωνα, ενώ οι τεχνικοί που αναλαμβάνουν την τοποθέτησή τους τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. «Αυτές τις ημέρες επικρατεί πανικός», λέει ο κ. Μάρκος Ζώρζος, ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων με ηλεκτρικές συσκευές και κλιματιστικά. «Η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη κι αν έχεις τεχνικούς που να μπορούν να δουλεύουν συνεχώς μπορείς να κερδίσεις εκατομμύρια».

Και οι τεχνικοί, όμως, κερδίζουν τις ημέρες αυτές περισσότερα σχεδόν και απ' αυτά που βγάζουν ολόκληρο το χρόνο! Εργάζονται, όμως, σκληρά. «Από τις έξι το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ τοποθετώ κλιματιστικά», λέει ο Τάσος Πότος, χωρίς να υπερβάλει. «Αυτές τις ημέρες του καύσωνα έχω πάνω από 10 τοποθετήσεις, τη στιγμή που υπό κανονικές συνθήκες και... θερμοκρασίες, δεν ξεπερνούν τις έξι».

Αντίστοιχα εντυπωσιακές είναι και οι συγκρίσεις που κάνουν οι καταστηματάρχες της παραλίας. «Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, το εστιατόριο εξυπηρέτησε περισσότερους από 400 πελάτες ­ αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που βλέπουμε σε μια συνηθισμένη καλοκαιρινή ημέρα», λέει ο Άγγελος Στεργίου, ο οποίος εργάζεται σε ταβέρνα της παραλιακής.

Με το θερμόμετρο να πλησιάζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων και όσοι διατηρούν καντίνες στην παραλία, δεν προλάβαιναν να γεμίζουν τα ψυγεία τους με εμφιαλωμένα νερά, παγωτά και δροσιστικούς χυμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Nielsen, από τον περσινό Ιούλιο, μια ζεστή ημέρα αρκεί για την κατανάλωση 819.000 λίτρων αναψυκτικών, 605.183 λίτρων εμφιαλωμένου νερού και πάνω από 123.500 κιλών παγωτού. Μέσα σε 24 «καυτές» ώρες, ο τζίρος των αναψυκτικών ξεπερνά τα 236 εκατομμύρια δραχμές, ενώ πάνω από 250 εκατομμύρια πληρώνουμε για παγωτά και περίπου 53 εκατομμύρια για εμφιαλωμένα νερά.



Η Χριστίνα Ασπιώτη και ο Νεκτάριος Αργυρός, που εργάζονται σε καφέ μπαρ της παραλίας, προσπαθούν να διασκεδάσουν την κούραση και να εξυπηρετήσουν με ευγένεια όλους τους πελάτες που συρρέουν ο ένας μετά τον άλλον. «Τόσους πολλούς καφέδες και νερά δεν έχω δώσει φέτος το καλοκαίρι», λέει ο Νεκτάριος. «Πρέπει να έχουν φύγει κοντά στα 100 λίτρα νερό, άσε πια τους καφέδες και τα παγάκια».

ΙΣΧΥΕΙ και για σήμερα η σύσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για περιορισμό των μετακινήσεων με αυτοκίνητο στις απολύτως αναγκαίες, μια και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν ευνοούν ιδιαίτερα τη συσσώρευση των ρύπων και τη δημιουργία νέφους.

Μάλιστα, αν δεν μεσολαβούσε το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο θα έπαιρνε έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, αφού χθες το νέφος έκανε ρεκόρ διετίας και δύο ρύποι, το όζον και το διοξείδιο του αζώτου, ξεπέρασαν τα όρια λήψης εκτάκτων μέτρων.

Συγκεκριμένα, το όζον έφθασε στη μία το μεσημέρι στα 425 μgr/m 3στον σταθμό μέτρησης της Λυκόβρυσης, με όριο λήψης εκτάκτων μέτρων τα 300 μgr/m3, και το διοξείδιο του αζώτου έφθασε στα 537 μgr/m3, με όριο λήψης εκτάκτων μέτρων τα 500 μgr/m3.

Παρόμοιες τιμές νέφους είχαν να σημειωθούν από τις 4 Ιουλίου 1996, οπότε είχαν ισχύσει ­ για τελευταία φορά ­ έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Οι αρμόδιοι του ΠΕΡΠΑ, με βάση και την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπουν ότι από αύριο θα αρχίσει σταδιακή μείωση στις τιμές των ρύπων.

ΕΠΤΑ νεκρούς προκάλεσε ο καύσωνας που πλήττει την Κεντρική και Νότια Ιταλία, εδώ και δύο 24ωρα. Πρόκειται για έξι ηλικιωμένα άτομα και ένα μικρό κοριτσάκι που βρέθηκε νεκρό στην περιφέρεια της Ρώμης.

Όμως, η Ιταλία παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα στον Βορρά, καθώς καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στη Βαλτελίνα και πτώση της θερμοκρασίας.

Χθες, πάντως, οι θερμοκρασίες στον Νότο έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς το θερμόμετρο στην Κατάνη και το Μπάρι έπιασε τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σικελία και Απουλία είναι κυρίως οι περιοχές όπου σημειώθηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και στη Ρώμη, Φλωρεντία, Μιλάνο, Νεάπολη, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ταυτόχρονα, πυρκαγιές ξέσπασαν στις παραπάνω περιφέρειες αλλά και στη Σαρδηνία, όπου καταστράφηκαν 2.500 εκτάρια δάσους.

Στο Παλέρμο 300 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιφέρεια της πόλης.

Μέχρι το Σάββατο δεν προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας. Μόνο την Κυριακή θα σημειωθεί μια πτώση 5 βαθμών αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό στη Νότια Ιταλία.


ΤΑ ΝΕΑ 4/7/1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: