-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Χωρίς πάγους ο Βόρειος Πόλος

1
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλάζει με εφιαλτικούς ρυθμούς τις ισορροπίες αιώνων. Μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανόν η περιοχή να μετατραπεί σε απέραντη θάλασσα χωρίς παγόβουνα.

Η ραγδαία τήξη των πάγων στην αρκτική ζώνη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, ευνοεί τα σχέδια των πέντε χωρών για εκμετάλλευση του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου υπεδάφους της περιοχής (Καναδάς, Ρωσία, ΗΠΑ, Νορβηγία και Δανία).

Οι αρχικές προβλέψεις των επιστημόνων για «Βόρειο Πόλο χωρίς πάγο» τοποθετούνταν χρονικά το 2070, ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αρκτικό ωκεανό εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα, προβληματίζοντας εντονότατα τους επιστήμονες.

Οπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο Μαρκ Σερίζ από το Εθνικό Κέντρο Πάγου και Χιονιού στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ο πάγος, 90 μοίρες βόρεια, πιθανόν θα έχει λιώσει μέσα στο καλοκαίρι.

Οι πιθανότητες να λιώσουν όλοι οι πάγοι στον Βόρειο Πόλο το τρέχον καλοκαίρι είναι μεγαλύτερες από 50/50, εκτιμούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι το παχύ στρώμα πάγου που σχηματιζόταν για πάρα πολλά χρόνια στο βορειότερο σημείο της γης έχει αντικατασταθεί από ένα λεπτότερο, το οποίο δημιουργείται μέσα σ' έναν χρόνο. Το λεπτό στρώμα πάγου είναι ευάλωτο, γι αυτό και λιώνει με μεγάλη ευκολία τους καλοκαιρινούς μήνες, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Το 2007, οι πάγοι στην αρκτική ζώνη περιορίστηκαν σε επιφάνεια 4,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης των 10,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων - ίση με την έκταση του Καναδά.

Η επιστημονική κοινότητα είχε προβλέψει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα επιφέρει σταδιακά το λιώσιμο των πάγων, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σοβαρές πλημμύρες σε πολλές παράκτιες περιοχές του πλανήτη, αλλάζοντας δραματικά όχι μόνο τη γεωγραφία τους αλλά και τον τρόπο ζωής, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας για το αρκτικό σύστημα, από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, Ντέιβιντ Μπάρμπερ, ο αρκτικός ωκεανός αλλάζει πολύ γρηγορότερα και δραματικότερα απ ό,τι αναμέναμε. Ο ίδιος προσθέτει ότι η μεγαλύτερη επιφάνεια ανοιχτού ωκεανού θα επιτρέψει τη διείσδυση των ακτινών του ήλιου, με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι ευκολότερα. Το γεγονός αυτό θα σημάνει μία μη αναστρέψιμη κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι πέντε χώρες που ερίζουν για τη διεκδίκηση του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου υπεδάφους της περιοχής (Καναδάς, Ρωσία, ΗΠΑ, Νορβηγία και Δανία) αποφάσισαν να μοιράσουν ειρηνικά την πλουτοπαραγωγική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια και με τον διεθνή νόμο.

ΣΑΦΑΡΙ 5 ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Κάτω από τους πάγους στον Βόρειο Πόλο κρύβεται τουλάχιστον το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ανεξερεύνητων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η απουσία των πάγων ανοίγει τον δρόμο για την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους σε μιαν άλλοτε απροσπέλαστη περιοχή. Πρωταγωνιστές του γεωπολιτικού αυτού παιχνιδιού είναι οι Αμερικανοί, οι Καναδοί, οι Ρώσοι, οι Νορβηγοί και οι Καναδοί.

Οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που εξεδήλωσαν εντονότατο ενδιαφέρον για το πετρέλαιο που κρύβει το υπέδαφος της Αλάσκας.

Από τη Γηραιά ήπειρο, η Νορβηγία, που μέχρι πρότινος περιοριζόταν στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας, τα τελευταία τρία χρόνια επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη θάλασσα Μπάρεντς, η οποία, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της Ευρώπης. Η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Νορβηγίας, Statoil, παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Στη Μελκόγια, την πρώτη μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη που έχει στηθεί στη θάλασσα Μπάρεντς, έχουν επενδύσει επίσης οι γαλλικές εταιρείες Total και Gaz de France.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα εγκαινιάσει τη Stockman, μία γιγαντιαία μονάδα φυσικού αερίου απέναντι από τη Σιβηρία.

ΗΠΑ και Καναδάς ερίζουν για το λεγόμενο Βορειοδυτικό Πέρασμα, στο οποίο η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Καναδά. Ο Καναδάς, από την πλευρά του, κονταροχτυπιέται με τη Δανία για την κυριαρχία των νήσων Χανς, ενός συμπλέγματος ανάμεσα στον Καναδά και τη Γροιλανδία.

πηγές:Ethnos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.