-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Πράσινο σοκ στις ΗΠΑ από το ΤΙΜΕ

0
Για πρώτη φορά έπειτα από 85 χρόνια το αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ» εγκατέλειψε το κόκκινο πλαίσιο στο πρωτοσέλιδό του και χρησιμοποίησε πράσινο.

Η ανατροπή όμως που προκάλεσε σοκ μεταξύ των Αμερικανών «πατριωτών» είναι η θεματική αλλαγή της ιστορικής φωτογραφίας από τη φονική μάχη των Αμερικανών με τις ιαπωνικές δυνάμεις στο νησί Ιβο Τζίμα του Ειρηνικού.

Τη θέση της αστερόεσσας στα χέρια των πέντε πεζοναυτών που προσπαθούν να τη στηρίξουν στην κορυφή του λόφου Σουριμπάτσι παίρνει ένα δένδρο σεκόγια.

Το κατά παράδοση συντηρητικό «ΤΙΜΕ» κηρύσσει την πράσινη επανάσταση σαν απάντηση στην αδιαφορία και την ολιγωρία της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους για το σοβαρότερο πλανητικό ζήτημα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόλις την Πέμπτη κηρύχθηκε άκαρπη στο Παρίσι η κεκλεισμένων των θυρών σύνοδος των 17 πιο ρυπογόνων χωρών του κόσμου.

Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν παρήχθη, παρά τη δέσμευση της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Μπαλί έως το τέλος του έτους να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, χωρίς να πληγούν η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη.

Οι ευθύνες Μπους
Βασική αιτία του αδιεξόδου ήταν η άρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπους να θέσει τις βάσεις για μείωση των αμερικανικών εκπομπών ρύπων έως το 2025.

«Το πράσινο είναι το νέο κόκκινο λευκό και άσπρο», σημειώνει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος του «ΤΙΜΕ», Μπράιαν Γουόλς, μιλώντας για τον νέο παγκόσμιο πόλεμο κατά των κλιματικών αλλαγών και την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας «νέος πατριωτισμός» στην Αμερική, ο πατριωτισμός του περιβάλλοντος.

Αποτελεί πλέον κοινή θέση μεταξύ των σκεπτόμενων Αμερικανών ότι η αμερικανική πρωτοκαθεδρία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την άρνηση των ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη νέα μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο Τζορτζ Μπους απέτυχε παταγωδώς στο Ιράκ, στη Λατινική Αμερική, στο ΝΑΤΟ, απέτυχε όμως και στο περιβάλλον, γράφει στο νέο αμερικανικό μπεστ σέλερ ο πολιτειολόγος, Πάραγκ Κάνα. «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία», σημειώνει ο Αμερικανός αναλυτής, παρακολουθούμε μια παγκόσμια μάχη που οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν».

Οπως ήταν αναμενόμενο το «ιερόσυλο» πρωτοσέλιδο του «ΤΙΜΕ», που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την αμερικανική κοινωνία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκάλεσε την οργή των κάθε είδους πατριωτών, φέρνοντας στην επιφάνεια μια νέα θερμή αντιπαράθεση για την εθνική ταυτότητα, την έννοια της πατρίδας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Κακόγουστη» και «προσβλητική» χαρακτήρισαν οι ενώσεις των βετεράνων την επιλογή του «ΤΙΜΕ» να χρησιμοποιήσει την εν λόγω φωτογραφία.

Ο Ντόναλντ Μέιτς, που είχε πολεμήσει στην απομονωμένη βραχονησίδα το 1945, είπε: «Είναι αίσχος. Οποιος το έκανε αυτό θα πάει στην κόλαση. Είναι αμαρτία. Να τον φυλάξει ο Θεός να μην τον βρει κανείς βετεράνος της Ιβο Τζίμα».

Ο διοικητής του ουλαμού που σήκωσε τη σημαία στον λόφο Σουριμπάτσι, ο υπολοχαγός Τζον Κιθ Ουέλς, στις δηλώσεις του διατύπωσε την άποψη ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα παραμύθι και προσέθεσε ότι «Αν πιστεύουν ότι αυτό (σ.σ. η παραποίηση της φωτογραφίας) θα θεραπεύσει κάτι, τότε θα τους βάλουμε το αναθεματισμένο δέντρο εκεί που ξέρουν».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Ρίτσαρντ Στένγκελ, διευθυντής έκδοσης του «ΤΙΜΕ», υπερασπίστηκε την απόφαση του περιοδικού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και ξεκαθάρισε ότι στόχος του εξώφυλλου είναι να παραλληλίσει τις κλιματικές αλλαγές με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι, όπως γράφει ο Γουέλς, η μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών, «μία ακόμη πρόκληση για τους Αμερικανούς», όπως η μάχη κατά του ναζισμού και η απελευθέρωση της Ευρώπης.

πηγές:ethnosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: