-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Πιο καυτή από την Αθήνα η Θεσσαλονίκη

0

Μια πολύ θερμή εβδομάδα ξεκινάει από σήμερα σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά ο καύσωνας δεν θα χτυπήσει μόνο τις... «παραδοσιακά» ζεστές περιοχές (Λάρισα, Βόλο, Άργος, Νέα Φιλαδέλφεια κ.λπ.). Θα «πλήξει» όλη την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη, μάλιστα, αναμένεται την Τετάρτη και την Πέμπτη να ξεπεράσει σε θερμοκρασία την Αθήνα. «Θα έχει έναν με δύο βαθμούς παραπάνω», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κάλος.

Συγκεκριμένα, από σήμερα το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει. Την Πέμπτη θα δείξει, ενδεχομένως δε και να ξεπεράσει, τους 44 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ημέρα το θερμόμετρο θα δείχνει σταθερά 45. «Η Θεσσαλονίκη θα έχει όντως έναν με δύο βαθμούς παραπάνω από την Αθήνα τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη», εξηγεί ο κ. Καλός. «Οι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν κατά μήκος του Αιγαίου Πελάγους θα επηρεάσουν το κλίμα στην περιοχή της πρωτεύουσας και θα ρίξουν ελαφρά τη θερμοκρασία», τονίζει ο καθηγητής. «Αντίθετα οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής σε συνδυασμό με τις καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας θα συμπιέσουν τον αέρα, με αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αφόρητη ζέστη σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Δεν μιλάμε για μεγάλη διαφορά βέβαια. Μιλάμε για έναν με δύο βαθμούς».

«Βυθίζονται»

«Η ζέστη σε όλη την Επικράτεια οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής (της Σαχάρας συγκεκριμένα) που μεταφέρονται σε μεγάλες κλίμακες στη χώρα μας», εξηγεί ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Οι μάζες αυτές μεταφέρονται στη Νότια Ιταλία (η οποία θα έχει επίσης καύσωνα μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια από τον δικό μας) και από εκεί στη Βαλκανική. Πάνω από την περιοχή μας λόγω της επικρατούσης κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας «βυθίζονται», με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ζέστη».

«Είναι... παράδοση»

Πάντως ο καύσωνας αυτής της εβδομάδας δεν θεωρείται από τους ειδικούς επιστήμονες επικίνδυνο ή πρωτοφανές μετεωρολογικό φαινόμενο. «Δεν είναι καν σπάνιο. Παραδοσιακά ο μήνας Ιούλιος θεωρείται και είναι ο πιο ζεστός του έτους», υποστηρίζει ο κ. Ζιακόπουλος. «Μια ματιά να ρίξει κανείς στις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες του Ιουλίου βλέπει ότι αυτές δεν πέφτουν κάτω από τους 34 βαθμούς. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου μάλιστα έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες που ξεπέρασαν ακόμα και τους 45 βαθμούς (π.χ. το 1988 στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας). Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 είχαμε τρεις ή τέσσερις φορές θερμοκρασίες Ιουλίου πάνω από τους 40. Το ίδιο και τη δεκαετία του '80», λέει ο κ. Ζιακόπουλος.

Μια ανάσα δροσιάς θα αισθανθούμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, αφού τότε αναμένεται η θερμοκρασία να πέσει. «Από το μεσημέρι της Παρασκευής ο καιρός θα είναι μεν αίθριος και η θερμοκρασία χαμηλότερη, αλλά μην περιμένουμε ότι θα φτάσει τους 28 και τους 30 βαθμούς. Απλά δεν θα βρίσκεται στους 40», λέει ο κ. Ζιακόπουλος.


ΤΑ ΝΕΑ 3/7/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: