-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Οι συνοικίες της Δυτικής Αττικής στο μάτι κυκλώνα

0

Χάος επικράτησε για ώρες στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου όπου παρέλυσε η κίνηση λόγω κατολισθήσεων και των ισχυρών βροχοπτώσεων (και χαλαζοπτώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις), ενώ από την καταιγίδα βούλιαξαν συνοικίες της Δυτικής Αττικής και παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα και στα νότια προάστια και στον Πειραιά. Από τις βροχοπτώσεις διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού από τον Πειραιά προς την Ομόνοια.

Σε παγίδα θανάτου μετατράπηκε νωρίς το απόγευμα για τους επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτου η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο ενώ εκινείτο στο 50ό χιλιόμετρο με κατεύθυνση την Κόρινθο. Το αυτοκίνητο μετατράπηκε σε μια άμορφη μάζα σιδερικών, από όπου οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρή τη Μαγδαληνή Πολίτη, 51 χρόνων, και απεγκλώβισαν ελαφρά τραυματισμένους τον σύζυγό της Μανώλη και την 6χρονη ανιψιά τους που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Όσο περνούσε η ώρα και οι βροχοπτώσεις δυνάμωναν, επιδεινώνονταν τα προβλήματα στην Εθνική Οδό. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στο 51ο και στο 52ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού, ενώ εκατοντάδες οδηγοί που επέστρεφαν στην Αθήνα αιφνιδιάσθηκαν από την καταιγίδα και παγιδεύθηκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους. Μέχρι τις 7 το απόγευμα μεγάλο ήταν το μποτιλιάρισμα, με τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα να έχουν σχηματίσει ουρά επτά χιλιομέτρων. Η στάθμη του νερού ήταν υψηλή στις εισόδους της πρωτεύουσας, στο ύψος των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Χαλυβουργικής. Από την πλημμύρα οι δεξιές λωρίδες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στα διυλιστήρια είχαν κλείσει και στα νερά είχαν παγιδευθεί πολλά αυτοκίνητα. Συναγερμός σήμανε από τις πρώτες ώρες της καταιγίδας στις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας. Περισσότερες από 300 κλήσεις πήρε η Πυροσβεστική για πλημμύρες σε σπίτια κυρίως στις δυτικές συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από την καταιγίδα. Στο έλεος της καταιγίδας βρέθηκε κυρίως η περιοχή του Χαϊδαρίου, στη θέση Παλατάκι, αλλά και περιοχές στο Περιστέρι, Ίλιον, Καματερό, Αιγάλεω, Μενίδι, την Αγία Βαρβάρα, τους Θρακομακεδόνες, τη Νέα Χαλκηδόνα, Ανθούπολη, Κηπούπολη, Πετρούπολη και Μεταμόρφωση.

Η Λεωφόρος Αθηνών πλημμύρισε και τα κυκλοφοριακά προβλήματα επιδεινώθηκαν στην περιοχή του Αιγάλεω λόγω προβλημάτων στη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών. Σε δρόμους του Αιγάλεω παρασύρθηκαν στα νερά της βροχής αυτοκίνητα τα οποία την τελευταία στιγμή πρόλαβαν οι επιβάτες τους και τα εγκατέλειψαν.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα και στη διασταύρωση της Χαμοστέρνας με τη Λεωφόρο Πειραιώς στα Πετράλωνα, όπου το ύψος του νερού στη γέφυρα ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν και στα σημεία των λεωφόρων όπου γίνονται έργα, όπως στη εωφόρο Μαραθώνος και στις διασταυρώσεις της Κηφισού με την Πέτρου Ράλλη και την Ιερά Οδό.

Από τις 7 το βράδυ το κύμα της κακοκαιρίας άρχισε να μετατοπίζεται προς τα νότια προάστια και τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες στη Νέα Σμύρνη, τη Βούλα, τη Γλυφάδα, με προβλήματα στην παραλιακή, το κέντρο του Πειραιά, τη Νίκαια και την Αμφιάλη.

Τα βουλωμένα φρεάτια έπνιξαν την Αθήνα

Αγώνας, μέσα στη βροχή, να ξεβουλώσουν τα φρεάτια ώστε να βρουν διόδους τα νερά

Η ξαφνική νεροποντή έπληξε και το Μενίδι. Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως πλημμύρισε, με αποτέλεσμα τα Ι.Χ. να περνούν από εκείνο το σημείο με μεγάλη δυσκολία. Στην περιοχή Καποτά χώματα και πέτρες παρασύρθηκαν από τη βροχή και έπεσαν στους δρόμους με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται με εξαιρετική δυσκολία. «Είχαμε και περιστασιακές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος που δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση», λέει ο αντιδήμαρχος Μενιδίου Γιώργος Σιδηρόπουλος.

Στη συμβολή των οδών Θηβών και Έκτορος, στο Ίλιον, η βροχή παρέσυρε χαλίκια προς την Έκτορος από έργα που γίνονται για τη διαπλάτυνση της Θηβών με αποτέλεσμα η κίνηση των αυτοκινήτων να γίνεται με δυσκολία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής, εξάλλου, δέχθηκε κλήσεις για πλημμύρες υπογείων στις οδούς Πριάμου και Λ. Κατσώνη. Αντιθέτως, ανεκτή ήταν η κατάσταση στην οδό Αγίου Νικολάου, όπου συνήθως σημειώνονταν πλημμύρες. «Αυτό οφείλεται στα έργα ομβρίων υδάτων που ολοκληρώθηκαν εκεί», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Φ. Μαρκόπουλος. «Αν ολοκληρωθούν σε όλη την περιοχή τότε δεν θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα».

Αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν και στον Δήμο Καματερού. «Στην περιοχή του Κάτω Γερόβουνου πλημμύρισαν οι οδοί Μενάνδρου και Έλλης γιατί το δίκτυο ομβρίων υδάτων εκεί είναι ανεπαρκές», σημειώνει ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ζέρβας.

Αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο Χαϊδάρι, όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε και κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια. Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Ντηνιακός, τα σημεία που «πνίγηκαν» ήταν κυρίως η οδός Κορυτσάς, η οδός Ρίμινι και γενικά η περιοχή του Αγίου Γεωργίου (στις οδούς Ιερού Λόχου και Αγίου Γεωργίου), όπου πλημμύρισαν υπόγεια και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα.

«Η οδός Κορυτσάς δέχεται μεγάλο όγκο ομβρίων υδάτων από τη Λεωφόρο Αθηνών. Ο δήμος έχει επανειλημμένως ζητήσει την κατασκευή ενός αγωγού πάνω στη λεωφόρο ο οποίος θα γινόταν ο βασικός αποδέκτης των ομβρίων υδάτων. Όμως ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει ο κ. Ντηνιακός και προσθέτει πως «στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας του ημιτελούς δρόμου που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 1997. Όμως η κατασκευή του ξεκίνησε χωρίς να έχει προηγηθεί αντιπλημμυρική μελέτη».

«Η Δυτική Αθήνα όντως αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα», λέει ο κ. Γιάννης Στεβής, από την ΕΥΔΑΠ. «Όσοι δρόμοι είχαν καθαριστεί δεν αντιπετώπισαν κίνδυνο. Αντίθετα όπου τα φρεάτια ήταν σκεπασμένα από σκουπίδια σημειώθηκαν πλημμύρες». Προβλήματα από τους δρόμους που πλημμύρισαν αντιμετώπισαν, επίσης, το Αιγάλεω, το Περιστέρι και η Αγία Βαρβάρα.

Αλλά φαίνεται ότι και τα νότια προάστια δεν «γλίτωσαν» από τη χθεσινή νεροποντή. Στη Νέα Σμύρνη η οδός Σολομωνίδου (κοντά στο γήπεδο του Πανιωνίου) πλημμύρισε για πολλοστή φορά κάνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων αδύνατη για περισσότερο από μία ώρα.

Στη Γλυφάδα, πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Στέλιο Λανδράκη πρόβλημα παρουσιάστηκε στο τμήμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ύψος της οδού Ανθέων μέχρι την Αθηνών. «Στο σημείο αυτό το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει υποσχεθεί την κατασκευή 50 φρεατίων τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη. Στις άλλες περιοχές όπου συνήθως υπήρχε το πρόβλημα, τα αντιπλημμυρικά έργα απέδωσαν φέτος κατά 100%», είπε ο κ. Λανδράκης.

Σε εφαρμογή ο Ξενοκράτης

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από χθες νωρίς το απόγευμα το σχέδιο Ξενοκράτης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στις νομαρχίες της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας και των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν πολλά προβλήματα κυρίως στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Κατριβάνο, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας, πλην της Κέρκυρας.

Διάνα στις προβλέψεις

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρου Ραψομανίκη που είχε προβλέψει την έντονη ζέστη του καλοκαιριού και τις υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, έπεσε μέσα και στις προβλέψεις της για τις έντονες βροχοπτώσεις. Η μακροχρόνια πρόγνωση της ερευνητικής ομάδας έδειχνε ότι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου θα είχε βροχοπτώσεις και μάλιστα πιο έντονες από το κανονικό. «Είμαστε σωστοί στις προβλέψεις μας σε ποσοστό 95%» αναφέρει ο κ. Ραψομανίκης. «Λαμβάνουμε υπόψη μας στατιστικές που δεν τις έχει ούτε η μετεωρολογική υπηρεσία», ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε «δεν είμαι υπεύθυνος για την άγνοια των άλλων. Είμαι υπεύθυνος γι' αυτά που κάνω εγώ».

Και στην Ανάβυσσο καταστροφές τα ξημερώματα

Η ισχυρή νεροποντή, σε συνδυασμό με την έντονη χαλαζόπτωση, έπνιξε τη νύχτα την Ανάβυσσο και την ευρύτερη περιοχή, που μετατράπηκε σε λίμνη με τη στάθμη του νερού να φτάνει σε ύψος ακόμη και ενός(!) μέτρου στους δρόμους. Πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους. «Η Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα αφού είχε ενημερωθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για τετράωρη επαγρύπνηση εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή», τόνισε στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Συντονιστικού Επιχειρηασιακού Κέντρου, Μιχάλης Πανουσόπουλος. Διεσώθησαν ύστερα από επέμβαση των πυροσβεστών περισσότερα από 15 άτομα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα και σπίτια. Πλημμύρισε η Ανάβυσσος και η ευρύτερη περιοχή στην Παλαιά Φώκαια και το Θυμάρι. Περισσότερες από 100 κλήσεις δέχθηκαν 50 συνεργεία της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν προληπτικά επιτόπου.

Από την Ιταλία ήρθε ο... κακός μας ο καιρός

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην Αττική, αν και δεν θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αναμένονται πρόσκαιρες κατά τόπους βροχοπτώσεις.

Η θερμοκρασία όμως θα παρουσιάσει βελτίωση στη διάρκεια της ημέρας. Πάντως η χθεσινή καταιγίδα που έπληξε τις δυτικές και ανατολικές περιοχές του Λεκανοπεδίου δεν ήταν έκπληξη για τους υπευθύνους της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Τα χθεσινά φαινόμενα ήταν φυσιολογικά για την εποχή και βεβαίως είχαν προβλεφθεί», λέει ο μετεωρολόγος κ. Ανδρέας Λαζάνης και εξηγεί πως «για τις βροχές ευθύνεται το μέτωπο που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και διασχίζει την Ελλάδα. Η ένταση των βροχοπτώσεων οφείλεται σε δυναμικά αίτια σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία που είχε η ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες».

Συγκεκριμένα, το χαμηλό βαρομετρικό που προκάλεσε τη χθεσινή νεροποντή προέρχεται από την Ιταλία. «Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ακόμα ζεστή. Έτσι τα χαμηλά βαρομετρικά που έρχονται από τη Δυτική Ευρώπη τροφοδοτούνται με υδρατμούς με αποτέλεσμα να έχουμε έντονες βροχοπτώσεις», σημειώνει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και οργανωτής του προγράμματος μετεωρολογικών προβλέψεων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πάντως που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα στην Αττική είχαν τοπικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη γενίκευσή τους. Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Κάλος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «η διεύθυνση του ανέμου σε συνδυασμό με την τοπική ορογραφία προκάλεσαν τις καταρρακτώδεις βροχές. Οι άνεμοι στην πορεία τους συναντούν τα βουνά και αναγκάζονται να ανέβουν προς τα πάνω. Εκεί βρίσκονται σύννεφα και έτσι δημιουργούνται οι βροχοπτώσεις».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν την Ανατολική Ελλάδα, ενώ αναμένεται γρήγορη βελτίωση του καιρού. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 16 και 18 βαθμών Κελσίου. Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα.


ΤΑ ΝΕΑ 20/11/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: