-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Το θερμόμετρο στο -2 στην Αθήνα

0

Τσουχτερό κρύο θα κάνει και σήμερα, αλλά από αύριο θα είναι λιγότερο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν χθες στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές θα συνεχισθούν και σήμερα.

Στην Καβάλα, όλα βάφτηκαν... άσπρα

«Οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω από το μηδέν και κατά την διάρκεια της ημέρας, λόγω του φαινομένου του ολικού παγετού», εξηγεί ο μετεωρολόγος κ. Ανδρέας Λαζάνης. "Πρόκειται για χαμηλές θερμοκρασίες που είναι όμως απόλυτα φυσιολογικές γι' αυτή την εποχή", λέει ο κ. Λαζάνης.

Το θερμόμετρο πάντως χθες έκανε "βουτιά" στο Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου της Δράμας στους μείον 21 βαθμούς, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα σημειώθηκε στη Φλώρινα όπου έδειξε μείον 16. Ακόμη και μέσα στη Θεσσαλονίκη το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 6 βαθμούς. Στην Κοζάνη η θερμοκρασία έφθασε τους -12, στην Καστοριά και στα Γρεβενά τους -8, στην Έδεσσα και την Βέροια τους -7, στις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη τους -9, στα Ιωάννινα τους -7, στη Λάρισα και τα Τρίκαλα τους -5.

Και χιόνια

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία χθες και στην Αττική, όπου το θερμόμετρο έδειξε μείον 2 βαθμούς έως συν 8. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί στην Αττική στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα ενώ στην Βόρεια Ελλάδα από μείον 12 έως 0 βαθμούς η μέγιστη. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο μείον 5 έως συν 5 ενώ στα νησιά απο μηδέν έως 8 βαθμούς.

Σήμερα θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά, καθώς και στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και θα διατηρηθούν μόνο στην Κρήτη. Παράλληλα θα ενισχυθούν οι άνεμοι στο Αιγαίο που θα φθάσουν και τα 8 Μπωφόρ.

Πάντως στο Νευροκόπι χθες τα πάντα ήταν παγωμένα και ολόκληρη η περιοχή μαζί με τον ομώνυμο δήμο και τους 17 οικισμούς είχαν μεταβληθεί σε ένα απέραντο "παγοδρόμιο", ενώ δεν λειτούργησαν για τρίτη ημέρα χθες τα σχολεία λόγω του κρύου. Δεν λειτούργησαν επίσης τα σχολεία στη Φλώρινα για δεύτερη μέρα, ενώ στην Καστοριά η λειτουργία τους άρχιζε στις 9.00 το πρωί, μετά την σχετική απόφαση του νομάρχη να προσέρχονται οι μαθητές μια ώρα αργότερα.

Τα προβλήματα παρέμειναν όμως και στο οδικό δίκτυο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των πάγων που έχουν καλύψει τους δρόμους. Τα αυτοκίνητα σε όλο το νομό της Φλώρινας κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ παρόμοια ήταν τα προβλήματα στα ορεινά οδικά δίκτυα των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης και Γρεβενών. Με πάγους καλύφθηκαν και πολλά σημεία μικρών δρόμων στη Θεσσαλονίκη και η Τροχαία συνιστούσε στους οδηγούς να κινούνται με προσοχή.

Οι καλλιέργειες

Η κακοκαιρία έπληξε σοβαρά και τις καλλιέργειες σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας. Οι παραγωγοί σιτηρών επισημαίνουν ότι οι παραγωγές τους είναι καλυμμένες επί μια εβδομάδα απο πάγο και ζητούν να γίνει καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο νομό Ιωαννίνων, που επλήγη απο τις τελευταίες χιονοπτώσεις, η κατάσταση ηταν καλύτερη. Μόνο τέσσερα χωριά, η Βωβούσα, Αετομηλίτσα, Φούρκα και Βραδέτο στα ορεινά του νομού παρέμεναν αποκλεισμένα απο τα 40 που ήταν προχθές. Στις εθνικές οδούς δεν υπήρχαν προβλήματα, ενώ ανοικτή ήταν και η Κατάρα και οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνταν απο τους οδηγούς για προληπτικούς λόγους.

Παρά την ηλιοφάνεια που επικράτησε στις πιο πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, το κρύο ήταν δριμύ επίσης στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, όπου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν απο μείον 8 έως συν δυο βαθμούς. Από τα χιόνια που μεταβλήθηκαν σε πάγους παρέμεναν αποκλεισμένα δώδεκα χωριά και οικισμοί στην ορεινή Ροδόπη και άλλα εννέα στην ορεινή περιφέρεια του Εχίνου και της Σταυρούπολης Ξάνθης. Η συγκοινωνία γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμα και μέσα στις πρωτεύουσες των νομών το κρύο ήταν αισθητό και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν για πρώτη φορά φέτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κάτω απο το μηδέν.

Συνεργεία των νομαρχιών, των δήμων και της ΔΕΣΕ έριξαν τόνους αλατιού και θαλασσινού νερού σε σημεία των εθνικών και επαρχιακών δρόμων όπου υπήρχαν "παγίδες" από πάγο για να αποτρέψουν τροχαία ατυχήματα. Από το πρωί ξανάρχισαν τα θαλάσσια δρομολόγια από Καβάλα και Κεραμωτή για Πρίνο και Λιμένα Θάσου, ενώ έγινε ο καθαρισμός του διαδρόμου και της πίστας απο τα χιόνια και τους πάγους στο διεθνή αερολιμένα "Μέγας Αλέξανδρος" και εκτελέστηκαν κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Ο χειρότερος χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων χρόνων ζουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες ήταν κάτω από το μηδέν, με χαμηλότερη της Φλώρινας, όπου το θερμόμετρο έδειξε του 16 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Μέχρι και στη Θεσσαλονίκη το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους -6 βαθμούς. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για τον "βαρύτερο χειμώνα των τελευταίων ετών" και για "πρωτόγνωρο ψύχος" που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Κοζάνη η θερμοκρασία έφτασε τους -12, στην Καστοριά και στα Γρεβενά τους -8, στην Έδεσσα και στη Βέροια τους -7. Από το δριμύ ψύχος χθες δεν λειτούργησαν τα σχολεία στη Φλώρινα για δεύτερη μέρα, ενώ στην Καστοριά η λειτουργία τους άρχισε στις 9.00 το πρωί, μετά τη σχετική απόφαση του νομάρχη να προσέρχονται οι μαθητές μία ώρα αργότερα. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο οδικό δίκτυο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των πάγων που είχαν καλύψει τους δρόμους.


ΤΑ ΝΕΑ 27/1/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: