-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

'Ανθρωπος και «Ελ Νίνιο» λιώνουν την Ανταρκτική

0
Η ανθρώπινη δραστηριότητα και το κλιματικό φαινόμενο του «Ελ Νίνιο» ευθύνονται για τη θέρμανση του δυτικού τμήματος της Ανταρκτικής, του μεγαλύτερου μέρους της ψυχρής ηπείρου, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Ερευνας στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες, συλλέγοντας στοιχεία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, διαπίστωσαν πως η δυτική Ανταρκτική θερμαίνεται όταν υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την εμφάνισή τους στον Ειρηνικό ωκεανό. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι με τη σειρά τους άμεσο αποτέλεσμα των σωρευτικών επιπτώσεων του «Ελ Νίνιο» καθώς και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από οχήματα και βιομηχανικές μονάδες.

Προηγούμενες έρευνες ωστόσο έδειχναν ότι η δυτική Ανταρκτική ψυχόταν εξαιτίας ανέμων που προκαλούσε η μείωση της ζώνης του όζοντος. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της θερμότητας πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της Ανταρκτικής.

Πρόκειται για μια περιοχή ίση με το μέγεθος του Μεξικού και βάθους 1.980 μέτρων. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, εάν αυτή η περιοχή έλιωνε, η θαλάσσια στάθμη θα αυξανόταν από 2,5 έως 5 μέτρα. Η γνώση επί του θέματος όμως δεν είναι επιστημονικά επαρκής ακόμη ώστε να υπάρχει μια ενιαία τοποθέτηση για την αντίδραση των πάγων στην υπερθέρμανση.

Η συγκεκριμένη έρευνα αρκείται στο να σημειώσει πως η δυτική Ανταρκτική θερμάνθηκε κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου τον 20ο αιώνα, κατά τι περισσότερο από τη μέση παγκόσμια αύξηση των 0,7 βαθμών Κελσίου.

Αντίθετα προς την εν λόγω έρευνα κινήθηκαν το προηγούμενο έτος οι διαπιστώσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ. Η βραβευμένη με Νόμπελ οργάνωση του ΟΗΕ ισχυρίζεται πως η Ανταρκτική δεν πρόκειται να συμβάλει στην αύξηση της θαλάσσιας στάθμης Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις της ΙPCC κάνουν λόγο για αύξηση της παγωμένης επιφάνειας.

«Υπάρχουν παγωμένες περιοχές που διευρύνονται λόγω της χιονόπτωσης», παραδέχεται ο επικεφαλής της έρευνας Ντέηβιντ Σνάιντερ αν και σημειώνει: «η συνολική τάση ωστόσο δείχνει παγωμένες επιφάνειες εξαφανίζονται».

πηγές:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: