-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Χαμηλό βαρομετρικό πάνω από την Ελλάδα

0

Και δεύτερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από σήμερα στη χώρα μας από την Ιταλία. Δυνατές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις δυτικές ακτές της χώρας. Στην Αττική πάντως, αν και ο ουρανός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος, δεν αναμένονται σήμερα βροχές.


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο σε όλη τη χώρα και κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι την Τετάρτη βροχοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και στην Αττική, χωρίς όμως να έχουν την ίδια ένταση με εκείνες της Κυριακής. «Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα φαινόμενα αυτά είναι καθ' όλα φυσιολογικά και αναμενόμενα για τον Νοέμβριο. Η ένταση των βροχοπτώσεων σχετίζεται με τις διαδικασίες που παρατηρούνται πάντα αυτήν την εποχή στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. Και συμπληρώνει: «Τα χαμηλά βαρομετρικά που φθάνουν το ένα μετά το άλλο στη χώρα μας τροφοδοτούνται συνεχώς με υδρατμούς από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονες βροχές».

Από το απόγευμα

«Οι βροχές σήμερα θα πλήξουν κυρίως τη βορειοδυτική Ελλάδα. Το βαρομετρικό χαμηλό κινείται από το απόγευμα προς τα νοτιοανατολικά. Αυτό σημαίνει ότι βροχοπτώσεις θα έχουν αύριο οι δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας», αναφέρει η μετεωρολόγος κ. Ευρυδίκη Καραμανή.

Τα βαρομετρικά χαμηλά που διασχίζουν τη χώρα μας δημιουργούνται συνήθως στην Κεντρική Μεσόγειο, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία και κινούνται προς τα ανατολικά. «Η ύφεση βρισκόταν χθες το πρωί στον Κόλπο του Λέοντος και σήμερα το μεσημέρι είναι στη Βόρεια Αδριατική. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται ο καιρός κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα αργά σήμερα το βράδυ θα βρέξει στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά», σημειώνει ο κ. Κώστας Λαγουδάρος, ερευνητής στο πρόγραμμα μετεωρολογικών προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ύψος της βροχής έφθασε την Κυριακή τα 35 χιλιοστά στη Μάνδρα, ενώ στην Ελευσίνα ο σταθμός μέτρησης έδειξε 27 χιλιοστά. «Μπορεί, γενικά, η συγκεκριμένη ποσότητα νερού να μη δικαιολογεί πλημμυρικό επεισόδιο. Τα προβλήματα όμως που δημιουργήθηκαν την Κυριακή οφείλονται κυρίως στο ότι η βροχή έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, το έδαφος την Αττικής δεν είναι τέτοιο που να απορροφά το νερό, όπως θα γινόταν σε μία πεδιάδα. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τις ελλείψεις στα έργα υποδομής», εξηγεί ο ερευνητής.

Οι πλημμύρες

Στις μετρήσεις που έγιναν από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου, οι πρόσφατες πλημμύρες δεν φαίνεται να οφείλονται σε υπερχείλιση των ρεμάτων και των παραποτάμων του Κηφισού.

Χθες το απόγευμα η στάθμη του νερού στον σταθμό που βρίσκεται στην Αριστοφάνους είχε φθάσει το ένα μέτρο και στον αντίστοιχο σταθμό της Αγίας Άννης το 1,8. «Παρά την άνοδο της στάθμης όμως το νερό δεν ξεπέρασε την κοίτη του ποταμού και έτσι τα όποια προβλήματα σίγουρα δεν προκλήθηκαν από αυτό», σημειώνει ο κ. Λαγουδάρος.

Την Πέμπτη νεφώσεις και τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Ανατολική και τη Νότια Ελλάδα. «Την Παρασκευή αναμένουμε καταιγίδες και πάλι στα δυτικά της χώρας, κυρίως από το απόγευμα και μετά», λέει η κ. Καραμανή.

Για το Σαββατοκύριακο

Τα μαύρα σύννεφα όμως θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στον αθηναϊκό ουρανό. «Περιμένουμε δυνατές βροχές το Σαββατοκύριακο και στην Αττική», λέει ο κ. Ζιακόπουλος. Σύμφωνα άλλωστε και με το μοντέλο πρόγνωσης καιρού της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καταιγίδες θα σημειωθούν το Σαββατοκύριακο στην Αττική.

«Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή οι προβλέψεις αυτές γίνονται εννέα ημέρες νωρίτερα έχουν αρκετές πιθανότητες σφάλματος», λέει ο κ. Λαγουδάρος. Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επαληθευθούν, αλλά ότι μπορεί να μιλάνε για Σαββατοκύριακο και οι μεγάλες βροχές να έρθουν δύο ημέρες αργότερα». Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με τις καταιγίδες της Κυριακής.

Η πρόγνωση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τοποθετούσε χρονικά τις καταιγίδες την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή.


ΤΑ ΝΕΑ 21/11/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: