-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

ΤΟΥΣ 43 ΒΑΘΜΟΥΣ «ΧΤΥΠΗΣΕ» ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

0

Ελπίδες για δροσιά δίνει η ΕΜΥ. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να μειωθεί η θερμοκρασία, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα.

ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ «χτύπησε» χθες στη Λάρισα τους 42 βαθμούς, ενώ στην Αθήνα ο σταθμός μέτρησης στη Νέα Φιλαδέλφεια έδειξε μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι 40 βαθμούς.

Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίες βασίζονται σε μελέτες του περιβάλλοντος της Αθήνας, η θερμοκρασία στο κέντρο έφτασε χθες τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στην περιφέρεια της Αθήνας είναι μέχρι και εννέα βαθμούς χαμηλότερη από αυτή που επικράτησε χθες το μεσημέρι στο κέντρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σταθμός μέτρησης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που είναι εγκατεστημένος στο Ελληνικό έδειξε χθες μέγιστη θερμοκρασία μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε σαν σκοπό τη σύνταξη του χάρτη της ζέστης στην Αθήνα, είχε προκύψει ότι το κέντρο αποτελεί μια «θερμή» νησίδα σε σχέση με την περιφέρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο, προέκυψε ότι η ζέστη «μετακομίζει» στους δήμους της Δυτικής Αθήνας, παρουσιάζοντας μια αυξημένη θερμοκρασία, σε σχέση με τα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια της Αττικής, της τάξεως των 2-4 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ανάλογη κατάσταση επικράτησε και χθες στην Αθήνα, αφού είχαμε μια τυπική ζεστή καλοκαιρινή ημέρα.

Υπάρχει η εξήγηση για τις διαφορές της θερμοκρασίας ακόμη και μέσα στα όρια του ίδιου πολεοδομικού συγκροτήματος: «Το κέντρο βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής, γεγονός που σε συνδυασμό με την γενικότερη έλλειψη πρασίνου και την παρουσία μεγάλου όγκου θερμοαπορροφητικών υλικών, όπως το μπετόν και η άσφαλτος, κάνουν το κέντρο μια θερμή νησίδα», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, χημικός μηχανικός ­ περιβαλλοντολόγος. «Περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών της Αττικής, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα παρουσιάζουν συνήθως θερμοκρασίες χαμηλότερες κατά τουλάχιστον 3-4 βαθμούς»

Το «όπλο» αυτών των περιοχών απέναντι στη ζέστη είναι ένα ψυχρό ρεύμα αέρα που κατεβαίνει από το βουνό, με αποτέλεσμα να τις ψύχει και να απομακρύνει και τους αέριους ρύπους. Παρόμοιος μηχανισμός της φύσης λειτουργεί και για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Θάλασσα, όπως οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η «περίγυρος» αύρα που έρχεται από τη θάλασσα και «δροσίζει». Όπως εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 22 με 23 βαθμούς, δημιουργώντας αυτό το ρεύμα δροσιάς.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Ρεκόρ στην κατανάλωση ρεύματος παρατηρήθηκε χθες λόγω της συνεχούς λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων και η ζήτηση φορτίων έφθασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, σε 6.500 Μεγαβάτ και θεωρείται το μέγιστο σημείο των τελευταίων μηνών. Παράλληλα υπήρξαν και κάποια μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, καθώς και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες όμως ήταν μικρής διάρκειας.

ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να εμφανίζονται κυρίως τον Ιούλιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χθεσινή ζέστη εξέπληξε τους μετεωρολόγους. Όπως τόνιζαν, οι υψηλές θερμοκρασίες, χθες και σήμερα, δεν είναι κάτι τελείως ασυνήθιστο. Και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της ΕΜΥ η ζέστη πρόκειται να υποχωρήσει και το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα δροσερό. Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες σήμερα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που στις βόρειες περιοχές της χώρες θα είναι αυξημένες, ενώ δεν αποκλείεται η πτώση της θερμοκρασίας να συνοδευτεί και από βροχές ή και καταιγίδες.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ καιρικών συνθηκών που ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων και τη δημιουργία νέφους (ζέστη, άπνοια κ.λπ.) ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων να επαναλάβει την έκκλησή του προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους με αυτοκίνητο στις απολύτως αναγκαίες.

Πάντως οι επιστήμονες του ΠΕΡΠΑ, με βάση και τις προβλέψεις της ΕΜΥ, πιστεύουν ότι από το βράδυ θα υπάρξει σταδιακή μείωση των ρύπων, οι οποίοι και χθες ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής.

Συγκεκριμένα, το όζον έφθασε στα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (ακριβώς το όριο λήψης έκτακτων μέτρων) στο σταθμό μέτρησης της Λυκόβρυσης, ενώ το διοξείδιο του αζώτου έφθασε στην Πατησίων στα 327 μgr/m3με όριο επιφυλακής τα 200 μgr/m3.


Λίγη δροσιά. Άνθρωπος και σκύλος δροσίστηκαν στο σιντριβάνι του Συντάγματος, καθώς η θερμοκρασία στο κέντρο «έπιασε» χθες τους 42 βαθμούς Κελσίου

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ έχει τεθεί από χθες ο κρατικός μηχανισμός. Ήδη ­ με εντολή του νομάρχη Αθηνών, Δημήτρη Ευσταθιάδη ­ έμειναν ανοιχτά έως αργά το βράδυ δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ και γραφεία δημαρχείων. Συνολικά 120 κλιματιζόμενοι χώροι, όπου μπορούν να καταφύγουν ­ αν χρειαστεί ­ ηλικιωμένα άτομα και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι χώροι αυτοί πρόκειται να παραμείνουν ανοιχτοί όλη την ημέρα και το Σαββατοκύριακο. Πληροφορίες για τους χώρους μπορούν να πάρουν, όσοι ενδιαφέρονται, από τα δημαρχεία της περιοχής πρωτευούσης.

Ιδιαίτερα προβλήματα πάντως χθες δεν δημιουργήθηκαν και η κίνηση στα δημοτικά ιατρεία και τα ΚΑΠΗ ήταν η συνηθισμένη. «Εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίσαμε κανένα αναπνευστικό πρόβλημα», έλεγαν χθες οι υπεύθυνοι των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων. «Οι χώροι μας είναι έτοιμοι να δεχτούν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ζέστη, αλλά από την έως τώρα κίνηση φαίνεται πως ο κόσμος προτιμά να μένει σπίτι του».

Χθες το θερμόμετρο στην Αθήνα έδειξε 40 βαθμούς Κελσίου (Νέα Φιλαδέλφεια) και στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν έως τις 12 το μεσημέρι 160 άτομα. Τα 21 περιστατικά αφορούσαν καρδιολογικά προβλήματα, τα 19 πνευμονολογικά, τα 13 λιποθυμίες και τα 107 άλλες αιτίες.

Για τις ημέρες της μεγάλης ζέστης το ΕΚΑΒ συνιστά στα άτομα με αναπνευστικά και καρδιοαγγειακά προβλήματα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Επίσης να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, τη βαριά σωματική άσκηση, να τρώνε μικρά και ελαφρά γεύματα και να κάνουν πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά το ΕΚΑΒ συνιστά να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφριά, να τους προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα και υγρά (χαμομήλι, νερό), να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 έως 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν καπέλο.


ΤΑ ΝΕΑ 20/6/1997

Δεν υπάρχουν σχόλια: