-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Καταιγίδα συμφοράς

0

Επικίνδυνο ξάφνιασμα για τους οδηγούς και τους κατοίκους της πρωτεύουσας ήταν οι χθεσινές θυελλώδεις καταιγίδες, μετά τη ζέστη των τελευταίων ημερών.


Κατολισθήσεις στην Εθνική Οδό, μια γυναίκα νεκρή και δεκάδες σπίτια πλημμυρισμένα, σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας ήταν ο απολογισμός μερικών ωρών καταρρακτώδους βροχής ­ ένα καιρικό φαινόμενο που ταξίδεψε από την Ιταλία για να φθάσει χθες το μεσημέρι πάνω από την Αθήνα και το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να «χτυπήσει» σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας.

Κανείς, εκτός ίσως από τους ειδικούς που είχαν μελετήσει μοντέλα πρόγνωσης του καιρού και είχαν λάβει υπόψη τους τις πρώτες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεν περίμενε πως μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας θα έκαναν την εμφάνισή τους τόσο δυνατές καταιγίδες.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Εθνική Οδό εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν για ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στην Αθήνα.

Σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο Χαϊδάρι, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στα Λιόσια, στο Μενίδι, στο Καματερό, στους Θρακομακεδόνες, στην Ανθούπολη, στην Κηπούπολη και στην Πετρούπολη, δεκάδες σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων προκλήθηκαν σε πολλούς δρόμους της πόλης, ιδιαίτερα στα νότια προάστια.

«Στην Ανατολική Θράκη το νέο χτύπημα»

Το σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δούλεψε για πρώτη φορά προχθές και μάλιστα με επιτυχία. «Γνωρίζαμε ήδη από το Σάββατο το μεσημέρι ότι έρχεται κακοκαιρία από τη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα είχαμε δει ότι καταιγίδες θα πλήξουν τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες είχαν τελικά το πρόβλημα», λέει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα πρόβλεψης.

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τη χρήση προηγμένων μετεωρολογικών και υδρολογικών μοντέλων σε συνδυασμό με τη συλλογή στοιχείων από μετεωρολογικούς σταθμούς και από σταθμούς στον Κηφισό. «Το γεγονός ότι μπορέσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις βροχές, αλλά και το ότι έχουμε προχωρήσει σε λεπτομερή χαρτογράφηση των παραποτάμων και των ρεμάτων του Κηφισού μάς βοηθά να έχουμε με σχετική ακρίβεια την πρόβλεψη πλημμυρικών επεισοδίων στην Αττική», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. Για σήμερα προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες στην Ανατολική Θράκη.«Συγκεκριμένα προβλέπονται είκοσι χιλιοστά βροχής από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Είναι πάρα πολύ για ένα τρίωρο», σημειώνει ο ερευνητής.

Το κύμα κακοκαιρίας μετατοπίζεται το βράδυ προς την Τουρκία. Βροχοπτώσεις όμως θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και στις δυτικές ακτές της Ελλάδας.


ΤΑ ΝΕΑ 20/11/2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: