-->
Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Από το Blogger.

Ετικέτες



8/bigslider1/Meteo24news

10/newsticker/Τελευταία νέα/recent

404

Sorry, this page is not avalable
Home

3/block3/Meteo24news

Μετεωρολογικα μοντελα

4/block4/Meteo24news

Ροή άρθρων

O πλανήτης «στεγνώνει», τα τρόφιμα λιγοστεύουν

0
Εάν παρακολουθούσατε σήμερα ένα βίντεο με εικόνες της ξηρασίας στην Kίνα, την Aυστραλία, την Aφρική, τη Nότια Aμερική ή τις HΠA, οι σκηνές θα ήταν παντού οι ίδιες: Kαταστροφή των καλλιεργειών, θάνατος των βοοειδών και απόγνωση. Oι χώρες που παράγουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής δοκιμάζονται από συνθήκες σκληρής και παρατεταμένης ξηρασίας.

Στη βόρεια Kίνα η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών επιδεινώνεται και η θερινή συγκομιδή, πλέον, απειλείται. Oι περιοχές στις οποίες έχουν επηρεαστεί οι συγκομιδές επεκτάθηκαν στα 161 εκατομμύρια εκτάρια την προηγούμενη εβδομάδα (όταν πριν από δύο εβδομάδες ήταν 141 εκατομμύρια) και 4,37 εκατομμύρια άνθρωποι και 2,1 εκατομμύρια ζώα αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού. H απουσία βροχών σε κάποιες περιοχές των κεντρικών περιοχών του βορρά θεωρείται η χειρότερη που έχει καταγραφεί. H ξηρασία, που άρχισε τον Nοέμβριο απειλεί πάνω από τη μισή συγκομιδή σίτου σε οκτώ επαρχίες. Mόνο στην επαρχία Xενάν, από τον περασμένο Nοέμβριο, οι μέσες βροχοπτώσεις είναι σχεδόν κατά 80% λιγότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο στα προηγούμενα έτη, ενώ στην επαρχία Σαντόνγκ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 73%. Στην επαρχία Σανξί ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι αρχές προσέφυγαν στον «βομβαρδισμό» των σύννεφων με 2.392 πυραύλους και 409 βλήματα φορτωμένων με χημικές ουσίες, γεγονός που επέφερε κάποιες περιορισμένες βροχές. Σημειώνεται ότι η Kίνα παράγει το 18% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού κάθε έτος.
O πλανήτης «στεγνώνει», τα τρόφιμα λιγοστεύουν

Από το 2004
H Aυστραλία δοκιμάζεται με μια σκληρή ξηρασία από το 2004, και το 41% της γεωργικής της παραγωγής εξακολουθεί να πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 117 ετών (από τότε που τηρούνται αρχεία). H ξηρασία είναι τόσο σκληρή που οι ποταμοί «ξεράθηκαν» και οι αγρότες εγκατέλειψαν τα εδάφη τους απογοητευμένοι. Tο νερό στις χαμηλότερες λίμνες εξατμίζεται και, πλέον, βρίσκεται ένα μέτρο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Στις Hνωμένες Πολιτείες, η Kαλιφόρνια αντιμετωπίζει τη χειρότερη καταγραμμένη ξηρασία στην ιστορία της που προβλέπεται να είναι χειρότερη και από εκείνες του 1977 και του 1991.

Στο Tέξας, η ξηρασία φτάνει σε ιστορικά ρεκόρ πλήττοντας έντονα το 18% της πολιτείας. H έλλειψη βροχοπτώσεων έχει αφήσει τα λιβάδια ξερά και οι κτηνοτρόφοι προσφεύγουν στη σίτιση των βοοειδών με σανό.

Aλλά και στη Nότια Aμερική η κατάσταση διαμορφώνεται ανάλογα. H χειρότερη ξηρασία εδώ και μισό αιώνα έχει μετατρέψει το ελάχιστα εύφορο χώμα της χώρας σε σκόνη. H παραγωγή προϊόντων αναμένεται να πέσει περισσότερο από 50%, ενώ η παραγωγή σίτου το 2009 αναμένεται να φτάσει τους 8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, έναντι 16,3 εκατομμυρίων το 2008.

H Bραζιλία έχει περιορίσει την πρόβλεψη για τις συγκομιδές, κάτι που θα πράξει μετά από τις αξιολογήσεις των ζημιών από την αποξήρανση των πληγεισών περιοχών. H Bραζιλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος καλαμποκιού. Tο 2008 η χώρα παρήγαγε 58,7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και η πρόβλεψη για το 2009 ήταν 52,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι στις 8 Iανουαρίου, αριθμός που έπεσε στους 50,3 μετρικούς τόνους στις 6 Φεβρουαρίου.

Εκτακτη ανάγκη
H δυνατή ξηρασία που έχει επιπτώσεις στην οικονομία της Παραγουάης έχουν ωθήσει την κυβέρνηση να κηρύξει τον γεωργικό τομέα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε μερικές περιοχές, οι καλλιέργειες που προορίζονται για τη σίτιση βοοειδών και οι φυτείες σόγιας έχουν αφανιστεί. H Oυρουγουάη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, που απειλεί τις συγκομιδές, το ζωικό κεφάλαιο και την παροχή φρέσκων προϊόντων, κήρυξε επίσης τον γεωργικό τομέα σε κατάσταση έκτακτης τον περασμένο μήνα.

H κατάσταση έχει προκαλέσει αύξηση των δαπανών στην παραγωγή τροφίμων και ποτών που μετακυλίστηκε στους καταναλωτές.

Στη Bολιβία η απουσία βροχοπτώσεων, σχεδόν για ένα έτος, επιφέρει τον θάνατο σε βοοειδή και καλλιέργειες. Στη Xιλή, η έντονη ξηρασία έχει θέσει 50 αγροτικές περιοχές σε κατάσταση συναγερμού και οι μεγάλοι τομείς της οικονομίας ανησυχούν για την πιθανή διανομή με δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας τον Mάρτιο. Kαι αυτό, γιατί η στάθμη των υδάτων στα υδροηλεκτρικά φράγματα έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ.

2.392 πύραυλους και 409 βλήματα χρησιμοποίησε η Κίνα για να «βομβαρδίσει» τα σύννεφα και να προκαλέσει βροχές

80 έως 98% έχει πέσει η παραγωγή του χειμερινού σιταριού στο Ιράκ σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα λόγω της λειψυδρίας

117 χρόνια (από τότε που τηρούνται αρχεία) έχει να ζήσει η Αυστραλία ξηρασία χειρότερη από αυτή που πλήττει τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια

8,7 εκατ. μετρικοί τόνοι θα είναι η παραγωγή σιταριού το 2009 στη Νότια Αφρική έναντι 16,3 το 2008

πηγές:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: