-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Μπουρίνι με άρωμα Ιταλίας

0

Μπουρίνι καλοκαιρινό με άρωμα... Ιταλίας «έπνιξε» την Παρασκευή, το Σάββατο και χθες την Αθήνα.


Ο συνδυασμός ζέστης, υγρασίας, άπνοιας και ενός καιρικού συστήματος που έφτασε από τη γειτονική χώρα, παρεκκλίνοντας της συνηθισμένης πορείας του προς τα βόρεια, προκάλεσαν τις ξαφνικές νεροποντές του τριημέρου.

Μπορεί για τους κατοίκους της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας οι απογευματινές καλοκαιρινές καταιγίδες να είναι σχεδόν καθημερινή υπόθεση, στην Αττική, όμως, συμβαίνουν σπάνια. Το χαρακτηριστικό των φαινομένων αυτών είναι η ένταση, το γρήγορο «ξέσπασμα» και η εκδήλωσή τους κατά τόπους. Γι' αυτό και μπορεί να βρέξει... καρέκλες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά να μη ρίξει σταγόνα στα Άνω Πατήσια. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τα τέλη του Ιουλίου στην πρωτεύουσα, όπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Λαζάνης, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τα καλοκαιρινά μπουρίνια δημιουργούνται συνήθως τις μεσημεριανές ώρες, όταν ζεσταίνεται το έδαφος, με αποτέλεσμα θερμές αέριες μάζες να ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου έτσι και αλλιώς επικρατεί αστάθεια λόγω της εποχής. Σχηματίζονται τότε σύννεφα, που στη γλώσσα των επιστημόνων ονομάζονται καταιγιδοφόρα και μεταφέρουν τόνους νερού. Η καταιγίδα ξεσπά βίαια και μπορεί να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.

Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο αυτήν τη φορά, καθώς συνδυάσθηκε με ένα χαμηλό βαρομετρικό, δηλαδή ένα καιρικό σύστημα από την Ιταλία, το οποίο συνήθως φέρνει βροχές στην Ελλάδα τον χειμώνα. Το καλοκαίρι αυτά τα συστήματα κινούνται βορειότερα, αποφεύγοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Το συγκεκριμένο όμως σύστημα κατέβηκε χαμηλότερα από ό,τι συνήθως.

Φαίνεται, πάντως, ότι από σήμερα ο καιρός ξαναγυρνά στους «κανονικούς» του ρυθμούς για την εποχή. Η ΕΜΥ προβλέπει ότι σήμερα μπορεί να βρέξει μόνο στα βόρεια του Νομού Αττικής, ενώ από αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα συνηθισμένα τους λημέρια της Βόρειας Ελλάδας, μια που επιστρέφουν τα μελτέμια.

Παρέσυρε και την Ολυμπιακή

Τα ξαφνικά μπουρίνια που έπληξαν το Σαββατοκύριακο της Αττική, η αυξημένη ­ λόγω διακοπών του Αυγούστου ­ εναέρια κυκλοφορία, έβαλαν λίγο το χεράκι τους και οι εργαζόμενοι (που τώρα θυμήθηκαν ότι έχουν κάποια αιτήματα...) και η Ολυμπιακή Αεροπορία, παρέα με τη θυγατρική της Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, μετετράπησαν σε ολυμπιακή ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων αποδιοργάνωσε πλήρως την Ολυμπιακή Αεροπορία και όσοι την είχαν επιλέξει για να πετάξουν από την Παρασκευή μέχρι και χθες το βράδυ, μάλλον θα το μετάνιωσαν πικρά. Οι καθυστερήσεις έφθασαν μέχρι και τις έξι ώρες, ενώ μία πτήση (αυτή για Νέα Υόρκη) αντί για τις 4 μ.μ. το Σάββατο έγινε χθες Κυριακή στις 5.30 μ.μ. Και αυτά χωρίς να υπολογιστεί ότι την Παρασκευή το βράδυ πλημμύρισε η αίθουσα αναχωρήσεων στο Δυτικό Αεροδρόμιο (όπου οι εγκαταστάσεις της Ο.Α.) και οι επιβάτες βρεγμένοι, άλλοι ξυπόλητοι και κρατώντας στους ώμους τις βαλίτσες για να μη βραχούν, έτρεχαν από γκισέ σε γκισέ, για να μάθουν αν και πότε θα πετάξουν. Εικόνες τριτοκοσμικές και απαράδεκτες που έκαναν Γάλλο τουρίστα να αναφωνήσει μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων: «Βίβα λα Γκρες» (ζήτω η Ελλάδα)..

Για να είμαστε δίκαιοι, καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στις πτήσεις των ξένων αεροπορικών εταιρειών, λόγω της μεγάλης εναέριας κυκλοφορίας και επειδή πολλοί επιβάτες αργοπόρησαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο εξαιτίας της δυνατής βροχής που είχε μετατρέψει τους γύρω από το αεροδρόμιο δρόμους σε ποτάμια. Μόνο που, ευτυχώς, δεν πλημμύρισε και το κτίριο του Ανατολικού Αεροδρομίου και δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ολυμπιακής.

Πάντως, μέρος των καθυστερήσεων στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας φαίνεται να οφείλεται και στις φήμες που διέρρευσαν ότι η εταιρεία τελικά δεν θα πάρει αεριωθούμενα αεροσκάφη, όπως έχει ανακοινωθεί, γεγονός που (κατά τις ίδιες φήμες) έκανε τους πιλότους της να ακολουθήσουν πιστή τήρηση των κανονισμών και να προκαλούνται καθυστερήσεις στις πτήσεις.


ΤΑ ΝΕΑ 2/8/1999

Δεν υπάρχουν σχόλια: