-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

H κλιματική αλλαγή και ο “τοξικός τεξανός”

0
Από τότε που οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον απόλυτο έλεγχο του αμερικανικού Κογκρέσου, αυτοί που ενδιαφέρονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αναρωτιούνται αν ο αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πεισθεί να άρει τις αντιρρήσεις του σε νομοσχέδιο που προωθεί την μείωση εκπομπών “αερίων του θερμοκηπίου” από την βιομηχανία αλλά και τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο κύριος Μπους άλλωστε, είχε υποστηρίξει αυτή την ιδέα πριν γίνει πρόεδρος.

Η αλλαγή πολιτικής πάντως φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς την υποστηρίζουν, όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι, και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου.

Ίσως όμως οι επιχειρήσεις να προτιμούν το ζήτημα να επιλυθεί από τον πρόεδρο Μπους και όχι από ένα “περισσότερο πράσινο” πρόεδρο. Στις 16 Απριλίου ο κύριος Μπους ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να μηδενίσει την αύξηση των εκπομπών “αερίων του θερμοκηπίου” από την αμερικανική βιομηχανία ως το 2025.

Η αλλαγή διαθέσεων του αμερικανού προέδρου καταδεικνύει όμως την πρόθεση του να αποτρέψει την υιοθέτηση νομοθεσία που δεν θα είναι αρεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κύριος Μπους στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την λήψη μέτρων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, και τάχθηκε κατά της επιβολής συνολικού ορίου στην ποσότητα των ρύπων που εκπέμπονται από τη βιομηχανία.

Ακόμη ο πρόεδρος τάσσεται κατά του δραστικού περιορισμού των εκπεμπόμενων ρύπων, με το επιχείρημα ότι τα σχετικά μέτρα θα πλήξουν τη βιομηχανία και την οικονομία.

Επιπλέον ο κύριος Μπους είναι αντίθετος με την ιδέα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει τις εκπομπές “αερίων του θερμοκηπίου” όπως κάθε άλλο παράγοντα ρύπανσης. Αυτό παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να το κάνει.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι περισσότερο υπέρ της παροχής οικονομικών κινήτρων στις επιχειρήσεις για να εισάγουν στην διαδικασία της παραγωγής νέες τεχνολογίες που θα περιορίσουν τη ρύπανση. Αντίθετα θεωρεί τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν αντιπαραγωγικά και αναποτελεσματικά.

Θεωρητικώς, ο πρόεδρος Μπους δημοσιοποίησε τις προθέσεις του εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή και μια σχετική συμφωνία, στο Παρίσι. Οι προτάσεις του αμερικανού προέδρου είναι εξαιρετικά “ανώδυνες”, και οι στόχοι που θέτουν, είναι πολύ κατώτεροι από τους χαμηλότερους στόχους που έχουν αποδεχθεί οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες, στο πλαίσιο της Συνθήκης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, το πρωτόκολλο του Κιότο. Όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι έχουν προτείνει μεγαλύτερες περικοπές στις εκπομπές ρύπων από τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ οι περισσότερες χώρες αισθάνονται ότι δεν έχει νόημα συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες για το ζήτημα, πριν αναλάβει τα καθήκοντα της η νέα αμερικανική διοίκηση και ο νέος πρόεδρος.

Οι προτάσεις όμως του προέδρου Μπους θα έχουν επιπτώσεις στο Κογκρέσο όπου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να ψηφίσουν νέο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πριν τις προεδρικές εκλογές. Οι “σκεπτικιστές” του κλίματος στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι οι τάσεις του προέδρου Μπους για υιοθέτηση απόψεων που υποστηρίζουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα δυσχεράνουν την προσπάθεια τους να εξουδετερώσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών. Οι γερουσιαστές Joe Lieberman και John Warner, υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις για υποστήριξη από τουλάχιστον εξήντα μέλη του Κογκρέσου, για την ψήφιση νόμου που θα προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% ως το 2020, και κατά 60% ως το 2050.

Οι μειώσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν εξαιρετικά μεγάλες από τον αμερικανό πρόεδρο, με αποτέλεσμα να ασκήσει βέτο σε ένα μελλοντικό νόμο, ακόμη και αν αυτός ψηφιστεί στο Κογκρέσο. Ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, λόγω της βραδείας πολιτικής διαδικασίας, κυρίως στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατική όμως θα μπορέσουν να ζήσουν και να επιβιώσουν μετά από μια τέτοια αποτυχία, που θα τους επιτρέψει να κατακεραυνώσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και τον πρόεδρο, αλλά και τον νέο προεδρικό υποψήφιο, Τζον Μακέϊν, ως “ανάλγητους πολιτικούς που δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή”.

Όλοι δε μπορεί να περιμένουν για ένα νέο πρόεδρο που θα είναι περισσότερος ευαίσθητος ή ευαίσθητη για τα θέματα του κλίματος και του περιβάλλοντος.

πηγες:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: