-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Μεγάλες ζημιές από τη θεομηνία στα Χανιά

0

Πλημμύρισαν οι δρόμοι από τη θεομηνία στην περιοχή Χρυσοπηγής των Χανίων

Άνοιξαν... οι ουρανοί προχθές και οι δρόμοι της πόλης των Χανίων και κυρίως των περιαστικών δήμων μετατράπηκαν σε ποτάμια. Αυτοκίνητα.... ακινητοποιήθηκαν ­ αφού τα νερά σε αρκετούς δρόμους ξεπερνούσαν το μισό μέτρο ­, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν και διασώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ υπερχείλισε ο ποταμός Μορόνης και η Λίμνη της Αγιάς.

Αποτέλεσμα της θεομηνίας ήταν να υπάρξουν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις, καθώς και στην παλιά και στη νέα εθνική οδό, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στο ύψος των Βουκολιών, του Ταυρωνίτη, του Μανωλιόπουλου και των Ναυπηγείων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δέχτηκε περισσότερες από 80 κλήσεις, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα στις αυξημένες ανάγκες αναγκάστηκε να θέσει σε επιφυλακή όλη τη δύναμη του Νομού, αλλά και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Κινδύνευσαν

Πλημμύρισαν μέρος των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, περισσότερα από 15 υπόγεια επιχειρήσεων και πολλά σπίτια, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σούδας, όπου αρκετά άτομα που είχαν αποκλειστεί σε υπόγεια βγήκαν με τη βοήθεια των αντρών της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, έγιναν κοπές δέντρων σε τέσσερις περιπτώσεις, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση όπου τόνιζε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τη διέλευση από τον χερσαίο χώρο του Ενετικού Λιμανιού, για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Στη Λεωφόρο Σούδας το νερό σε κάποια σημεία ξεπέρασε το μισό μέτρο. Ο δρόμος είχε μετατραπεί σε ποτάμι. Αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση συνεργείων οδικής βοήθειας. Κάποιοι οδηγοί προτίμησαν να ανέβουν με τα αυτοκίνητά τους σε σημεία που δεν είχαν πλημμυρίσει, περιμένοντας την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στην Αγιά η λίμνη υπερχείλισε. Οικόπεδα και καλλιέργειες πλημμύρισαν, ενώ τα νερά είχαν μετατρέψει τμήματα του δρόμου σε ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν πέτρες και κλαδιά δέντρων.

Πρωτοφανές

Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Η κακοκαιρία είναι πρωτοφανής. Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοιο καιρικό φαινόμενο, δυστυχώς όμως μπορούμε να πούμε ότι οι παρεμβάσεις που κατά καιρούς απ' όλους μας γίνονται, είτε από τα έργα υποδομής που συνέχεια κατασκευάζονται είτε από την αποψίλωση των βουνών που ακόμη τη συνεχίζουμε, έχουν αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα».

Κακός σχεδιασμός

Ο κακός σχεδιασμός κάποιων έργων και η κακή τους εκτέλεση έχουν δημιουργήσει άλλα προβλήματα, και αθροιστικά αποδεικνύεται ότι το αντιπλημμυρικό σύστημα δεν αντέχει σε μεγάλη δοκιμασία.

Το ότι δεν έχουμε μεγάλες ζημιές και ότι δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε τυχεροί», έλεγε ο δήμαρχος του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, Γιώργος Πολιουδάκης, σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την νεροποντή στην περιοχή του.

Ο νομάρχης Χανίων, Γιώργος Κατσανεβάκης, δήλωσε ότι «η περιοχή του κάμπου των Χανίων από τη Σούδα μέχρι και την Αγιά έχει έντονο πρόβλημα. Οι ζημιές είναι πάρα πολλές, αλλά το έργο της εκτίμησης θα ξεκινήσει με ηρεμία από αύριο, αν ο καιρός φυσικά το επιτρέψει. Ο συντονισμός είναι άριστος για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, Νίκος Μιχελάκης, έκανε λόγο για υπερβολική και ακραία κατάσταση, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων στην περιοχή των Χανίων τον μήνα Ιανουάριο ­ κατά την τελευταία δεκαετία ­ είναι 141,5 χιλιοστά. Το ότι οι βροχοπτώσεις έφτασαν τα 124 χιλιοστά μέσα σε 14 ώρες σημαίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι «βρισκόμαστε σε μια ακραία κατάσταση που φυσικό είναι εκτός από τις διάφορες ζημιές που έχει προκαλέσει να έχει και κάποιες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή.


ΤΑ ΝΕΑ 17/1/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: