-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Η ξηρασία απειλεί και την Ευρώπη

0
Υψηλός ο κίνδυνος διάβρωσης στα νησιά
«Η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες νερού καλής ποιότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για την καθημερινή ζωή κάθε πολίτη, αλλά και για τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Γκλαβάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων και οδηγεί σε υποβάθμιση του εδάφους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν γεωργία, κτηνοτροφία ή δάση. Στην εποχή μας το φαινόμενο έχει επιταχυνθεί, λόγω της υπερεκμετάλλευσης των αγροτικών εκτάσεων, της υπερκατανάλωσης νερού, αλλά και των κλιματικών αλλαγών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Την τελευταία τριακονταετία ο αριθμός και η ένταση των κρουσμάτων ξηρασίας στην Ε.Ε. αυξήθηκαν με ραγδαίο ρυθμό. Ο αριθμός των περιοχών και των κατοίκων που επλήγησαν από ξηρασία αυξήθηκε κατά 20% περίπου μεταξύ του 1976 και του 2006.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, 35% των ελληνικών εδαφών αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, άλλο τόσο αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο, ενώ 16% χαμηλό.

Στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» συγκαταλέγονται τμήμα της Θεσσαλίας, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Νοτιοανατολική Κρήτη, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου που απειλούνται από την αιολική διάβρωση των εδαφών, δηλαδή από τους ισχυρούς ανέμους. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πρέπει να βγουν εκτός εκμετάλλευσης 3 εκατ. στρέμματα, δηλαδή το 8% της γεωργικής γης, διότι βρίσκονται σε κατάσταση ερημοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για το 15% των παραθαλάσσιων πεδινών περιοχών, δηλαδή περίπου 6 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται υπερεντατικά.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: