-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Καύσωνες και ξηρασίες ζώνουν τη Μεσόγειο

0
Ενα είναι σίγουρο για τα τελευταία 30 χρόνια του 21ου αιώνα:ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα «παίζουν» τελευταία είδηση ό,τι έχει σχέση με ακραία καιρικά φαινόμενα, ραγδαίες βροχοπτώσεις καιπαρατεταμένους καύσωνες.Και αυτό διότι αυτή θα είναι η καθημερινότητά μας. Είδηση θα είναι μια ανοιξιάτικη ημέρα την άνοιξη,μια κρύα νύχτα τον χειμώνα,ένα ψιλοβρόχι τον Σεπτέμβριο, μια ευχάριστη μεσημεριανή σιέστα δίπλα στη θάλασσα. Ο εφιάλτης έρχεται.Με
τις θερμοκρασίες να κόβουν την ανάσα, τις άγονες εκτάσεις να επεκτείνονται, τις βροχές να πέφτουν με το...τουλούμι αλλά σπάνια,η Ευρώπη της περιόδου 2071-2100 δεν θα θυμίζει σε τίποτε την Ευρώπη σήμερα. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη- Βαλκάνια,Ιταλία,Ελλάδα- τα χρόνια εκείνα θα βιώσει παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες.Ειδικά στη χώρα μας, τον Αύγουστο η θερμοκρασία θα είναι αυξημένη κατά 5,9 βαθμούς Κελσίου!Και όλα αυτά τα
τρομακτικά δεν αποτελούν ενοράσεις κάποιου τρελού επιστήμονα.Τα λέει μελέτη ειδικού ερευνητικού κέντρου (του Joint Research Center), η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ιδού,λοιπόν,πώς θα πρέπει να μάθουν να ζουν σε λίγες δεκαετίες οι απόγονοί μας-με «Ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις την Ευρώπη: Λεπτομερής ανάλυση ενός σεναρίου για την κλιματική αλλαγή», όπως τιτλοφορείται η έκθεση.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της μεταβλητότητα του κλίματος, καθώς και της συχνότητας και έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου δείχνουν ότι οι διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ της περιόδου ελέγχου 1961-1990 και της περιόδου σεναρίου 2071-2100 παρουσιάζουν μια γενική τάση προς υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη κατά το τέλος του 21ου αιώνα. Το εύρος των αλλαγών δεν είναι, εν τούτοις, ομοιόμορφο σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο και ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του έτους.

Τα τελευταία χρόνια του αιώνα οι υψηλότερες ακραίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα παρατηρούνται στην Ανατολική Ευρώπη και στις Αλπεις, ενώ οι υψηλότερες θερινές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν περισσότερο τη Νότια Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αύξηση προβλέπεται και στη συχνότητα εμφάνισης τροπικών νυχτών (ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20 βαθμών Κελσίου). Στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου οι περισσότερες από τις νύχτες του καλοκαιριού θα είναι τροπικές!

Το παράδοξο είναι ότι οι «καυτές» θερινές ημέρες και οι τροπικές νύχτες γίνονται κοινές ακόμη και στις περιοχές όπου τέτοια γεγονότα ήταν προηγουμένως σπάνια, όπως, για παράδειγμα, στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη, κυρίως κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τις πιο έντονες αλλαγές θα βιώσουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ισπανίας, της Κεντρικής Γαλλίας, της Χερσονήσου των Απεννίνων στην Ιταλία και των Βαλκανίων.

Η ετήσια μέση ημερήσια θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι μικρότερη στα βορειοδυτικά και μεγαλύτερη στις περιοχές που οριοθετούν τη λεκάνη της Μεσογείου, τα Πυρηναία και τις Αλπεις, όπου υπολογίζεται ότι η αύξηση θα υπερβαίνει τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία ποικίλουν και από μήνα σε μήνα. Τον Ιανουάριο, και σε έναν μικρότερο βαθμό τον Δεκέμβριο, η μεταβλητότητα της μέσης θερμοκρασίας μειώνεται αρκετά στη Βορειοανατολική Ευρώπη. Η γενική τάση στη διαφοροποίηση της μέσης καθημερινής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφορά ουσιαστικά μια αύξηση κυρίως στη Νότια Ευρώπη και ειδικά στη Βόρεια Ισπανία και στη Νοτιοδυτική Γαλλία- κυρίως τον Ιούλιο.

Γενικότερα στη Νότια Ευρώπη, ενώ ο Ιούλιος θα παραμείνει ο πιο «καυτός» μήνας του έτους, οι αλλαγές στη θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερες τον Αύγουστο. Ετσι, ο Ιούλιος διατηρεί ως το τέλος του αιώνα τον τίτλο του πιο θερμού μήνα αλλά ο Αύγουστος μεταβάλλεται σε έναν μήνα κατά τον οποίο θα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στις ακραίες θερινές θερμοκρασίες και στην εμφάνιση καυσώνων.

Το σενάριο των ευρωπαίων ειδικών για την περίοδο 2071-2100 επισημαίνει άλλη μία δυσμενή εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Για όλες τις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και της περιοχής που περιβάλλει τη Μαύρη Θάλασσα προβλέπεται μια αύξηση του αριθμού των ημερών κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία υπερβαίνει 35 βαθμούς Κελσίου. Στην έκθεση του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου της ΕΕ επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου έχει ένα όριο επάνω από το οποίο υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Αύξηση των καυτών ημερών αναμένεται κυρίως τον Αύγουστο και σε μικρότερη έκταση τον Ιούλιο. Οι περιοχές που θα υποστούν περισσότερο αυτή τη μεταβολή βρίσκονται στην Κεντρική Ισπανία, στη Δυτική και Νότια Ιταλία και στα κοντινά νησιά, αλλά και στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εκεί οι ημέρες που ο υδράργυρος θα αγγίζει τιμές πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθούν κατά 15 ή και περισσότερες ημέρες. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης ο αριθμός των καυτών ημερών αυξάνεται αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία της Γηραιάς Ηπείρου όπου παρ΄ ότι δεν είχαν καταγραφεί στο παρελθόν τέτοια γεγονότα, το μέλλον επιφυλάσσει νέες... εμπειρίες.

πηγές:To vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: