-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Ο θερμότερος Μάιος των τελευταίων 49 χρόνων

0
Εναν μικρό καύσωνα καταγράφουν αυτές τις ημέρες οι επιστήμονες. Την ώρα που ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει σήμερα τους 37 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο και τους 36 σε Μακεδονία, Θράκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει από τη Θεσσαλονίκη ότι σπάσαμε τα ρεκόρ θερμοκρασίας.

«Την τελευταία δεκαετία καταγράψαμε ακόμη και 44,8 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα, γεγονός που δείχνει ότι καταρρίψαμε τα ρεκόρ θερμοκρασιών. Επίσης, συμπεραίνουμε ότι οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές του κάθε έτους», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Πετράκης. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη στο σύνολό τους θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το 9ο Συνέδριο Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι εισηγήσεις παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ). Οι επιστήμονες μεταξύ άλλων διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει στη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η χωρά μας δεν παίρνει σοβαρά το θέμα. «Επέρχονται μεγάλες μεταβολές γενικότερα στο οικοσύστημα και στη βιόσφαιρα. Αν θα ανταπεξέλθουμε είναι κάτι προς συζήτηση.

Δεν αντιμετωπίζουμε, όμως, σοβαρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Πετράκης.
Το γεγονός ότι από τον μήνα Μάιο παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζεται με τα σενάρια των επιστημόνων για σταδιακή ανοδική τάση της μέσης κλιματικής τιμής. Μάλιστα η φετινή θερμοκρασία των 36 βαθμών Κελσίου τέλη Μαΐου είναι η υψηλότερη για τον μήνα αυτόν τα τελευταία 49 χρόνια. Ο πρόεδρος του 9ου Συνεδρίου Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας Παναγιώτης Μαχαίρας δήλωσε σχετικά «βαίνουμε σε άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα. Τα σενάρια λένε ότι το 2070 έως το 2100 θα έχουμε άνοδο θερμοκρασίας από 2 έως 3 βαθμούς σε ετήσια βάση για την Ελλάδα και ελάττωση κατά 15-25% των βροχοπτώσεων κυρίως τον χειμώνα».

πηγές:Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: