-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Οι πάγοι της Ανταρκτικής εκδικούνται

0
Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα, προκαλώντας μεγάλη αύξηση στη στάθμη του επιπέδου της θάλασσας.
Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα επιστημόνων, η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική έχει φτάσει τα 80 δισ. τόνους την τελευταία 10ετία, απειλώντας τις παράκτιες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη με πρωτόγνωρες πλημμύρες, που δεν αποτελούν πια κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά την εφιαλτική πραγματικότητα των ερχόμενων δεκαετιών.
Σε νέα έκθεσή τους που βασίζεται στη χρήση δορυφόρων, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως η ετήσια τήξη των πάγων της Ανταρκτικής έχει επιταχυνθεί σε ορισμένες περιοχές με ρυθμούς έως και 140% τα τελευταία 12 χρόνια. Με άλλα λόγια, η ποσότητα των πάγων που λιώνουν σε ετήσια βάση υπερβαίνει πλέον τα 196 δισ. τόνους. Κυριολεκτικά εξαφανίζονται ολόκληρα βουνά πάγου. Η νέα μελέτη αναιρεί κάποιες πρόσφατες «αισιόδοξες» αναφορές που εμφάνιζαν αυξητικές τάσεις στη συνολική ποσότητα χιονιού και πάγου στην Ανταρκτική λόγω των χιονοπτώσεων των τελευταίων ετών. Το ίδιο φαινόμενο της επιτάχυνσης της τήξης των πάγων παρατηρείται στη Γροιλανδία, στην Παταγωνία και την Αλάσκα.
Με τα νέα δεδομένα οι ειδικοί θεωρούν αναπόφευκτη την αύξηση στη στάθμη του επιπέδου των θαλασσών κατά τις επόμενες δεκαετίες, αν και αδυνατούν προς το παρόν να υπολογίσουν τα όρια στα οποία θα κυμανθεί. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποδέχεται ότι κυρίως από την τήξη των πάγων της Ανταρκτικής θα εξαρτηθεί η τελική διαμόρφωση της στάθμης των θαλασσών.
Στο πλέον εφιαλτικό σενάριο να λιώσουν εντελώς οι πάγοι της «παγωμένης ηπείρου» κατά το 2100, η στάθμη του επιπέδου των θαλασσών σημειώνει αύξηση κατά 61 ως 65 μέτρα, ενώ σε περίπτωση που λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, η αύξηση περιορίζεται στα 7 μέτρα.
Ενα λιγότερο εφιαλτικό σενάριο προσφέρει μια άλλη επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science» και υποστηρίζει ότι οι Πόλοι καλύπτονταν πάντοτε από πάγο - ακόμη και σε περιόδους υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιόδους του παρελθόντος, στις οποίες είχε σημειωθεί κλιματική αλλαγή ανάλογη με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι Πόλοι δεν έμειναν ακάλυπτοι από πάγους, επομένως είναι πιθανό πως ούτε και στην τρέχουσα περίοδο θα λιώσουν τελείως.
Αντίθετα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι σημερινοί παγετώνες της Ανταρκτικής σχηματίστηκαν πριν από 90 εκατ. χρόνια, κατά την Τουρονιανή περίοδο, η οποία θεωρείται μια από τις θερμότερες του πλανήτη και εποχή ακμής για τους δεινόσαυρους.
Σε μια διαδικασία που διήρκεσε 200.000 χρόνια και ενώ στην Αρκτική επικρατούσε σχεδόν τροπικό κλίμα, στην Ανταρκτική σχηματίστηκαν μεγάλα στρώματα πάγου, τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα και σε ποσοστό 60% τους παγετώνες που καλύπτουν την επιφάνειά της.

πηγές:e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: