-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Μισό βαθμό Κελσίου πιο ζεστή η Γη

0
Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης και διευθυντή του Κέντρου Επιστημών της Γης στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, Τζον Κρίστι.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα δορυφόρων από το Δεκέμβριο του 1978, όταν άρχισε η δορυφορική παρατήρηση του γήινου κλίματος.

Περίπου στο 80% της Γης, σε αυτή την 30ετία η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά το μέσο όρο 0,4 βαθμούς, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του πλανήτη θερμάνθηκε κατά 0,6 βαθμούς.

Ένας χάρτης των κλιματικών αλλαγών δείχνει ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας δεν υπήρξε ομοιόμορφη γεωγραφικά και διαχρονικά, αλλά, σύμφωνα με τον ερευνητή, ακολουθεί ένα πρότυπο που δεν είχε προβλεφθεί από τα μεγάλα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα.

Η περιοχή της ταχύτερης θέρμανσης εντοπίζεται γύρω από το Βόρειο Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, από τον αρκτικό Καναδά, μέσω της Γροιλανδίας, μέχρι τη Σκανδιναβία.

Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, στα τελευταία 30 χρόνια, καταγράφηκε στα δύο άκρα της Γροιλανδίας, όπου έφθασε τους 2,5 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια περίοδο όμως, τμήματα του Ατλαντικού εμφανίζουν πτώση της θερμοκρασίας. Συνολικά το 4% της Γης εμφανίζει οριακή μείωση της θερμοκρασίας μεταξύ 1978-2008.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον Κρίστι, όλη η άνοδος της θερμοκρασίας μετά το 1978 έχει λάβει χώρα κυρίως μετά την άνοδο θερμοκρασίας που προκάλεσε το φαινόμενο Ελ Νίνιο του Ειρηνικού την περίοδο 1997-98. Κατά την προηγούμενη περίοδο (1978-1996), οι δορυφόροι δεν είχαν καταγράψει αξιόλογη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

πηγές:SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: