-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Κλίμα Καΐρου στην Ελλάδα

0
Δραματικές επιπτώσεις στο κλίμα της Ελλάδας το 2070-2100 προβλέπουν όλα τα σενάρια που επεξεργάζονται οι εξιδεικευμένοι επιστήμονες. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή ληφθούν παγκοσμίως μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, το κλίμα στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι ανάλογο με αυτό της Κρήτης, δηλαδή με θερμοκρασίες 4,5ο Κελσίου υψηλότερες το καλοκαίρι και κατά 3,5 βαθμούς το χειμώνα.
*Στην περίπτωση του κακού σεναρίου (που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο) η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 8ο Κελσίου το καλοκαίρι και τους 6ο Κελσίου το χειμώνα γεγονός που θα «μεταφέρει» το κλίμα του Καίρου στην Ελλάδα. Μια ενδιάμεση κατάσταση κατά την οποία θα παρθούν μέτριας κλίμακας δράσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την προσομείωση του κλίματός μας με εκείνο της Αλεξάνδρειας.
*Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα κυριαρχήσει το κλίμα της Κρήτης είναι το πλέον αισιόδοξο και προϋποθέτει πολλά κονδύλια και ευρείας κλίμακας μεταφορά πράσινης τεχνολογίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και αυστηρό έλεγχο στην αποψίλωση των δασών. Σύμφωνα με όλες τις εκδοχές, θα επέλθει δραματική μείωση των βροχών ύψους 13% με 15% στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη 25% με 35%.
*«Αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή κάποια πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη μας εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα της μετά Κιότο εποχής, αφού τέτοια δεν υπάρχουν ακόμη. Μόνο σενάρια μπορούν να καταστρωθούν βασιζόμενα σε υποθέσεις για τον νέο οδικό χάρτη των κλιματικών μεταβολών» επισημαίνει ο Χάρ. Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
*Ας δούμε όμως κωδικοποιημένα σε ποιες υποθέσεις βασίζονται τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή:
1 Κανένα παγκόσμιο μέτρο δεν λαμβάνεται μετά το 2013. Στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η αύξηση της μέσης θερινής θερμοκρασίας θα είναι 8 βαθμοί και της χειμερινής κατά έξι βαθμούς. Η μείωση των χειμερινών βροχοπτώσεων θα είναι σημαντική κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές της Αν. Μεσογείου, αλλά και στη Δ. Ελλάδα, όπου η μέση βροχόπτωση θα κυμαίνεται στο 65% της σημερινής. Το καλοκαίρι, η βροχόπτωση θα κυμαίνεται στο 75%.
2 Η δεύτερη εκδοχή χαρακτηρίζεται ως μικρής κλίμακας ανθρώπινη παρέμβαση. Σ' αυτή την περίπτωση, η μέση θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 7 βαθμούς και η αντίστοιχη θερμοκρασία του χειμώνα κατά 5 βαθμούς. Η χειμερινή βροχόπτωση θα παρουσιάσει μείωση 30% (η θερινή 20%).
3 Στην τρίτη εκδοχή θα υπάρξει μια μεσαίας κλίμακας ανθρώπινη παρέμβαση: Πενιχρά κονδύλια και μικρής κλίμακας μεταφορά πράσινης τεχνολογίας λαμβάνει χώρα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και περιορισμένος έλεγχος στην αποψίλωση των μεγάλων δασών. Η μέση θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 6 βαθμούς και η αντίστοιχη χειμερινή κατά 4 βαθμούς. Η χειμερινή βροχόπτωση θα παρουσιάσει μείωση 22% και η θερινή 20%.
4 Η τέταρτη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί και η περισσότερο συμβάλλουσα στην αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών: Εδώ θα δημιουργηθούν οι ευνοϊκότερες συνθήκες για την καταπολέμηση των συνεπειών των κλιματικών μεταβολών με τα πιο αισιόδοξα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, αναμένεται η μέση θερινή θερμοκρασία στην Ελλάδα να αυξηθεί κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου και η αντίστοιχη χειμερινή κατά 3,4 βαθμούς Κελσίου. Η χειμερινή βροχόπτωση θα παρουσιάσει μείωση κατά 15% και η αντίστοιχη θερινή κατά 13%.

πηγές:KΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: