-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

«Ψήνονται» οι ασθενείς

0

Κάτι παραπάνω από αισθητή έκανε χθες την παρουσία του ο καύσωνας. Επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν με συμπτώματα θερμοπληξίας στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, 67 άλλοι παρουσίασαν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα και 25 έχασαν τις αισθήσεις τους.

Δεκάδες ανθρώπους έστειλε χθες ο καύσωνας στα νοσοκομεία, όπου όμως μόνο ένα στα δύο κρεβάτια κλιματίζεται

Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία «επιστρατεύθηκαν» ­ ελλείψει κλιματιστικών ­ ανεμιστήρες για να δροσιστούν οι ασθενείς, ενώ οι αίθουσες των αεροδρομίων του Ελληνικού μετατράπηκαν σε... φούρνους, αφού σταμάτησε να λειτουργεί ο κλιματισμός λόγω βλάβης της ΔΕΗ.

* Το κέντρο της Αθήνας θύμιζε καζάνι που βράζει, με επακόλουθο 99 συνολικά άνθρωποι να υποκύψουν στην επίδραση της ζέστης. Οι επτά από αυτούς διακομίσθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας. Η κατάσταση ενός από αυτούς ­ ενός 75χρονου άνδρα ­ χαρακτηρίσθηκε από γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νικαίας «εξαιρετικά κρίσιμη». Από τους άλλους 92 ασθενείς που παρουσίασαν προβλήματα υγείας λόγω της ζέστης, οι 36 ανέπτυξαν καρδιολογικά προβλήματα, οι 31 αναπνευστικά και οι 25 λιποθύμησαν.

* Στη Θεσσαλονίκη, η ζέστη προκάλεσε δυσφορία σε 20 ηλικιωμένους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, αλλά έπειτα από την παροχή των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν σπίτι τους.

* Στη Λάρισα έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών «Ξενοκράτης», και έτσι από χθες είναι ανοικτές οι δημόσιες αίθουσες και οι χώροι που διαθέτουν κλιματισμό ­ όπως το κλειστό γυμναστήριο της πόλης, το οποίο έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων. Επιπλέον, ο Δήμος έθεσε σε λειτουργία όλα τα σιντριβάνια της πόλης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως... πισίνες.

Κλιματισμός στο 46%

Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών έφεραν για πολλοστή φορά στο προσκήνιο την έλλειψη κλιματιστικών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία μόνον «οάσεις δροσιάς» δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Στην πραγματικότητα, κλιματίζεται το 46% κατά μέσον όρο των υπαρχόντων κρεβατιών.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωστό στο υπουργείο Υγείας. Οδηγία που εστάλη την περασμένη Παρασκευή στα δημόσια νοσοκομεία, συνιστά να αναβληθούν τις ημέρες του καύσωνα τα προγραμματισμένα περιστατικά, ώστε να υπάρχει ευχέρεια εξυπηρέτησης των επειγόντων!

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, από τα 17.886 κρεβάτια των νοσοκομείων της Αττικής κλιματίζονται αυτή τη στιγμή τα 8.064 (ποσοστό 45%) και από τα 4.920 νοσοκομειακά κρεβάτια της Θεσσαλονίκης τα 2.200 (ποσοστό 44,7%).

Και αυτό, τη στιγμή που τον Αύγουστο η μέση πληρότητα των νοσοκομείων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων αγγίζει το 60%.

* Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Σωτηρία», οι υπεύθυνοι του οποίου αναγκάσθηκαν χθες να μοιράσουν 50 ανεμιστήρες στους ασθενείς, αφού κλιματίζεται μεν περίπου το 55% των κρεβατιών, αλλά η πληρότητα υπερβαίνει το 65%.

Βραχυκύκλωμα

Πισίνες τα σιντριβάνια στη Λάρισα, όπου το θερμόμετρο «σκαρφάλωσε» στους 42 βαθμούς

Μία βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, πάντως, αρκεί για να χαθεί η σωτήρια δροσιά των κλιματιστικών. Απόδειξη τα όσα διαδραματίσθηκαν χθες στο Ανατολικό και το Δυτικό Αεροδρόμιο Αθηνών, στα οποία διεκόπη η παροχή ρεύματος από τις 4 το απόγευμα έως αργά το βράδυ, έπειτα από ένα βραχυκύκλωμα στο καλώδιο της ΔΕΗ που τα τροφοδοτεί με ρεύμα από τον υποσταθμό της Νέας Σμύρνης. Βεβαίως, οι γεννήτριες των αεροδρομίων τέθηκαν αμέσως σε λειτουργία, αλλά η ισχύς τους επαρκεί μόνο για την υποστήριξη των συστημάτων κρατήσεων και ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και για τον φωτισμό των αιθουσών.

Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε χθες ότι η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με την ίδια ημέρα του περυσινού Αυγούστου. Με άλλα λόγια, χθες οι Αθηναίοι κατανάλωσαν 1,1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, έναντι των 980 χιλιάδων κυβικών της αντίστοιχης περυσινής ημέρας.

Ο εξ Αφρικής προερχόμενος καύσωνας αναμένεται, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, να μας ταλαιπωρεί για ακόμη δύο ημέρες, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 βαθμούς υπό σκιάν στην Αθήνα και τους 42 βαθμούς σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Λάρισα. Όπως όμως διευκρινίζει ο μετεωρολόγος κ. Ανδρέας Λαζάνης, «οι θερμοκρασίες αυτές θα είναι πολύ υψηλότερες κάτω από τον ήλιο».

«Δροσιά» στα βόρεια

Πιο... τυχεροί θα είναι σήμερα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, των βορείων ηπειρωτικών περιοχών της χώρας και των νησιών του Ιονίου, αφού η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς υπό σκιάν. Όσο για τους ευρισκόμενους στα νησιά του Αιγαίου, αυτοί θα έρθουν αντιμέτωποι με μόλις 37 βαθμούς, χάρη στο ελαφρύ βοριαδάκι που φυσάει.

Αύριο, τέλος, η ΕΜΥ προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα μειωθεί κατά 2 βαθμούς στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει αμετάβλητη.


ΤΑ ΝΕΑ 11/8/1999

Δεν υπάρχουν σχόλια: