-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

Όνειρο τα "λευκά Χριστούγεννα";

0
"Ι am dreaming of a white Christmas" ("ονειρεύομαι λευκά Χριστούγεννα") έλεγε ο Μπινγκ Κρόσμπι στο διάσημο τραγούδι της δεκαετίας του '50 που τόσο έχει συνδεθεί με αυτή την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, οι επόμενες γενεές θα βλέπουν λευκά Χριστούγεννα μόνο... στα όνειρά τους!

Κι αυτό γιατί κλιματολόγοι και μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι πιθανότητες να είναι τα Χριστούγεννα "λευκά" σε εύκρατα μέρη του βορείου ημισφαιρίου μειώθηκαν τον τελευταίο αιώνα λόγω της αλλαγής του κλίματος και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο ως το 2100.

Μολονότι το χιόνι εγγυάται ότι τα Χριστούγεννα θα είναι φέτος λευκά σε πολλά μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η κατά 0,7 βαθμό Κελσίου αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών που έχει καταγραφεί από το 1900 μέχρι σήμερα και οι προβλεπόμενες μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας ως το 2100 φανερώνουν μια συνεχή ανοδική τάση.

"Η πιθανότητα να στρώσει στο έδαφος χιόνι τα Χριστούγεννα είναι ήδη μικρότερη απ' ό,τι ήταν ακόμη και πριν από 50 χρόνια, αλλά το φαινόμενο θα γίνει ακόμη πιο σπάνιο σε πολλά μέρη ως το δεύτερο ήμισυ του αιώνα", λέει ο Φρίντριχ-Βίλελμ Γκερστενγκάρμπερ, ερευνητής του κλίματος στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Επίδραση του Κλίματος στο Πότσνταμ.

Στη βόρεια γερμανική πόλη του Βερολίνου, για παράδειγμα, οι πιθανότητες να στρώσει χιόνι στις 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου έχουν μειωθεί από 20% πριν από έναν αιώνα σε περίπου 15% το 2008, δήλωσε. Ως το 2100, οι πιθανότητες θα είναι μικρότερες από 5%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία φορά που είχε στρώσει χιόνι τα Χριστούγεννα στο Βερολίνο ήταν το 2001 και, μολονότι η γερμανική πρωτεύουσα θα μπορούσε, από στατιστικής απόψεως, να είναι φέτος χιονισμένη, οι μετεωρολόγοι λένε πως ούτε τα Χριστούγεννα του 2008 θα είναι λευκά.

Σε πόλεις με θαλάσσιο κλίμα, όπως το Λονδίνο, και ήπιο ηπειρωτικό, όπως το Παρίσι, το χιόνι είναι πλέον αρκετά σπάνιο τα Χριστούγεννα, και θα είναι σχεδόν απίθανο έπειτα από 100 χρόνια, δήλωσε ο Γκερστενγκάρμπερ.

Φέτος δεν αναμένεται να το στρώσει χιόνι σε καμιά απ' αυτές τις δύο πόλεις.

πηγές:Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: