-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Το χιόνι απέκλεισε 30 χωριά

0
Αποκλεισμένα από τα χιόνια ήταν χθες δεκάδες χωριά στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αλλά και στον Νομό Ιωαννίνων, όπου στην τοποθεσία Βρύσες, κοντά στην Κατάρα, από πτώση μεγάλου όγκου χιονιού που αποκολλήθηκε από το βουνό καταπλακώθηκε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα, ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και στις δύο πλευρές του δρόμου για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Στο μεταξύ, άκαρπες παρέμεναν και χθες οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν, εκτός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία Χανίων, εθελοντές ορειβάτες και άνδρες της ΕΜΑΚ, για τον εντοπισμό του 49χρονου ιερέα που χάθηκαν τα ίχνη του στα ορεινά του Ομαλού την περασμένη Παρασκευή. Ο ιερέας είχε ξεκινήσει με το αυτοκίνητό του από τις Μουρνιές Χανίων το μεσημέρι της Παρασκευής για να τελέσει μνημόσυνο σε εκκλησία της περιοχής του Ομαλού. Τα σωστικά συνεργεία «χτένιζαν» την περιοχή κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς υπάρχει χιόνι και πυκνή ομίχλη και επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Αντίθετα, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο ορειβατών από το Ρέθυμνο που έχασαν τον προσανατολισμό τους προχθές το βράδυ στο οροπέδιο Ασκύφου Σφακίων, καθώς και 24 ατόμων που αποκλείστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου του Παγγαίου στην Καβάλα.

Οι δύο ορειβάτες από το Ρέθυμνο, Χαράλαμπος Σηφογιαννάκης και Μανώλης Παπαδάκης, 25 και 32 χρόνων αντίστοιχα, ξεκίνησαν με μια φίλη τους το απόγευμα του Σαββάτου για την περιοχή Ασκύφου και αφού διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο Ταύρη ξεκίνησαν αργά το πρωί της Κυριακής για ανάβαση στην κορυφή του Κάστρου, παρά τις συστάσεις μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων που επιχείρησαν την ίδια διαδρομή λίγη ώρα νωρίτερα και επέστρεψαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Οι ώρες όμως περνούσαν και οι δυο φίλοι δεν απαντούσαν στα κινητά τους στις κλήσεις της φίλης τους η οποία δεν τους είχε ακολουθήσει. Έτσι αργά το βράδυ της Κυριακής άρχισαν οι έρευνες από φίλους τους ορειβάτες που βρήκαν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο του Παπαδάκη στο χωριό Ασκύφου, όχι όμως και τους δυο νεαρούς. Ενημερώθηκε η Αστυνομία προχθές τα μεσάνυχτα και χθες το πρωί άρχισαν οι έρευνες. Στο μεταξύ κι ενώ οι έρευνες είχαν αρχίσει, το μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου Άννα Μεσονινάκη επικοινώνησε με τον Σηφογιαννάκη στο κινητό του. Τελικά εντοπίστηκαν χθες μετά τις 12 το μεσημέρι, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων στην περιοχή οικισμού «Βατουδιάρη» Αποκορώνου Χανίων, με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αφού όπως είπαν διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο χάνοντας τον προσανατολισμό τους.

Εξάλλου, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στο χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου της Καβάλας, 24 άτομα, μεταξύ των οποίων και 13 παιδιά, δεν μπόρεσαν να φύγουν αργά το απόγευμα της Κυριακής. Αμέσως κινητοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Καβάλας και σε επικοινωνία με την ΕΡΤ διατέθηκε το ειδικό εκχιονιστικό μηχάνημα που νοικιάζει τους χειμερινούς μήνες για ν' ανοίξει ο δρόμος προς το καταφύγιο. Όταν έφθασε το μηχάνημα στο χιονοδρομικό, είχε ήδη νυχτώσει, η χιονόπτωση ήταν πολύ ισχυρή και επειδή τα αυτοκίνητα των εγκλωβισμένων είχαν καλυφθεί από τα χιόνια διανυκτέρευσαν εκεί. Έτσι χθες το πρωί το μηχάνημα της ΕΡΤ άνοιξε τον δρόμο από τα χιόνια και τα 24 άτομα κατέβηκαν χωρίς άλλα προβλήματα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου.

Αν και η κακοκαιρία παρουσίασε μερική ύφεση χθες το πρωί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από το μεσημέρι άρχισε πάλι να χιονίζει στα ορεινά των Νομών Σερρών, Δράμας και Ξάνθης και η κίνηση των αυτοκινήτων γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αποκλεισμένοι ήταν 10 οικισμοί στις περιφέρειες του Εχίνου, της Σταυρούπολης Ξάνθης και της Ροδόπης, ενώ στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου περισσότερα από 17 χωριά και οικισμοί είχαν μεταβληθεί σε παγοδρόμια.

Χωρίς αλυσίδες στην Κατάρα...

Στην Κατάρα. Το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο και χιονοστιβάδα καταπλάκωσε εκχιονιστικό μηχάνημα και φορτηγάκι με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας

Στον Νομό Ιωαννίνων περισσότερα από τριάντα ορεινά χωριά του Μετσόβου, της Κόνιτσας και των Ζαγοροχωρίων ήταν αποκλεισμένα χθες από τις χιονοπτώσεις που συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν το πρωί στους εθνικούς δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων από ντελαπαρίσματα φορτηγών κυρίως στον δρόμο προς την Κατάρα καθώς φορτηγό που ντελαπάρισε απέκλεισε τη συγκοινωνία για πολλές ώρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι Έλληνες αλλά και ξένοι οδηγοί προσπαθούσαν να περάσουν την Κατάρα χωρίς αλυσίδες με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα και στους άλλους οδηγούς

Προβλήματα υπήρξαν και στον δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης στην περιοχή των Νεγράδων από καραμπόλα, χωρίς όμως να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί. Στην περιοχή της Κατάρας, το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Σοβαρό πρόβλημα σημειώθηκε όταν χιονοστιβάδα έπεσε πάνω σε μηχάνημα καθαρισμού του χιονιού και σε φορτηγάκι με σλοβένικους αριθμούς κυκλοφορίας και τα οποία έθαψε, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν λειτούργησαν τα σχολεία σε χωριά του Μετσόβου και στο Τσεπέλοβο. Δεκάδες δρομολόγια του ΚΤΕΛ, κυρίως προς τα ορεινά χωριά, ματαιώθηκαν, ενώ κατά διαστήματα χιόνιζε και στην πόλη των Ιωαννίνων, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα.

Χιόνιζε επίσης χθες στα ορεινά της Καρδίτσας και η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο των χωριών της Αργιθέας διεξαγόταν με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.


ΤΑ ΝΕΑ 25/1/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: