-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Χιόνι με ήλιο στην Αθήνα

0

Χιόνι με ήλιο, ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε για λίγη ώρα χθες το πρωί στην Αθήνα, ενώ έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, χθες, χιόνισε για πρώτη φορά ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια ακόμα και μέσα στην πόλη της Χίου.


«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται "παρασυρόμενη χιών". Το χιόνι, οι νιφάδες του οποίου είναι πολύ λεπτές ­ σαν σκόνη ­ ουσιαστικά παρασύρθηκε με τη βοήθεια των αερίων μαζών από πολύ μακριά», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Καλός, εξηγώντας τη χθεσινή χιονόπτωση στην Αθήνα. «Το χιόνι υπάρχει σε δύο μορφές. Το ποια μορφή θα έχει, εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τις υπόλοιπες κλιματολογικές συνθήκες», επισημαίνει ο μετεωρολόγος Ανδρέας Λαζάνης. Από τις 8 χθες το πρωί μικρές νιφάδες χιονιού έπεφταν σε όλο το Λεκανοπέδιο, ακόμα και στα νότια προάστια, όπου χιονίζει σπάνια. «Δεν πρόκειται για ένα θαύμα», λέει ο κ. Καλός. Και συνεχίζει: «Είναι ένα φαινόμενο που έχει την εξήγησή του. Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, οι παγοκρύσταλλοι δεν συγκολλούνται, το χιόνι έχει τη μορφή πολύ λεπτών νιφάδων. Αέριες μάζες, που συνήθως επικρατούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρασύρουν ουσιαστικά το χιόνι με αποτέλεσμα η χιονόπτωση στο έδαφος να εκδηλώνεται πολλά χιλιόμετρα μακριά».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση εικάζω ότι σύννεφα παρασύρθηκαν λόγω της ισχυρής έντασης των ανέμων από την περιοχή του Υμηττού ή ακόμα πιο μακριά. Υπάρχει και η πιθανότητα, λιγότερο πιθανή κατά τη γνώμη μου, αέριες μάζες ισχυρής έντασης να παρέσυραν χιόνι που είχε ήδη πέσει στο έδαφος και να το μετέφεραν στην Αθήνα».

Πάντως, το έντονο και τσουχτερό κρύο ήταν έντονο και χθες στην Αττική, η οποία βρισκόταν σε λευκό κλοιό. Η Τροχαία συνιστούσε σε όσους οδηγούς κατευθύνονταν προς Πεντέλη και Πάρνηθα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους έτοιμες για χρήση τις αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η ίδια βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

Την ίδια στιγμή προβλήματα αντιμετώπισαν τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Ειδικότερα στη Χίο δημιουργήθηκαν προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, η Νομαρχία να ζητήσει να κηρυχθεί ολόκληρος ο νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Χιόνια έπεσαν χθες και στα ορεινά των νησιών Σάμου και Ικαρίας ­ τελευταία φορά είχε χιονίσει εκεί πριν από πέντε χρόνια ­ χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα. Στη Λέσβο δημιουργήθηκαν προβλήματα χθες, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού. Τέλος και στη Μυτιλήνη χιόνισε. Για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Για αύριο Σάββατο, παρά την ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το κρύο θα είναι τσουχτερό, ενώ είναι πιθανόν το βράδυ να σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.


ΤΑ ΝΕΑ 21/1/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: